跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我個仔而家都1歲半有多啦~仲未識講野,只係PAPA,MAMA,MUMMUM....
男仔係咪真係遲D呢?

洋房

我隻bb都係識叫媽媽咋! 其他既全部都係外星人語, 全部聽唔明. 但係你叫佢指邊樣嘢喺邊佢就識...

用戶要求終止服務

2歲要去健康院做語言測試,到時都仲未識講野都唔知點算~

禁止發言

伯爵府

咁樣算唔算講得多呀?

http://hk.myblog.yahoo.com/julieannho076/article?mid=3517

http://hk.myblog.yahoo.com/julieannho076/article?mid=3471

http://hk.myblog.yahoo.com/julieannho076/article?mid=3463

好多人都話男仔講野係遲d, 但一見到我個仔佢地又話佢算快, 但我其實都唔知點叫遲同快, 我個仔平時都有d外星話架, 但有d我聽得明佢講咩, 但唔知算唔算仲係BB話!

除左我講一句佢跟我講一句之外, 平時佢肯自動自覺講既都有好多, 叫爸爸, 媽咪, 婆婆, 姨姨, 哥哥, 姐姐, 飯飯, 水水, 包包, 車車, 拜拜, 抱抱, o個個, 比比.........etc!

大宅

好媽媽勳章

我囝囝都9月出世. 佢1.5歲去左健康院之後. 都冇叫佢2歲再返健康院啦.

我囝囝都算肯講野. 雖然有時要迫佢先肯.
佢都識講幾多野. 如:爸爸, 媽媽, 公公, 婆婆, 爺爺, 嫲嫲, 包包, 奶奶, 糖糖, abc, 好, 唔好, 得, 乖乖, tree, carcar, 拜拜.... 等等.

可能我屋企人中部份時間都同佢請中文. 佢快d學到啦. 我聽朋友講, 佢個囝2歲比工人帶. 講野就好少....

別墅

我睇過書話男孩既荷爾蒙係會比女孩遲熟D, 所以女孩子會好似叻d錦攞, 遲D會好好多 , 到時可能你會話仔你停口味 呀 !
我隻仔係最鍾意講車車一日講5678次 , 你問佢呢佢先會答如 : 爸爸, 媽媽, 姐姐, 嫲, 姑姐(音係boot姐)哥哥, 奶奶, 飽飽, 多多, BB, 比(音係bee)好似鄉下佬 錦, 懂問我咩野呀, 自己數AB, 就會去到D, 成日無左個c????, 一路錦制會自己講"錦"

大宅

我都好擔心呀, 我個囝都只是識mama, papa等字, 但有很多bb話 (我完全唔明的), 指野就ok, 最鍾意指d貓貓狗狗比你睇, 我試過問佢食唔食奶, 佢會立即去開奶個地方, 指住話你知佢要奶, 但我試過要佢講奶奶先比佢食奶, 佢寧願狂指住d奶同狂哭, 都唔肯講, 所以我都好擔心, 健康院姑娘叫我地2歲再番去evaluate, 如果2歲都係咁, 咁點算呀!

男爵府

hahahhah, same here, my boy would say 'car-car' 1000 times a day!!!

+ whatever things he doesn't know, he'd use 'car-car' to call them, e.g. car car = car car;
noodle = car car; puzzle = car car ...

原帖由 kkw0816 於 09-4-22 10:49 發表
我睇過書話男孩既荷爾蒙係會比女孩遲熟D, 所以女孩子會好似叻d錦攞, 遲D會好好多 , 到時可能你會話仔你停口味 呀 !
我隻仔係最鍾意講車車一日講5678次 , 你問佢呢佢先會答如 : 爸爸, 媽媽, 姐 ...

別墅

原帖由 HumptiDumpti 於 09-4-22 14:55 發表
hahahhah, same here, my boy would say 'car-car' 1000 times a day!!!

+ whatever things he doesn't know, he'd use 'car-car' to call them, e.g. car car = car car;
noodle = car car; puzzle = car car ... ...

佢地傾計咪會好好笑, 只係不停講車車.......車車.......車車.......車車........ 妙絕 車車 絕對可以做好朋友車車仔

大宅

haha....

我個仔都係咩都"car" 或者"cow"比佢激c.....

大宅

只有不時鼓勵, 唔可以太勉強, 我個仔都重可以, 佢識講, 但唔太主動, 間唔中先自己講:驚驚, 車車, 開心, 媽媽等字, 好多時都要叫佢講, 佢會好似鸚鵡咁跟你講, 但沒有意識咁, 希望遲d會好d

男爵府

hahahha, 係wor,想起都好笑!

oh, 不過我個仔講吾倒 'O' 音,so '公公‘ is not 'gong-gong' but 'gun-gun' 重要係起低音個隻;moo-moo (cow) is 'nng-nng' , hahahhah

男爵府

"好似鸚鵡咁跟你講" 甘o米好 lor, kayton 好硬頸,吾肯跟人一句一句講,所以o米好難學識lor

原帖由 FloraJeft 於 09-4-23 12:43 發表
只有不時鼓勵, 唔可以太勉強, 我個仔都重可以, 佢識講, 但唔太主動, 間唔中先自己講:驚驚, 車車, 開心, 媽媽等字, 好多時都要叫佢講, 佢會好似鸚鵡咁跟你講, 但沒有意識咁, 希望遲d會好d ...

複式洋房

my darren understands everything fully, but doesn't want to follow our words, ai.....i am still wishing he is like parrot......hee-hee.

大宅

各位媽咪,唔洗咁擔心啊!!遲d你地既babies1定會多野講到你地覺得煩,想佢收聲

珍珠宮

依個星期先開始跟人講,我一句,佢一句
成十九個月先肯講既字︰奶奶
最近學會講︰爺爺、提子、好、知、帶........

大宅

搞到你唔敢發脾氣話佢, 因為佢會學你講每一個字, 真係俾佢激死!

原帖由 HumptiDumpti 於 09-4-23 14:26 發表
"好似鸚鵡咁跟你講" 甘o米好 lor, kayton 好硬頸,吾肯跟人一句一句講,所以o米好難學識lor

別墅

我的寶寶約6個月識講爸爸, 之後識講姐姐, 衣衣, 婆婆, 比比, 包包, 糖糖..多謝....等...

但成日教佢講媽媽, 到現在仲未聽過....都唔明點解? ...有時叫佢講媽媽, 佢即笑住轉身走...

大宅

原帖由 FloraJeft 於 09-4-24 12:43 發表
搞到你唔敢發脾氣話佢, 因為佢會學你講每一個字, 真係俾佢激死!

哈哈,我個仔之前都系甘,不過到左15個月就開始肯叫'媽媽"到左依家,講好多野,講過不停,可能我地每日都同佢講好多野,傾好多偈而下午賓賓又教佢講好多英文,佢識講好多野囉 : 我諗夾夾埋埋都有3-40個字卦!不過我覺得大家唔駛擔心,我身邊有兩個好朋友,佢地既仔女到左2歲都唔多講野,夾埋講唔到幾個字,但到左26-28個月就已經一輪嘴講到唔收聲!以前成日求佢地講下野,後來系求佢地收下聲!

首頁

尾頁

跳至