自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

民房

:呢份兼職好惡頂,容許我發下牢騷

1. 個經理好難頂,一副不可一世嘅樣,返咁耐工從來未見佢有好面口,日日都黑口黑面,講嘢又刻薄,個人又賤格。全間舖正常同事都好憎佢,嗰d刷佢鞋埋堆嘅成日作威作福,不過據聞佢有大靠山

2. 啲客仲黐線,以為自己係豪宅區好高尚,一啲禮貌都無,問佢哋嘢唔答嫁,到包好晒就問邊份禮物係乜,包咁多點記得呀!一時又嫌花紙唔靚,想靚咪畀錢買囉!再唔係就嫌包得唔靚,份禮物啲邊無起角,我收幾十蚊一個鐘兼職咋,唔好當我真係專業包裝,我都係返工前上堂學咗1日咋,仲要學果啲同現實完全唔同。啲cushion鬼死咁大盒,個盒又軟趴趴,張枱又細,咁容易包到起角咩。如果真係有心送禮物畀人就自己包啦,免費包裝係咁水平啦。

香港人真係好無品,唔使錢又要求多多,當正係佢工人咁,好想轉過第二份,但依家又太遲搵唔到第二間,點都要死頂

珍珠宮

加油!幾時last day

子爵府

回覆樓主:

免費包裝就可以隨便包嗎?更何況人地係有同超市消費先有呢個服務。而超市又出糧比你的。

難道清道夫人工低就可以周圍都係垃圾?
難道花王人工低就可以讓花兒凋謝?
難道司機人工低就可以危險駕駛?

子爵府

哇哇小薯 發表於 18-12-21 23:57

1. 個經理好難頂,一副不可一世嘅樣,返咁耐工從來未 ...

jm 加油! 可以想像到幾惡頂, 就當d人耳邊風啦!

大宅

回覆樓主:

加油,而家做服務業係好慘, 唯有同自己講份糧包埋比人鬧

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

大宅

mocha20150323 發表於 18-12-22 00:08
免費包裝就可以隨便包嗎?更何況人地係有同超市消費先有呢個服務。而超市又出糧比你的。

難道清道夫人工低 ...

樓主都講明只係想發下牢騷, 洗唔洗咁

男爵府

1. 個經理好難頂,一副不可一世嘅樣,返咁耐工從來未 ...

唔怪得無人做啦,原來係咁難頂。

子爵府

mocha20150323 發表於 18-12-22 00:08

你咁講又離題左
樓主唔係話是是但但做,我深信好多人要求係好過火

大宅

其實禮物包裝真係好唔環保 希望可免則免 我平時可以的話都係用唔要既雜誌內頁包
BTW 樓主加油,打工受氣人工包埋 呻完舒服哂就再努力過

公爵府

回覆樓主:

香港人就係咁,俾1蚊,要攞返你10蚊。

所以D人成日話人黑面,我覺得冇做過服務業嘅人真係冇資格講,好多嘢係雙對的,客人當服務者係狗,仲要要求人笑騎騎,連起碼的尊重都冇。

係! 唔係個個港客都係咁,但10個有8個都係咁囉。以上係我開小店時得來的感受。自問自己都係有禮之人,自己店更加上心去服務D客,但得來嘅就係侮辱。

qoo888    發表於 18-12-22 04:10

子爵府

sugarcheung 發表於 18-12-22 00:21
你咁講又離題左
樓主唔係話是是但但做,我深信好多人要求係好過火

佢果句免費包裝係咁ge水平嫁啦咪就係是是旦旦咯~我都兼職過做禮物包裝,相信人工仲低,但我地唔會話因為人工低因為台細就求其同人包咯~

公爵府

你講得好啱! 點解?因為你係真正嘅香港人,只有真正嘅港人先有呢D涼薄刻薄嘅說話,係正確的。

琥珀宮

回覆樓主:

成日話要走塑要環保,包裝紙都好唔環保囉,係咪應該走埋?

伯爵府

邊間Citysuper?

公爵府

mocha20150323 發表於 18-12-22 00:25
佢果句免費包裝係咁ge水平嫁啦咪就係是是旦旦咯~我都兼職過做禮物包裝,相信人工仲低,但我地唔會話因為 ...

樓主冇話過佢係求其包喎,係盡咗力去包,D人都覺得唔夠靚,咁靚唔靚好主觀囉。做人幾時都係,有要求,就自己做,唔係叫人做。佢份工係包裝,盡咗力去包好就已完成任務。

伯爵府

邊間Citysuper?

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

mocha20150323 發表於 18-12-22 00:25
佢果句免費包裝係咁ge水平嫁啦咪就係是是旦旦咯~我都兼職過做禮物包裝,相信人工仲低,但我地唔會話因為 ...
我明你意思,我fd做過惠long包裝,見到佢講膊頭同手好痛,佢話包野攰嘛。跟住我話求其包咪得囉,反正遲d又係要俾人拆。跟住佢話:唔得,收得人工就要包得好好睇睇。我真係覺得佢工作好認真。

不過樓主今次件事就不能評論了,始終唔知係佢真係求其包定客人太挑剔。但遇到難頂經理真係唔易應付的。

伯爵府

樓主返工前上堂學咗1日 你想有幾靚唔知你有無做過服務業香港人係特別麻煩

仲有你D舉例真係一般

複式洋房

zola 發表於 18-12-22 00:34
我明你意思,我fd做過惠long包裝,見到佢講膊頭同手好痛,佢話包野攰嘛。跟住我話求其包咪得囉,反正遲d又 ...

做人要有責任,要好好學習你朋友

首頁
12345...8

尾頁

跳至