自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

例如寫三十元。因為支票本身有HK Dollar,我practice 以為之後不用再寫Dollar, 只寫"Thirty Only"就算,如果是三十元半,就寫"Thirty and fifty cents", 但我朋友說三十元也應寫埋"Thirty Dollar Only"。如果三十元半就寫"Thirty Dollar and Fifty cents"。究竟我是錯嗎?

象牙宮

回覆樓主:

我習慣有寫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔洗,通常支票已標印,但寫埋又唔會有問題

水晶宮

MMVV 發表於 18-9-1 12:35
例如寫三十元。因為支票本身有HK Dollar,我practice 以為之後不用再寫Dollar, 只寫"Thirty Only"就算,如 ...

我一向都無寫dollar, 無試過出問題彈票。

wcpcelia    發表於 18-9-1 17:10

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔洗寫

水晶宮

回覆樓主

一向無寫

珍珠宮

回覆樓主

已經有hkd喺頭,唔寫dollars啦
從無一張票彈過

子爵府

回覆樓主:

寫唔寫都入到,我習慣唔寫
隔離數字都唔駛寫HK$啦,文字個度前面又寫左HK DOLLAR,我覺得寫多次DOLLAR係多餘

子爵府

例如寫三十元。因為支票本身有HK Dollar,我practice 以為之後不用再寫Dollar, 只寫"Thirty Only"就算,如 ...

我無寫

公爵府

回覆樓主:

支票印左唔使寫

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔寫, 前面已有. 不過我會一致, 前面DOLLARS排先再寫銀碼我會毫子都跟埋先寫CENTS再寫銀碼. THIRTY AND CENTS FIFTY ONLY.

orangeca    發表於 18-9-1 17:36
Latte, 又名臭TE或臭喵

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔駛寫
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔使喇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔需要

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

唔寫都得

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

不用寫

瑪瑙宮

我一直習慣冇寫dollars 。冇問題。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

結尾only

珍珠宮

二十年來一向無寫dollar,只會最後加入only,是防止被再加上銀碼。

子爵府

回覆樓主:

唔寫,越寫少就少d出錯

首頁
12345...6

尾頁

跳至