美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

年過20.....(對)先走嚟化妝(工作需要).............講真,我哩前半世人化咗都無10次妝.出街連防曬都懶得搽.......頭先試過搽粉底液............搽一層又遮唔到眼圈同毛孔.搽2層又好厚粉又卡粉又出晒d乾紋..................到聽日正式返工都唔知點算................呻完.

男爵府

遮毛孔要靠premier
黑眼圈要靠concealer

慢慢啦~呢度好多jm都願意幫忙
我做囡個陣都係trial and error,諗返以前唔使化妝,化到條眼線好粗都係咁。practice makes perfect

男爵府

omax 發表於 18-10-9 20:52
年過20.....(對)先走嚟化妝(工作需要).............講真,我哩前半世人化咗都無10次妝.出街連防曬都懶得搽.. ...

我3x歲人又係先黎學化妝,但我唔係為返工,係因為俾c6嫌棄

男爵府

回覆樓主:

missha 有個化妝班,$300,
之後送番太約 $2xx 禮物。
佢d產品幾好。

男爵府

回覆 Sa姨弄眾 的帖子

好似好複雜咁。。。。我最怕麻煩,暫時只係買咗粉底液同唇膏。。。。其他咩都無買。。。。

男爵府

回覆 YWCCL 的帖子

30幾仲好後生咋喎!咩你c6咁大膽嫌棄你?罰佢跪榴槤

男爵府

回覆 MISSICE128 的帖子

有得上堂學又唔錯喎!等我上網睇睇先。thanks

禁止訪問

侯爵府

好多開架化妝品都好好品質,係大牌副線,唔洗買好貴,最緊要啱自己膚質,maybelline同kate品質都好好,買平平地係屋企多練習。

用美妝蛋上粉,會好貼好靚。
上粉底唔上眉妝眼妝胭脂,會好似個光酥餅咁,唔識畫眼線可以買earth tone眼影搽眼摺位代替。

化妝其實唔難架
8-)

男爵府

男爵府

回覆 wong81 的帖子

有呀!我都有上youtube度睇片,見到人地好易就化一個淡妝.但我自己化出嚟都唔係嗰回事

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

年過20.....(對)先走嚟化妝(工作需要).............講真,我哩前半世人化咗都無10次妝.出街連防曬都懶得搽.. ...

用掃上粉餅,應該唔會咁厚

男爵府

回覆 二小姐 的帖子

我都唔捨得買貴既化妝品呀!所以就買咗KIKO.一支粉底液做特價只係買$78我好懶.只係搽支粉底液+有色潤唇膏就算連咩咩妝底液,胭脂,碎粉,睫毛液,眼線筆都無買.(眉筆都係今日先買)其實我想問妝底液係咪好重要?(網上話一定要用,因為用咗皮膚無咁傷)同埋平時補妝係咪用返粉餅會好d?(其實補妝,面上既粉咪越搽越厚會卡粉囉?)搽完粉底液係咪一定要搽碎粉用嚟固定返個妝?其實用咩粉先可以化到好似韓妹咁睇唔出有化過妝?最煩就係,我只化咗5日妝,我對眼就出咗勁多油脂粒...............sorry.我好似好多問題.............

男爵府

回覆 good_pig 的帖子

咁請問係咪唔好用粉底液,轉用乾粉會好d?.咁其實所謂既氣墊粉同乾粉邊隻再好d.(無咁易卡粉,遮瑕高,化出嚟好自然唔覺成堆粉係塊面度)thanks ~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

omax 發表於 18-10-15 23:10

咁請問係咪唔好用粉底液,轉用乾粉會好d?.咁其實所謂既氣墊粉同乾粉邊隻再好d.(無咁 ...

我都係唔太熟, 加上我係油肌, 所以覺得粉餅會吸油又易處理咁

LaLaLaLaLa22    發表於 18-10-16 18:48

男爵府

我都係混合偏油.等我用晒支粉底液就試下粉餅先.thanks

寶石宮

omax 發表於 18-10-15 23:46

我都係混合偏油.等我用晒支粉底液就試下粉餅先.thanks

粉底液唔加碎油好易溶

男爵府

上youtube學啦!我推薦Regina Gao、大佬甜er、celeste大沛、ya ya makeup lab、mii黃小米。

男爵府

茄子 發表於 18-10-16 06:17
上youtube學啦!我推薦Regina Gao、大佬甜er、celeste大沛、ya ya makeup lab、mii黃小米。
...
最近我都有睇大佬甜er, 佢超勁....未睇佢無化妝個樣都唔知佢皮膚唔好

男爵府

我47歲才去工联會學化妝,自信返晒黎!
化妝前要做保濕護膚才容易上粉,上YouTube也有教學,要練習多D

首頁

尾頁

跳至