自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

事件經過:我老公今朝八點五十五分坐290由將軍澳去荃灣方向,佢坐響巴士下層最後個行,十點十分響葵芳廣場落車,五分鐘後醒起留低個灰色背囊,即刻打電話向九巴求助,九巴回覆連續幾部290去到總站都冇見到灰色背囊,叫我老公留低電話,如果搵到再聯絡佢。我老公就去葵芳附近差館報失有關背囊入面物品,差人話如果有人執到就聯絡佢,目前咩都做唔到。
因為我老公背囊入面裝住公司好多錢,唔見咗要自己賠比公司,所以好想搵返個背囊,問咗九巴有部份巴士安裝咗閉路電視,但差人先可以睇返相關記錄,我哋唔可以睇。
請問假如閉路電視影到邊個人拎走我老公個背囊,差人會唔會查?

水晶宮

回覆樓主:

目前我哋有咩可以做有助搵返個背囊?請有相關經驗人士或者有咩好嘅提議我哋去做?唔方便公開嘅話請PM我。
如果今朝有人坐290見到有人拎走其他人灰色背囊請PM我,希望萬能嘅BK可以幫到我。

珍珠宮

回覆樓主:

除非認真報巨款失竊,否則只係失物,警察應該唔會查閉路電視。

水晶宮

JoanC 發表於 18-10-6 13:21
除非認真報巨款失竊,否則只係失物,警察應該唔會查閉路電視。

明白,唯有希望事發經過有人見到,提供資料。

珍珠宮

我諗呢啲情況要由公司名義去報失
講明涉款幾多幾多
警察先會投放更多人手、資源去查

但如果同公司講
你老公會唔會馬上冇咗份工?
真係幾難做

水晶宮

yurijm 發表於 18-10-6 13:34
我諗呢啲情況要由公司名義去報失
講明涉款幾多幾多
警察先會投放更多人手、資源去查

用公司名義報失唔會比公司話,因為公司老闆係佢親戚。
咁我老公用個人名義報失完,可以再用公司名義報失?失款大部份係公司錢,仲有公司印章唔見咗。
多謝你嘅資料。

大宅

佢都報左警, 如果有公款, 唔報警去同公司講一定以為你落格, 同埋一定叫你賠, 有些公司賠一半, 有些賠足, 間間唔同。

唔見條數大唔大?

水晶宮

大件仔 發表於 18-10-6 13:46
佢都報左警, 如果有公款, 唔報警去同公司講一定以為你落格, 同埋一定叫你賠, 有些公司賠一半, 有些賠足, 間 ...

就算報咗警我老公都會賠十足比公司。唔會比公司誤會落格,銀碼係幾萬蚊

水晶宮

whywhite22 發表於 18-10-6 13:42
用公司名義報失唔會比公司話,因為公司老闆係佢親戚。
咁我老公用個人名義報失完,可以再用公司名義報失? ...

有公司印好嚴重喎、你要同警察同埋親戚報埋、其實都冇咩可做、希望係人執到未得閒處理、報埋兩邊總站留意下、pray for you!

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-10-6 13:55
有公司印好嚴重喎、你要同警察同埋親戚報埋、其實都冇咩可做、希望係人執到未得閒處理、報埋兩邊總站留意 ...

公司印有同差人報埋,公司方便佢都會照直講。
公司印係平時就咁去鋪頭刻嘅圓印仔,唔見咗唔知緊唔緊要呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望早日搵番!!

公爵府

親子王國15週年勳章

whywhite22 發表於 18-10-6 13:52
就算報咗警我老公都會賠十足比公司。唔會比公司誤會落格,銀碼係幾萬蚊
...

首先勞工法例,僱員有咩都係賠$300,另公司比咁多錢員工拎出街,一定會買money in transit 保險。

點都好,你老公唔使賠。

水晶宮

whywhite22 發表於 18-10-6 14:04
公司印有同差人報埋,公司方便佢都會照直講。
公司印係平時就咁去鋪頭刻嘅圓印仔,唔見咗唔知緊唔緊要呢? ...

唔知你地個印有幾大power、問下你老闆點處理啦
我地以前公司都叫大、認頭找數都用

禁止訪問

水晶宮

oiyau2005 發表於 18-10-6 14:15

首先勞工法例,僱員有咩都係賠$300,另公司比咁多錢員工 ...

我老公一定會賠足比公司,因為係佢自己過失,佢公司只係買咗勞工保險,冇買其他保險。

水晶宮

kitkit25890 發表於 18-10-6 14:16
如果我拎住公司幾十萬OR一條大數...我會選擇坐的士...邊可能放低左個背囊唔記得拎....(仲要入面係錢)...我 ...

佢唔見幾萬,冇幾十萬咁多,因為佢落車掛住講電話,背囊放隔離座位,所以忘記拎,落車後幾分鐘醒起即打去九巴,可惜已經比其他乘客拎走,幾個司機去到總站都話冇背囊。

公爵府

whywhite22 發表於 18-10-6 13:16
事件經過:我老公今朝八點五十五分坐290由將軍澳去荃灣方向,佢坐響巴士下層最後個行,十點十分響葵芳廣場 ...

有大量金錢, 自己嘅隨身物咁都係咁架車
真係太大意'

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 大廚勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kitkit25890 發表於 18-10-6 14:16
如果我拎住公司幾十萬OR一條大數...我會選擇坐的士...邊可能放低左個背囊唔記得拎....(仲要入面係錢)...我 ...

你講得岩,如果拎住咁多錢,死都欖住唔放,仲有,咁糸第一次先幫公司拎咁多現金,仲唔報警想離問

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-10-6 14:15
唔知你地個印有幾大power、問下你老闆點處理啦
我地以前公司都叫大、認頭找數都用
...

明白,佢個D印仔係簽收文件用,唔會涉及錢銀。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

whywhite22 發表於 18-10-6 14:17
我老公一定會賠足比公司,因為係佢自己過失,佢公司只係買咗勞工保險,冇買其他保險。
...

勞工法例就係自己過失都唔洗賠多過 三百,最多炒你姐
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至