自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

大學同學,好fd的,佢父母我都識嗰種。有日問我借錢,原因係佢爸爸返大陸處理一些事,被公安扣押,好大段故事,總知就係要錢解決問題。

佢話佢有d錢鎖在份保險上,一個月後就拎得,我當時係信佢,於是係供樓戶口到拎左10萬出黎,一個月後,佢話要遲d先還到比我,如常著得好靚,帶我去貴價餐廳食野,我開始覺得怪怪,同d common friend 打聽,知道原來佢周圍問人借錢,我開始驚,吹佢還錢,剛好我打算入私家醫院生仔,需要返呢畢錢,佢再話要遲多一個月。
最後我忍唔住打比佢,好嚴肅咁話再唔還錢,會去佢公司同佢老闆&同事講佢借錢唔玩,佢立即過數比我,我安樂哂,不過佢從此消失了。

之後朋友聚會,大家傾開先知原來佢識左個男仔,教佢抄孖展。。。已經快10年,有時會覺得可惜無左個曾經好好傾既朋友,原來朋友講錢係會失感情。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

講錢傷感情,你追得返已經好好喇

大宅

回覆樓主:

你十萬都收得番真係好好彩。
我同樣地因為借錢失去了好朋友
對我黎講係非常可惜

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

好彩攞番10萬

琥珀宮

CherryCake 發表於 19-2-27 23:15
大學同學,好fd的,佢父母我都識嗰種。有日問我借錢,原因係佢爸爸返大陸處理一些事,被公安扣押,好大段故 ...

耐唔耐就見呢d post,要教定仔女將來唔好借錢比人
呢d朋友冇左唔可惜

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

日久見人心

水晶宮

佢因爲咁而問你借,都唔會當你係朋友啦

子爵府

畀面勳章

你攞得番全數咪好彩囉。。呢啲朋友要唔要都罷啦。。
要催都盡先還,根本唔想還。。冇左啲咁嘅朋友,一啲都唔可惜

子爵府

我都奶左野,借錢俾親戚,追唔番來年親戚都冇得做,有一次同阿媽傾計,無意中我講左出嚟,我阿媽即刻同個親戚追,個親戚冇還錢之餘,仲好怪我周圍唱。
我阿爸教我,以後冇借錢俾人,冇錢嘅,未請佢食下飯就算,以後我都已經唔同人有錢銀瓜葛。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大學同學,好fd的,佢父母我都識嗰種。有日問我借錢,原因係佢爸爸返大陸處理一些事,被公安扣押,好大段故 ...

你有得收返錢已經好好
至於佢冇再出現、冇再同你做朋友,係因為佢嬲你叫佢還錢
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

好frd但又吾知佢識男仔 炒孖展
我估係曾經frd
有時耐冇見 表面hehehaha
人心却已变了。

BBJOJO    發表於 19-2-28 22:52
FJmom    發表於 19-2-28 00:53

子爵府

開心吸收勳章

追得返都算好好,我借過好多次俾同一個人,有時幾千,有時幾百,最多嗰次九千,借到唔記得幾多錢喇,追極都軟皮蛇,話還唔到,但旅行照去,紅酒照飲,舊同學聚會照樣出現,我寧願佢好似你朋友咁還曬錢然後消失

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你知佢根底,追得返D錢,好彩。

珍珠宮

2024年龍年勳章

所以黃子華都曾經講過, 如果有朋友問你借錢, 就反省一下, 佢係咪唔想再同自己做朋友?

BBJOJO    發表於 19-2-28 22:53
FJmom    發表於 19-2-28 00:54
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一個想借左錢唔還的人都不是真心朋友,無左一點都不可惜,如果佢唔還你是否對這段友誼有另一個想法?

子爵府

咪天真,從來借錢俾朋友,就預左無得還,就算借左都預左無左呢個朋友。。。。。做左幾十年人,聽得太多。。。。

象牙宮

2024年龍年勳章

港式奶茶 發表於 19-2-27 23:32
追得返都算好好,我借過好多次俾同一個人,有時幾千,有時幾百,最多嗰次九千,借到唔記得幾多錢喇,追極都 ...

因為你借極都有,仲要唔記得借出幾多,又冇寫借條……對方就當你送錢俾佢使。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

講錢傷感情
攞得番啲錢真好彩

大宅

crystal媽咪 發表於 19-2-27 23:26
你有得收返錢已經好好
至於佢冇再出現、冇再同你做朋友,係因為佢嬲你叫佢還錢
...

我當時覺到追佢還錢好理所當然,到追到喇,又覺得自己好衰,咁多年都因爲呢件事忍忍作痛,無諗過佢從此失去聯絡。
朋友真係唔好有錢銀瓜葛。唉。

子爵府

開心吸收勳章

Sumyeema1 發表於 19-2-27 23:35

因為你借極都有,仲要唔記得借出幾多,又冇寫借條……對 ...

係呀,蠢到死,以前唔識say no

首頁
12345...8

尾頁

跳至