自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

呢期網上熱share嘅雞翼事件,似乎餘波未了。

是咁的,科大有宿舍學生會幹事搵咗西貢某小食店贊助活動,

食店答應,並且喺活動當日應約準備好二百幾隻雞翼,並通知有關同學。

點知該宿舍學生會幹事,喺whatsapp只係覆食店負責人sorry同埋cancel,

冇拎到嗰二百幾隻雞翼。

之後仲喺whatsapp block咗食店負責人,亦冇解釋點解cancel。

事後食店將事件post上facebook,引來極大迴響,

而有關學生組織亦有親身到食店致歉,

並且喺facebook出聲明表示抱歉。

不過有網民就發現,喺學生組織嘅聲明下面,

有疑似該宿舍學生留言護航,第一句應該辣著唔少人︰

「都唔要人雞翼,block佢好正常」

查看相片

仲有架。

「莊(學會)年中r(搲)幾十間鋪頭sponsor……最後拒絕要sponsor係正常不過,

你贊助咗我一定要?」

仲有架。

「200幾隻雞翼就睇出老板有幾小氣」

事後呢位網民已經刪走留言。

到底佢係呢個學生會嘅成員、宿生、舊生定係借刀殺人呢?

唔知。

年年都有大學生搵贊助嘅話題發生,歸根究底……

點解大學生活動,一定要有贊助?

學會憑咩認為贊助商戶一定會得到相對回報?

係大學生活動唔夠budget,於是要搵贊助……定係,純粹一種由上而下傳落嚟嘅風氣?

珍珠宮

虎到金來勳章

而家d大學生

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

聲明咗話唔係學會嘅高層之類喎
俾人插到飛起會認都唔係大學生啦
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

回覆樓主

折墮!將食物白白浪費!

自由太多會令世人失去平衡

大宅

呢幾位所謂大學生無同理心,唔識將心比己。當佢地有一天有成就做老闆,比返佢地d學妹學弟R sponsor就知道今日雞亦老闆咩感受

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

個個人似係借刀玩野喎
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

這就是新一代的年青人,
只知提取, 不知付出.
應為得到的是理所當然 , 不知感恩.
只想要更多, 但不想付出.
最可悲是不董尊重他人.

伯爵府

回覆樓主:

係佢哋講乜咁奇 如果唔係仲唔仆出嚟聲明 剩係鬼鼠删留言

男爵府

回覆樓主

學校嘅學生事務部有責任傳授正確正面嘅處理第三方合作/sponsorship應該注意的事項流程,畢竟學生經驗不足。
科大一般Student Affairs嘅人都覺得等啲細路自己學習(aka 小做小錯)其實開庄後做個1-2天嘅orientation training,準備同學處理和應變能力絕對可以減少誤會和不宜嘅言論

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

以前返工專教新人,新人當然會做錯事,其實都好閒遮,知道錯乜下次咪留意返唔好再錯囉,咁耐以黎只有一個做錯野唔肯認,過唔到試用期好應該

珍珠宮

畀面勳章

crazycarrot 發表於 18-8-31 10:25
學校嘅學生事務部有責任傳授正確正面嘅處理第三方合作/sponsorship應該注意的事項流程,畢竟學生經驗不足。 ...

成年人架喇,。呢個係待人處世問題, 只能講, 講得出呢 d 說話,。已經好難會變好人,。除非經歷挫折令佢反醒,父母無好好教育相信亦是主因,呢 d 已經係佢個人問題, 再攻擊都無意義, 希望作反醒, 社會亦唔應該再無限包容, 只會令新一代更差

禁止訪問

大宅

小Bling 發表於 18-8-31 09:57
呢幾位所謂大學生無同理心,唔識將心比己。當佢地有一天有成就做老闆,比返佢地d學妹學弟R sponsor就知道今 ...

我覺得呢d咁嘅人只會打死一世工。仲想做老闆?食塵啦

侯爵府

回覆樓主:

所有商鋪應該諗清楚,係唔係要贊助D大學生呢? 呢班人真有需要幫助?
其實捐去食物銀行或幫助基層好過啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

讀書讀到咁....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我放工回家搭車會經一所大學.有時聽到佢地D內容真係O咀

不過都係少部份的人係咁

公爵府

其實點解d大學生要"R"贊助?

人地為咩要贊助佢地?

子爵府

回覆樓主

希望啲留言員係曲線表達該會無交帶
而唔係真心咁諗
如果堅係咁諗
香港真係遲早玩完

男爵府

咁衰都有?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

店舖唔應該再士幫沙呢d地球垃圾,以後要攪分唇,唔該現兜兜俾錢,訂金起碼50%,肯fully pay嘅咪俾個八折佢哋囉
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至