自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大女SEN讀政府兼收學校,間學校每班有1-2個SEN學生,其他同學正常
細仔出年N我同佢報私校,只係報名,人地無話收,我都未決定讀
只係想到時多啲選擇
老公話我偏心,要細仔同家姐讀同一間
否則第時家姐會怪我待遇唔一樣
自問我無偏心,只係因材施教
細佬正常,做乜要因為家姐讀乜,就規範左佢條路
有能力就緊係比佢讀好啲

男爵府

坦白講,家姐間學校好多新香港人,我連聽佢地講野都聽唔明,我好唔鐘意
老公覺得我怪獸家長,偏心細仔,堅決反對細佬讀私校
屋企附近有學券嗰啲都多新香港人
遠嗰啲又要有校車就只有私校
究竟點先可以令佢open minded啲
佢已經assume左家姐讀村屋學校,讀書唔成,將來無成就
細佬讀私校,一路順風,平步青雲,兩姊弟距離越嚟越遠

禁止訪問

大宅

blinkgogo 發表於 18-10-13 23:42
坦白講,家姐間學校好多新香港人,我連聽佢地講野都聽唔明,我好唔鐘意
老公覺得我怪獸家長,偏心細仔,堅 ...

我都覺有少少偏心。兩個一齊讀私校,然後姊姊係出邊搵課程去上,職業治療師又好,非牟利機構開辦嘅課程又好,總之,比到嘅資源務求平衡。其實你講到姊姊學校咁差,她情況又特殊,就無謂比她繼續讀,轉返好學校,成績,就由得她了,發掘其他長處。

大宅

amy_loveshop 發表於 18-10-14 00:04
大女sen想讀好的都不行,細仔如果正常可以讀好學校,當然要俾佢讀!不是偏心問題,是能力問題!!難道要同 ...

同意

公爵府

Del

子爵府

回覆樓主:

你係偏心

大宅

blinkgogo 發表於 18-10-13 23:41
大女SEN讀政府兼收學校,間學校每班有1-2個SEN學生,其他同學正常
細仔出年N我同佢報私校,只係報名,人地 ...

因材施教,好正路woo

就算唔係sen, 兄弟姊妹都會唔同性格,自己最清楚自己仔女的優點缺點,唔係要搵最叻嘅學校,而係要搵間適合仔女性格嘅學校。

如果仔女唔同性格,你都唔會用同一方法教佢地啦。公平唔係咁用嘅,點可以一本通書睇到老。

珍珠宮

照比細仔一個機會先,又未必考到,考到就比佢讀。你預返一筆相同金額嘅錢,比亞女上訓練又好額外補習又好,再唔係呢筆錢個個月儲存,將來一次過比佢,佢自己決定點用。咁我認為相對公平。

假設兩個小朋友才智一樣但待遇不同就叫做唔公平,如果個女sen,比佢考名校佢都考唔到,咁係佢自己嘅命運。要數唔公平,一個正常一個sen,好話唔好聽,出世嗰刻已經唔公平啦!

珍珠宮

番茄炒蛋 發表於 18-10-14 00:37
我都覺有少少偏心。兩個一齊讀私校,然後姊姊係出邊搵課程去上,職業治療師又好,非牟利機構開辦嘅課程又 ...

都話明sen,有私校收先得架!世界係現實架,唔到你話事

男爵府

回覆樓主:

你係偏心

珍珠宮

回覆樓主:

係偏心.....
唔覺得細佬讀私校同因材施教有關,嚟緊先報n班咁細佬得一歲幾,點睇到一歲仔資質適合讀私校?
一歲發展仲好初步.....
抗拒比細佬讀學卷幼兒園係因為你唔鍾意內地新移民,咁真係唔係因材施教

我戴定頭盔....爺爺、公公果代已經係香港落地生根

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你諗得正常。
家姐有需要,讀有合適學校。細佬能力高d,讀更好學校,安排得好合理。不是偏唔偏心問題。

我的仔女情況可比你參考。
一樣是女有專注力問題,仔是正常。

幼稚園時,女先讀,會比老師向我投訴。到仔入時,有d老師已有標籤認為同一家庭,同一產品。但細佬是靠實力考入,非靠人士,要過左一、兩年時間,轉了一位好有心老師,先同我講返,佢地兩個天南地北,好欣賞細佬。細佬之前係受了不公平對待。

到初小時,兩個同學校,也有少少類似情形,要選代表學生,仔無份,因d老師已對家姐有認識,當然不會一開始比個仔啦!要睇定d呢個人咩材料嘛! 呢d咪又係唔公平囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

foggyao 發表於 18-10-14 02:26
你諗得正常。
家姐有需要,讀有合適學校。細佬能力高d,讀更好學校,安排得好合理。不是偏唔偏心問題。

小孩唔知,家長眼見。
到高小時,兩個不同校。仔插班,老師看重。因d老師完全不認識家姐,沒有主觀。仔的能力,是靠自己實力! 代表,仔會被老師邀請。
其實,一直同校,佢兩個才有無形壓力!
仔覺得家姐好叻(咁高兩班一定叻),佢點解永遠係細佬;
家姐又覺得細佬好叻,因有d老師有時不其然,會說話上有比較。
所以如我可回頭,一開始會分校!

不過又咁,佢地感情上是好好的,好多共同上/下課,校車上的回憶!

男爵府

你老公既然已經assume左家姐讀村屋學校,讀書唔成,將來無成就,點解仲要細佬讀同一間??

佢想兩姐弟都一齊冇成就??
咁細佬大左都會怨你地逼佢同家姐一樣讀村校。

但如果細佬將來出色啲,都仲可以幫扶下家姐喎,同埋老土啲講句,女仔都仲可以嫁得好改善生活,男仔就只可以靠自己。
偏心唔偏心唔係睇呢啲掛?相反Sen既小朋友用既心血應該多N倍,咁唔通又偏心家姐咩?

greenpea    發表於 18-10-14 19:52

琥珀宮

唔覺偏心

水晶宮

其實在你老公知唔知個女係sen. 有特別需要?

或者阿仔唔報私校/名校, 報普通一般學校, 可以嗎?
天空之城, 快樂之地

男爵府

sako 發表於 18-10-14 02:36
你老公既然已經assume左家姐讀村屋學校,讀書唔成,將來無成就,點解仲要細佬讀同一間??

佢想兩姐弟都 ...

完全講中
講偏心,時間上我比左九成家姐,因為佢好痴我
細佬絕大部份時間係工人姐姐湊
嚮屋企我只要抱一下細佬,家姐就發顛,佢處理唔到情緒
我老公話我比細佬讀私校嚟補償我呢份罪疚感
佢完全諗多左,根本兩樣野

男爵府

PCCW2319 發表於 18-10-14 06:47
其實在你老公知唔知個女係sen. 有特別需要?

或者阿仔唔報私校/名校, 報普通一般學校, 可以嗎?

佢知個女SEN
我乜類型學校都有報,我而家無話抗拒任何一條路,只係唔報名就一定無
我都話,私校大把人爭住讀,interview又未,入地又未必收
我只係報名嘅階段,我老公就話我偏心
話要讀家姐嗰間
一齊接返學放學緊係爽,學費平緊係好
但我嚟講唔係最應該著眼嘅考慮因素

男爵府

回覆樓主:

唔覺偏心

如家姐能力唔得,迫佢一齊讀私校就叫公平咩?

首頁

尾頁

跳至