單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我係一個單親媽媽. 有兩個小朋友, 平時我媽媽照顧.
大寶就自己送返學, 媽媽接放學.
小寶就媽媽返學同放學.

近日, 見政府工, 請咗我.
但返工時間好早.
同媽媽講, 政府工請咗我.
但因為職位要返好早, 體育館開場時間.
帶唔到大寶返學.

媽媽就話一個人帶唔到兩個返學.
我話坐的士返學, 時間趕到.
媽媽都話做唔到.
我冇再逼佢幫忙.
因為佢已經額外幫我好多.

我好想接受政府工,
但大寶返學問題, 解決唔到.
就冇可能返呢份工.

心有不甘, 但諗唔到方法解決....

我只怪自己冇本事, 請唔到工人幫我.

係呢到呻下, 想自己個心舒懷 d.

男爵府

月餅勳章

Valais 發表於 19-1-8 17:16
小寶就媽媽返學同放學 ...

你係咪已report duty抑或只知自己去邊?

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

christinetin 發表於 19-1-8 18:00
你係咪已report duty抑或只知自己去邊?

未 report duty, 但問過現職同職位人士....

男爵府

月餅勳章

Valais 發表於 19-1-8 18:02
未 report duty, 但問過現職同職位人士....

你做康文 / ca / aco 有offer但未知去邊?

我睇到你揾屯門姨姨。我正話幫你打去仁愛堂問過,如果有姨姨肯既話,有可能做到既。你打去24660312問左先。同埋無論點先accept左offer,再諗辦法拆。

大宅

Valais 發表於 19-1-8 17:16
小寶就媽媽返學同放學 ...

搭校巴得唔得?
:-D :-?

男爵府

月餅勳章

csbaik 發表於 19-1-8 18:10
搭校巴得唔得?

呢個都係一個方法。不過要睇校車到唔到你家同是否配合到你時間。

男爵府

月餅勳章

csbaik 發表於 19-1-8 18:10
搭校巴得唔得?

大小寶同一學校?

伯爵府

christinetin 發表於 19-1-8 18:10
你做康文 / ca / aco 有offer但未知去邊?

我睇到你揾屯門姨姨。我正話幫你打去仁愛堂問過,如果有姨姨肯既 ...

佢話因爲時間太早同時期長,唔會有好多 EE 希望幫手

多謝你既意見

伯爵府

christinetin 發表於 19-1-8 18:17
大小寶同一學校?

大寶小學,小寶幼稚園

大寶既小學有校車,但唔經媽媽屋企

而我住近學校,可以唔行馬路,但大寶只係二年級,自己未接受到,佢自己一個人返學。

我好想 take offer,但返學情況搞唔掂,根本冇能力 take offer.

多謝大家幫手

大宅

Valais 發表於 19-1-8 19:19
大寶小學,小寶幼稚園

大寶既小學有校車,但唔經媽媽屋企

有工作地點未?近唔近屋企?
:-D :-?

男爵府

回覆樓主

請個住附近的師奶帶其中一個小朋友返學。相信俾錢一定有人肯的

伯爵府

未,收到電話有 offer,聽日簽約,之後驗身,返工前幾日先知。

男爵府

回覆樓主

一定要take offer. 帶返學這小事,請個住附近的阿姨便可。咁難得有份政府工, 不要放棄。再不是帶完大,之後才帶小,同幼稚園講清楚你的處境,小的小朋友每日會遲少少才返到。

伯爵府

beautytiny 發表於 19-1-8 22:14
一定要take offer. 帶返學這小事,請個住附近的阿姨便可。咁難得有份政府工, 不要放棄。再不是帶完大,之 ...

我真係好想 take offer,因為政府工收入穩定。最重要係唔怕裁員。

年紀大,又有小朋友,政府工對我來講,係一個好好既工作。

子爵府

其實有無同學仔媽媽住你附近,會唔會俾啲錢請佢幫手帶埋佢返學,你一早送去佢屋企,之後佢幫手帶去返學?

伯爵府

BK Milk勳章

其實工人平過ee好多,如果taxi每日都好多,平些可能6,7000可以養個工人。

伯爵府

BK Milk勳章

其實你媽媽都要送小寶返學,即是到你家,大寶校車,即你媽媽帶住2個等校車,再送小的返學。

伯爵府

HOPEFORBB 發表於 19-1-9 19:08
其實有無同學仔媽媽住你附近,會唔會俾啲錢請佢幫手帶埋佢返學,你一早送去佢屋企,之後佢幫手帶去返學?
...

我返工時間太早,送大寶去同學仔屋企,根本就冇人可以。

大寶太細,自己唔識起身返學。

請 EE 幫手帶返學,唔係唔得。但最怕係 EE 唔做,咁我就頭痕。到時真係要唔做帶大寶返學。

伯爵府

appledai 發表於 19-1-10 00:59
其實你媽媽都要送小寶返學,即是到你家,大寶校車,即你媽媽帶住2個等校車,再送小的返學。 ...

我同媽媽住同區,但一個東,一個西,要坐車去對方屋企

細寶學校近媽媽屋企
大寶學校近我屋企

返學日子,細寶係係我媽媽屋企住,媽媽 7 點幾起身帶細寶返學

媽媽話最多只可以留一個係佢到。佢亦冇可能朝朝走過來我呢面送完大寶,再送細寶

媽媽講明唔想到老仲咁辛苦,追時間。所以我唔想逼 / 求佢。

唔開心係有份穩定工作請我,但返工時間就強差人意。

子爵府

回覆 Valais 的帖子

實在你返工返幾點?同區嗎?

首頁

尾頁

跳至