自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

先講少少⋯
8歲仔
我仔由細到大都比較小心,高少少既地方又話驚跌落黎會死,但個高度可能係講緊佢半個人都無既高度。
過馬路係唔洗教都會好小心果隻,當然都係驚會車死佢。
甚至佢細個學生果陣佢都係肯定自己唔會跌佢先肯放手行第一步。

我知佢不嬲比較愛惜生命,今日訓前傾計⋯佢話佢真係好驚,驚死左唔知會點⋯究竟係咪真係有天堂地獄,就係因為唔會有人cfm到佢,所以佢話佢真係好唔想死,最好有200歲命。

其實佢已經唔係第一次驚會死呢樣野⋯我真係好少聽咁細個小朋友會咁怕死,又話驚訓訓下訓死左⋯

你地d小朋友有無咁既諗法同恐懼架?

子爵府

回覆樓主:

有架。尤其小五教世界末日,好多小朋友都會驚。

侯爵府

馬爾太 發表於 18-10-7 23:46
有架。尤其小五教世界末日,好多小朋友都會驚。

上堂聽書講,驚都唔出奇。
但我係好少同佢講死亡呢樣野⋯係佢成日自己諗。

別墅

我年近半百都怕死。何況小朋友

男爵府

ilikethis2005 發表於 18-10-7 23:43
先講少少⋯
8歲仔
我仔由細到大都比較小心,高少少既地方又話驚跌落黎會死,但個高度可能係講緊佢半個人都 ...
我仔3歲唔會咁樣驚法但我地有講係馬路邊玩如果唔小心,比車撞到會死,佢唔知點解,所以同佢講,死左就見唔爸爸媽媽,我地會好傷心,佢過馬路先唔玩比人拖,

大宅

ilikethis2005 發表於 18-10-7 23:43
先講少少⋯
8歲仔
我仔由細到大都比較小心,高少少既地方又話驚跌落黎會死,但個高度可能係講緊佢半個人都 ...

阿女小三時好驚明嗰個2012世界末日的預言,喺屋企喊,佢話有個小六的師姐話佢知,嚇到佢死死吓,我點解釋都唔得 。我安慰佢如果真係死爸爸媽媽都會陪住佢一齊死,點知佢喊得仲厲害

最後我要同佢一齊上美國NASA嘅網站,佢哋有用科學的角度去解釋點解個預言唔成立。咁就搞掂。

不過死亡後去邊呢啲咁抽象嘅嘢就真係難拆解啲。

侯爵府

我同你小朋友有同樣恐懼。
當我跌入個恐懼旋渦,個人會痴線,試過沖沖下涼好大聲「啊」總之就好驚
特別夜間

我知我父母幫唔到我,我講亦會嚇親佢哋,所以一直冇同父母講過

係生活咗小朋友之後,唔知係太忙?間中又好似睇通咗,所以個恐懼就少咗出現

侯爵府

親子王國15週年勳章

我細個都好驚!教會學校講 世界末日,諗起會驚到喊

而家都驚死,想知真係好多人完全唔驚?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我小朋友自細都好驚死,怕世界末日好快到,
我就同佢分析,生死有命,我哋控制唔到,
住响香港唔多受天災影響,已經好安全,
教佢最緊要每日過得開心、有意義,
只要做好事就會上天堂,
即使人生去到最終站都唔可怕,
呢個講法佢接受明白的,少咗講世界末日。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

先講少少⋯
8歲仔

佢驚成咁, 好咪做乜都小心d, 唔好就係有好大壓力. 係咪有人成日同佢做乜做乜就會死?

水晶宮

先講少少⋯
8歲仔

我細個約6歲有親人过世, 我就諗人死後去边, 會飄咗去边, 係愈諗愈驚。我冇同父母講, 我只係同自己講唔好諗恐怖嘢。

呢個恐懼到我而家幾十歲人都存在

侯爵府

進擊的膠袋 發表於 18-10-8 01:04
我年近半百都怕死。何況小朋友

人愈大愈怕死唔出奇,我都會。
細個我好少諗死⋯人愈大就會諗多左,咁的確死真係黎自己愈黎愈近嘛。

wcpcelia    發表於 18-10-8 11:48

侯爵府

loveclementine 發表於 18-10-8 01:39
我小朋友自細都好驚死,怕世界末日好快到,
我就同佢分析,生死有命,我哋控制唔到,
住响香港唔多受天災影 ...

我頭先都係咁講,我都唔知仲可以講乜。

水晶宮

回覆樓主:

我囝冇問過我呢個問題,不過我就有講少少,大約係話,生命循環所以人係要死,生老病死係自然定律,個個唔死個地球跟本運作唔到,所以要珍生存嘅時間。
亞囝聽完繼續打機,可能佢覺得要珍惜打機嘅時間

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都係好驚死,4/5歲已經話好驚死,佢唔係怕黑,怕鬼,什或唔係驚我死,佢係驚自己死。我話我死都未到你死啦

呢種恐懼係天生,我另一個仔諗都無諗。 所以初頭我都唔知點幫佢。 到而家佢已經係少年,發覺佢個性比較敏感,唔知關唔關事。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都會,近年有時一訓覺就諗,到我死會點 死個刻咪好孤獨,同係咪盒埋眼就去左!

子爵府

回覆樓主:

佢有點焦慮和缺乏安全感

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

樓主,你要小心仔仔情緒,可能有兒童焦慮症。我女係疑似個案,佢搭車轉個灣,丁丁離心力都怕到大叫,佢地主要係諗得太多,唔識分辨大小事,小小事都會無限擴大。首先你自己要樂觀正向,從而影響佢諗法。事實係十分難,但鬼叫係自己小朋友咩,慢慢來啦。要盡量比安全感佢。

珍珠宮

先講少少⋯
8歲仔
都八歲, 理性D同佢講, 人總會經歷生老病死. 只要自己小心, 注意健康, 開心咁過生活就OK.

侯爵府

薯圈 發表於 18-10-8 07:13
我仔都係好驚死,4/5歲已經話好驚死,佢唔係怕黑,怕鬼,什或唔係驚我死,佢係驚自己死。我話我死都未到你 ...

一樣丫。
咁佢做野係咪好細膽?

首頁

尾頁

跳至