跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家寄咗citizenship application之後會唔會收到IRCC通知話收到文件?

我睇政府網站淨係話processing time係12個月,但係就無話幾時通知。我1月中寄出,依家嘗試online check application status又無任何顯示,唔通要等一年先知?

大宅

schokoladeheiss 發表於 19-3-2 09:37
請問大家寄咗citizenship application之後會唔會收到IRCC通知話收到文件?

我睇政府網站淨係話processing ...

我系17年11月申請,18年5月收到信,两個星期后去考入籍試,然后10月底正式入籍,真的需要一年時間的。

男爵府

請問入籍試考會考什麼? 謝謝。

大宅

netnetyip 發表於 19-3-2 21:38
我系17年11月申請,18年5月收到信,两個星期后去考入籍試,然后10月底正式入籍,真的需要一年時間的。
...

唔該曬!你等收信期間有無係online查到process status?Thank you!

大宅

Flying-Man 發表於 19-3-3 08:14
請問入籍試考會考什麼? 謝謝。

我未實際考過,但係搵到IRCC網度有study guide https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/publications-manuals/discover-canada.html

大宅

schokoladeheiss 發表於 19-3-5 05:06
唔該曬!你等收信期間有無係online查到process status?Thank you!

一定有的,一般顯示on process

大宅

netnetyip 發表於 19-3-5 05:43
一定有的,一般顯示on process

Thank you!

大宅

netnetyip 發表於 19-3-2 21:38
...

請問是否要住足3年才開始申請? 如是, 即要約4年才能成功入籍? 因為阿女香港護照在第3年至第4年間到期, 想睇吓係咪要返香港一轉換定passport先. Thanks!

大宅

Metro11 發表於 19-3-9 20:59
請問是否要住足3年才開始申請? 如是, 即要約4年才能成功入籍? 因為阿女香港護照在第3年至第4年間到期, 想 ...

是的總共要四年才能入籍

大宅

netnetyip 發表於 19-3-9 22:02
是的總共要四年才能入籍

Thanks!

男爵府

唔好意思啊,想問問,我15年7月份黎加拿大,係境內申請PR CARD,17年4月先批,話批之前每天當半天計,我是否下年就可以申請入藉了?係咪一定要上英文班同入藉班啊?見身邊有d家長有上,有d家長無上,麻煩晒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

WillJuneBB 發表於 19-7-15 20:50
唔好意思啊,想問問,我15年7月份黎加拿大,係境內申請PR CARD,17年4月先批,話批之前每天當半天計,我是否 ...

至少要有2年係PR身分,再計埋你申請日前5年有無足夠1095日係加拿大,攞Visitor同student visa期間1日當0.5日。你最好用cic個calculator計,確定夠日數先申請:https://eservices.cic.gc.ca/rescalc/resCalcStartNew.do?&lang=eng

居住日數最好超過多啲先申請,有buffer就唔驚記漏去美國啲短trip。

語言規定視乎你本身有無證明,我寄咗大學畢業證書副本cic都收貨。

我覺得你英文同閱讀能力OK就唔使讀入籍班,自己睇cic俾你本discover Canada同做網上模擬測驗已經足夠。

你夠日數同buffer就快啲申請,如果遲啲聯邦大選保守黨上場唔知會唔改返6年住4年先入到籍⋯⋯

男爵府

唔該晒你啊,解釋得好詳盡,感激感激(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)語言能力證明係咪交表時一同交埋?不過怕佢到時話唔得。。。

大宅

WillJuneBB 發表於 19-7-16 03:07
唔該晒你啊,解釋得好詳盡,感激感激(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)語言能力證明係咪交表時一同交埋?不過怕 ...

證明係同申請表格一齊寄出,其實我本身都係諗住駁一駁,如果唔得到時先考英文試。CIC要求既英文檢定考試唔平,之後都對我無幫助,所以我當時選擇試咗大學畢業證書先。

如果你有大學既成績單show到你有修讀英文course就更好,不過我已經唔見晒,我畢咗業十幾年啦。

你可以去CIC度睇吓詳情:http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=571&top=5

提一提你入籍除咗要有居住日子同語言證明,你仲要有報加拿大稅,如果你之前無就快啲搵會計師幫你報返先好交表。

男爵府

schokoladeheiss 發表於 19-7-16 05:32
證明係同申請表格一齊寄出,其實我本身都係諗住駁一駁,如果唔得到時先考英文試。CIC要求既英文檢定考試唔 ...

收到收到,明白晒,thank you

大宅

schokoladeheiss 發表於 19-7-16 05:32
證明係同申請表格一齊寄出,其實我本身都係諗住駁一駁,如果唔得到時先考英文試。CIC要求既英文檢定考試唔 ...

考入藉試的模式是怎樣?是否仍然是筆試?

大宅

annababe 發表於 19-7-17 03:47
考入藉試的模式是怎樣?是否仍然是筆試?

係,20條選擇題,答啱15條就合格

大宅

回覆 schokoladeheiss 的帖子

請問網上模擬測驗喺邊度搵到?

大宅

schokoladeheiss 發表於 19-7-17 10:34
係,20條選擇題,答啱15條就合格

Thank you

大宅

lylymama 發表於 19-7-17 13:04
回覆 schokoladeheiss 的帖子

我用以下2個:

APNA Toronto: https://www.apnatoronto.com
Richmond public library: http://www.yourlibrary.ca/citizenship/mobile/

APNA 個test tricky啲,同埋有分開每個topic,做完可以幫你了解discovery Canada有邊part溫漏

Richmond public library題目淺啲,不過佢有得俾你揀返你所在省份有關既題目,而且問題都okay多

其實中僑(success)都有online test,不過要登記,當時我懶無做到

呢啲mock test比實際測驗深,我覺得主要作用係提示你有無地方溫得唔夠深入。

首頁

尾頁

跳至