自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我住上水,今朝完全交通大癱瘓,無火車無巴士,成條街都係人,好多人排的士同小巴,打晒蛇餅,但車就少之又少。路面好多私家車同貨車已經塞死晒。

聽聞港鐵有接駁巴士去九龍塘,但我完全唔知個站係邊,之後睇返新聞話d人排左個幾鐘後港鐵宣布服務暫停。

係街邊聽到路人鬧小巴司機痴線,搭小巴出旺角要$500一個人。又聽到有路人傾計話:「我的士司機黎既,不過而家去唔到攞車。」

我好彩d,最後磨左個幾鐘fd搭fd搵左個友情價$800 Uber 出市區,聽朋友講佢搭左$1500的士出去返工。又有朋友係上水排2個鐘上左270a,再係上水範圍塞左1個鐘。

亦有朋友係粉嶺等左2個幾鐘的士等唔到,東鐵仲全線停駛,之後聽人講上水有巴士出去,就行路去上水排巴士,排左好耐後發現人好多,但巴士塞死晒出唔到車,之後又發現粉嶺至紅磡東鐵復開,於是又行返去粉嶺搭火車,4:30佢終於上到火車,火車再不停等車轉車,到6:30終於到銅鑼灣。

我想講唔係個個咁好彩今日有車返工,都唔係個個可以話請假就請假,今日返工真係好辛苦

大宅

Wish1388 發表於 18-9-17 19:36
我住上水,今朝完全交通大癱瘓,無火車無巴士,成條街都係人,好多人排的士同小巴,打晒蛇餅,但車就少之又 ...

樓主辛苦了

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

1500返工?!佢日薪好貴?!

子爵府

1500$的士
我念我尼世都吾會坐。扣日人工好過

珍珠宮

我住上水,今朝完全交通大癱瘓,無火車無巴士,成條街都係人,好多人排的士同小巴,打晒蛇餅,但車就少之又 ...

如果返一程工係耐到咁多個鐘先到,即係,對於公司黎講,今日都幾乎無你在,同請日假有咩分別呢

對自己好 d

珍珠宮

2023年兔年勳章

1500元塔的士
比我就請假扣人工好過

大宅

nsychristy 發表於 18-9-17 19:45
如果返一程工係耐到咁多個鐘先到,即係,對於公司黎講,今日都幾乎無你在,同請日假有咩分別呢

對自己好 ...

唔係個個可以話唔返就唔返,我朋友紀律部隊,佢要入camp

大宅

多謝你分享,好多話自己請假或者老板決定的人,有無諗過人地份工唔係隨時話請假就請假,老細唔體諒,自己荷包又唔爭氣,一家大細等住你養,唔可以話唔撈咪唔撈囉。
至於話全人類停工就無人復修地方的,有樣野叫“非必要員工”,如果非必要員工放假,而緊急或必要員工返工出雙糧的,大家都可以加快復修進度,大家都happy。你諗吓,真係8號以上風球,都有一班人係要返工嘅,好易明嘅制度啫。
只是有感而發,不喜勿回勿覆。
利申:今日準時返工,亦好樂意返工

珍珠宮

問 friend 駛乜 uber 呀? 私載la

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 Wish1388 的帖子

大宅

回覆樓主:

點解要咁貴去搭返工?今日有好重要嘅事,5返5得?

珍珠宮

請日假好過,分分鐘仲高過自己個日薪

男爵府

Wish1388 發表於 18-9-17 19:49

紀律部隊停唔停工佢都要返

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

$1500就算同人夾到都貴啦! 就算連埋塞車計開價都好恨喎, 的士司機!

侯爵府

辛苦了

唔係個個都可以話請假就請假,話寧願扣一日人工就算,有d老細就係要你塞車都要死返嚟

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

象牙宮

回覆樓主:

uber都咁搶錢 搵人夾到都ok既

伯爵府

突手話同缅自己協商,bkjm 話你做咩請一日假都唔得,又有bkjm 話你唔返工係懒同废,不過佢地係屋企無返工,但我明,唔係個個話請就請這個道理,唔係話個個老细都同你講人情,同事昨晚已send EMAll 叫準時落波返工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

辛苦了

珍珠宮

Wish1388 發表於 18-9-17 19:49

呢個真係要睇自己工種,崗位行得開但交通支持唔到既就應該唔返工,老細都唔應該扣糧扣假
打工既都唔應該為了一日糧同假夾硬返,除非自己身負重任行不開

我放工去買珍珠奶茶都唔知珍珠奶茶做乜仲要開 (雖然有 d 矛盾)
好多企業都無企業責任心,好多司機都玩坐地起價
無返工既又唔見得會幫手執垃圾
香港人係咁上下
一直都無咩天災,無咁多應變 procedure
亦無乜災後守望相助既素養,淨係識得話人唔幫自己
自己無乜貢獻連出少句聲/讓路俾人
或者顧掂自己/請日假唔好咁計較都做唔到

首頁

尾頁

跳至