自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

仔仔有爆牙,問過菲臘牙科同楊震牙科都沒有箍牙服務,請問大家又無D經濟又可以既牙醫介紹???

翡翠宮

其實深圳既牙醫信唔信得過???

珍珠宮

唔講信唔信得過, 而係講時間問題,
唔講覆診(起碼你有得預時間), 係講緊突發情況,
如果係傳統方式, 隨時wire甩左、斷左要即刻搵牙醫搞,
你一來一回要幾多時間?
當然牙醫好緊要, 但可以的話箍牙最好搵近病人學校、公司、住所

翡翠宮

goat 發表於 18-11-6 10:10
如果係傳統方式, 隨時wi ...

多謝提點,我知箍牙好貴所以突然想起深圳,其實我都唔想去咁遠仲要信心不大。

子爵府

littlecar 發表於 18-11-6 09:53
仔仔有爆牙,問過菲臘牙科同楊震牙科都沒有箍牙服務,請問大家又無D經濟又可以既牙醫介紹???

菲臘牙科間中會收d一批箍牙case, 你要上佢網keep住睇,我仔前年登記過一次,排到見醫生,醫生覺得佢係嚴重case, 可以幫佢做,但會係畢左牙科業既醫生,讀緊矯齒既學生做,話會有professor 跟住,收22000,好似另外有d費用要額外比,仲要脫牙,最後我放棄左,因為去親都一定係9-5,佢返緊學,唔可能個個月請假去睇,出面都有d開35000上下箍傳統的,比多萬鬆d, 買時間同埋矯齒有經驗醫生囉

翡翠宮

poohpooh1668 發表於 18-11-6 10:19
菲臘牙科間中會收d一批箍牙case, 你要上佢網keep住睇,我仔前年登記過一次,排到見醫生,醫生覺得佢係嚴重 ...

Thanks~~

真係唔講唔知菲臘牙科都唔平,你仔仔幾多年前箍?? 牙醫可以嘛??

子爵府

littlecar 發表於 18-11-6 10:24
Thanks~~

真係唔講唔知菲臘牙科都唔平,你仔仔幾多年前箍?? 牙醫可以嘛??

我仔今年8月先箍

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

goat 發表於 18-11-6 10:10
如果係傳統方式, 隨時wi ...

你有point wor
我仔係在菲獵做呢隻,收$27000全期 (聽有jm講出面收70000)
菲獵要講緣份,幾年至收一次矯齒病人,太簡單唔收。我上次都係有好心jm報料我至報到

我仔都間中甩左、要返牙醫度整

伯爵府

littlecar 發表於 18-11-6 09:53

我16年前喺大埔某屋邨牙醫箍普通鋼牙,箍左2年幾,當時收23000全包。算唔算平?

翡翠宮

ipcs 發表於 18-11-6 22:01
我16年前喺大埔某屋邨牙醫箍普通鋼牙,箍左2年幾,當時收23000全包。算唔算平?
...

對我黎講宜家23000都貴,所以未必會箍喇,但又要問定萬一隻爆牙壓到神經就一定要整......

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-6 20:17
你有point wor
我仔係在菲獵做呢隻,收$27000全期 (聽有jm講出面收70000)
菲獵要講緣份,幾年至收一次矯 ...

咁我都等下,宜家個個月超支,出完BONUS 先再諗下.....

男爵府

回覆樓主:

我仔係深圳箍,箍左岩岩一年。
我哋住沙田,所以上深圳都快。
岩岩新牙醫診所搬左去羅湖附近,
火車站行15分鐘。(近瑪雅城)
我自己通常預一粒鐘就到,
我自己返中環都要一粒鐘。
加上平時我哋不嬲一個月上一次深圳,
所以我仔冇say no。
加上佢都有同學係深圳箍牙~

上年最傳統個隻箍牙好似係¥ 7800,
但我揀左金屬自鎖¥11800。
其實粒野都係銀色,不過就箍快少少,
同埋聲稱冇咁痛,所以我揀呢隻。

同埋當時呢間做promo時,
係價錢可以RMB同港幣一樣!
而家呢個優惠緊係做完啦!
但我上次好似見到傳統箍牙好似¥6800!

香港傳統箍牙最平我聽過$21000!
你自己計計先,睇下羅湖就唔就你腳?

翡翠宮

zone123 發表於 18-11-7 09:15

多謝你俾咗一D希望我!!

其實唔就,不過價錢就好吸引,所以想請問醫生同衛生可以接受嘛???

如果決定上去箍有無咩要留意???

窮人要考慮好多野!

公爵府

zone123 發表於 18-11-7 09:15

可以pm資料比我嗎?謝謝
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlecar 發表於 18-11-7 09:03
咁我都等下,宜家個個月超支,出完BONUS 先再諗下.....

http://ppdh.org.hk/b5/notice.html
我之前bookmark左,個個星期去睇。而家#6係停止接收,如果收人時會有顯示

男爵府

littlecar 發表於 18-11-7 09:21
多謝你俾咗一D希望我!!

其實唔就,不過價錢就好吸引,所以想請問醫生同衛生可以接受嘛???

都係俾三百幾蚊照x ray,
脫牙就另計,好似¥200隻,
箍完後retainer¥500!

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-7 10:08
http://ppdh.org.hk/b5/notice.html
我之前bookmark左,個個星期去睇。而家#6係停止接收,如果收人時會有 ...

Thanks~~

如果個仔D牙只影響外觀無其他野就等呢個,萬一有其他牙齒問題可能真係要考慮深圳。

翡翠宮

zone123 發表於 18-11-7 10:14
都係俾三百幾蚊照x ray,
脫牙就另計,好似¥200隻,
箍完後retainer¥500!

可以介紹你小朋友用邊間同邊個醫生嘛!?

男爵府

littlecar 發表於 18-11-7 10:17

pm左你! 因為我醫生岩岩放完產假,
岩岩返左幾日工!

男爵府

littlecar 發表於 18-11-7 10:17

通常同佢約期同溝通,
都係用微信!

首頁
12345...6

尾頁

跳至