6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

公爵府

初生個要抱睡,自從識爬後唔俾人抱,食完奶快訓著都一關燈即刻醒哂,明明已經全日冇小睡扭足一晚仍然訓唔著,係床自己爬同企一個鐘,唔係唔俾佢訓而係佢真係訓唔著,我諗識行後更可怕。氹佢訓就狂喊,俾老公話bb喊即係唔想訓點解要迫佢訓,當然佢唔係湊果個,唔知bb係眼訓到唔食粥仔又狂食手流口水
一個幾個月大嘅bb長期每日睡眠少於10個鐘,我都好攰

珍珠宮

唔係佢湊仔就肯定咁講啦,媽媽只有趁bb訓著自己先可以跟住訓。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

少於10個鐘真係好攰,有時候你試下就擺佢系床仔,等佢自己玩,咪理佢,睇下佢會唔會自己玩玩下就訓咗

男爵府

開心吸收勳章

日間帶bb出街玩放下電,返屋企沖個靚涼,換衫時一路搽lotion 一路按摩下,換完衫放床仔播下柔和音樂,比bb啜下奶咀,試下會唔會易自己入睡d

公爵府

我要做媽媽 發表於 18-10-20 16:08
少於10個鐘真係好攰,有時候你試下就擺佢系床仔,等佢自己玩,咪理佢,睇下佢會唔會自己玩玩下就訓咗 ...

我就係俾佢訓床仔,佢唔係每次喊但一定會自己玩最少一個鐘

公爵府

janede1314 發表於 18-10-20 18:49
日間帶bb出街玩放下電,返屋企沖個靚涼,換衫時一路搽lotion 一路按摩下,換完衫放床仔播下柔和音樂,比bb ...

每日都同佢放兩次電,以前坐bb車會訓著,近一個月出街都死頂唔訓

大宅

emimi 發表於 18-10-20 15:02
初生個要抱睡,自從識爬後唔俾人抱,食完奶快訓著都一關燈即刻醒哂,明明已經全日冇小睡扭足一晚仍然訓唔著 ...

我個大女係唔瞓覺既小朋友
個幾月開始就越瞓越少,最鐘意要人抱住周圍睇野,由佢識坐開始就每日兩次落街,當佢學行開始就好好多,有放電機會會開始肯瞓晏覺同早瞓,不過扶佢行就好辛苦(唔高唔低)

公爵府

回覆樓主:

我女精力旺盛,未夠9個月大已經放手企到幾秒,係床就重複企,跌,爬,碌,玩枕頭呢幾樣,每晚要一個鐘玩殘自己,直到有一次跌低攰到對眼打唔開為止

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 emimi 的帖子

咁我覺得可以俾佢自己玩,好過俾佢習慣咗,你要tum佢,佢先會再入睡

公爵府

我要做媽媽 發表於 18-10-21 08:54

咁我覺得可以俾佢自己玩,好過俾佢習慣咗,你要tum佢,佢先會再入睡 ...

冇氹佢訓,因為佢玩到成床爬唔俾我掂,佢係自行入睡,只要我坐係隔離陪,但玩一個鐘,我幾次都快訓著

別墅

初生個要抱睡,自從識爬後唔俾人抱,食完奶快訓著都一關燈即刻醒哂,明明已經全日冇小睡扭足一晚仍然訓唔著 ...

我上網睇話9個月bb,夜晚訓大約11至12個鐘,加2次1至2個鐘既小睡,每次清醒時間大約3至3.5個鐘。你試下每次佢清醒時間就到前20分鐘就比bb返床仔哄佢訓。見佢反應慢,揉眼,打呵欠就表示bb開始眼訓,定左之後就日日相同時間比bb訓覺,當然每個bb情況都有不同。

公爵府

ChanChanAgnes 發表於 18-10-21 13:57
我上網睇話9個月bb,夜晚訓大約11至12個鐘,加2次1至2個鐘既小睡,每次清醒時間大約3至3.5個鐘。你試下每 ...

我女夜晚9點半入房換衫食奶,10點開始係床爬,11點~11點半訓著,半夜4~5點食奶,朝早8點前起身(有時5點幾食完就起身)
小睡都係每3個鐘一次,一日2次或3次,每次大約20~30分鐘,星期六日哥哥係屋企就全日都唔肯訓覺
佢好少扭眼訓喊,而係越眼訓越興奮越high

別墅

emimi 發表於 18-10-21 15:28
我女夜晚9點半入房換衫食奶,10點開始係床爬,11點~11點半訓著,半夜4~5點食奶,朝早8點前起身(有時5點幾 ...

bb眼訓時錯過左時間訓覺就會出現亢奮情況更難入眠,bb唔眼訓真係無得迫左訓。佢9點半食奶前嗰餐有無小睡?有就試下唔好比佢訓,改為早少少餵佢食睡前奶。

我個b既作息時間都一路變緊。大個左就訓少左,精神時間長左,如果早左比佢小睡,佢反而訓唔倒,會一直唔訓直至下一餐。而嫁佢飲完尾二餐奶已經唔訓,我就會早半個鐘餵最後餐奶,有時未飲完就訓著左,應該要再早多15分鐘餵奶。

大宅

我女都唔比抱訓,要一齊訓,比奶咀佢再拖手再頭貼頭,好快訓著之後用cushion 圍住佢再放件衫係心口走人⋯(開純音樂會訓得更快)

公爵府

ChanChanAgnes 發表於 18-10-21 17:35
bb眼訓時錯過左時間訓覺就會出現亢奮情況更難入眠,bb唔眼訓真係無得迫左訓。佢9點半食奶前嗰餐有無小睡? ...

佢下午2,3點訓半個鐘就唔會再訓,以為下午哥哥放學嘈住,原來就算哥哥出左街佢都係唔訓
試過最d上床訓但屋企其他人唔訓,佢小睡半個鐘俾人嘈醒左會超精神,玩到夜晚12點

男爵府

如果係咁唯有抱著訓?我記得我當時都係要抱著訓

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我既意思系,你都唔需要陪佢架,你自己訓你自己既,反正佢又唔扭計

別墅

emimi 發表於 18-10-21 22:07
佢下午2,3點訓半個鐘就唔會再訓,以為下午哥哥放學嘈住,原來就算哥哥出左街佢都係唔訓
試過最d上床訓但 ...

睇睇依位媽媽育兒心得,好有用。

https://inonat.pixnet.net/blog/post/64639252

珍珠宮

emimi 發表於 18-10-20 20:08

我就係俾佢訓床仔,佢唔係每次喊但一定會自己玩最少一個鐘 : ...

咁自己玩完之後,仲需要你抱住佢訓嗎?

公爵府

RubyYu07 發表於 18-10-25 16:14
咁自己玩完之後,仲需要你抱住佢訓嗎?

唔準我抱,玩一陣過來扯下我頭髮,係我個身碌幾圈又走,碌到斷電自己訓著
但最大問題係佢食飽10點熄燈,碌到11點訓著,半夜3~4點食奶(佢係堅肚餓喊醒要食,唔舒服時冇胃口反而一覺訓天光),朝早7點就超精神要起身玩,玩到9點小睡15分鐘又起身玩,全日小睡2~3次各最多20分鐘,好似電話咁充電10分鐘通話5小時

首頁

尾頁

跳至