自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

國內有一間公司想請我(佛山)
佢地需要請外國人,咁樣國內的五險一金對香港人黎講重要嗎?
我仲需要嗎?因為我知道國內交稅好重
但最近香港出左大灣區新政策,請問對我呢種國內公司招聘香港人有冇影響?
因為以我所知好似係針對香港公司招聘香港人上國內打工先有影響?

唔該哂呢度的jm

p.s:只討論五險一金,唔好講其他難聽的說話,多謝大家合作

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

留毛學野

伯爵府

BK Milk勳章

五險一金,要。對自己是個保障。有醫保可以看醫生,大病住院都有得報銷。

子爵府

appledai 發表於 19-3-25 10:56
五險一金,要。對自己是個保障。有醫保可以看醫生,大病住院都有得報銷。 ...

但稅好勁,其他個d 我又真係需要咩?我本身已經買左全年旅遊保(可能我犯左法)唔好打頭

伯爵府

BK Milk勳章

大富翁 發表於 19-3-25 10:58
但稅好勁,其他個d 我又真係需要咩?我本身已經買左全年旅遊保(可能我犯左法)唔好打頭

...

現在大灣區的稅率新政策不清楚,老實說社保我只覺得醫保有用。要交15年就可以以後老了拿社保好好,相似退休金,一直拿到百年。我都想有個公司幫我買就好了。如果你不打算做15年。又不要醫保的話。真是沒有什麼用。公司要申請請外國人工作那個申請,交所有保險,你也要交部分,這樣是合法的。不合法的,就當你freelancer啦,私下給錢啦

伯爵府

...
你拎工作簽證去就唔好諗旅遊保險會有效喇..

子爵府

Mm233 發表於 19-3-25 11:12
你拎工作簽證去就唔好諗旅遊保險會有效喇..

係,我知道,所以我知道我咁係犯法

男爵府

appledai 發表於 19-3-25 11:05
現在大灣區的稅率新政策不清楚,老實說社保我只覺得醫保有用。要交15年就可以以後老了拿社保好好,相似退 ...

好似要國內身份証

伯爵府

BK Milk勳章

vencyk 發表於 19-3-25 11:33
好似要國內身份証

不是,只要公司申請,按請外國人的手續請人,是可以買社保的,也可以累積15就可以退休拿錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大富翁 發表於 19-3-25 10:54
我仲需要嗎?因 ...
對你地呢類型,會比小左好事,怕左的只在彈............而不前行

珍珠宮

回覆樓主:

我不在大灣區,4保1金我全部無要,公司部分cash比我
另外可以要求人工1/3用發票報銷唔駛交稅,項目包括:租金、學費、餐費、洗衣費,回家來回機票。車費冇得報。但如果你用了稅務貼補優惠政策,可能就沒有這個安排。你可以問問是否有選擇,再自己考慮。
另外看看公司有沒有外國人醫保,呢個超級重要,可以睇鬼佬醫生,單consultant fee就¥900-¥1600。如果你要出差,要求global coverage包含美國,一般不包。不要去local醫院,等到傻。

侯爵府

...

我可以好有信心咁告訴你;你沒有犯法
因為香港人在內地工作已經不需要申請就業証,只要你在180天限期回來香港一次,全年旅遊保就有効。
香港人有權選擇不交五險一金,如果你選擇不交(即是不參保)你僱主會很開心,因為假設你慳了一千,他是慳了3、4千

子爵府

bks2014 發表於 19-3-25 12:59
我可以好有信心咁告訴你;你沒有犯法
因為香港人在內地工作已經不需要申請就業証,只要你在180天限期回來 ...

咁即係國內公司(大灣區內)招聘香港人,香港人係唔需要任何簽証?咁我唔要五險一金,咪咩福利都冇?咁如果我選擇交五險一金,咁我係咪就可以係國內享有呢類所有福利?

伯爵府

大富翁 發表於 19-3-25 10:54
我仲需要嗎?因 ...

如果你公司用返國內勞動法黎請你.
一定要買五險一金
五險一金存到既錢係響社保基金入面, 可以用黎買樓, 醫療果D.
但對於香港人黎講, 到你唔做, 有無得拎返定點樣, 我就唔SURE.

以我所知, 國內出糧已經扣埋稅.
所以, 你同佢講人工, 要諗下自己有幾錢到手.

我地公司請人, 係講稅前幾錢....
如: 簡單D, 你要1萬人工, 多數係講稅前, 所以到出糧時扣起交稅D 錢, 你到手約8500左右架咋, 你要計清楚條數.

另外, 內勞動法係保障員工至上, 如果比人炒, 過唔到PROBATION果D, 問清楚內勞動法有咩錢賠先好走人, 唔好蝕底

伯爵府

mizuho 發表於 19-3-25 12:28
我不在大灣區,4保1金我全部無要,公司部分cash比我
另外可以要求人工1/3用發票報銷唔駛交稅,項目包括:租 ...
聽說...國內稅局同勞工局有新動作.
打撃工資出CASH 走稅...
2019年已經有指引出台, 公司要小心為上.....

好多公司都開始全數薪金寫落CONTRACT 唔再有部份用CASH 出, 公司成本的確會大增, 員工到手既薪金亦會相對少左, 變相去晒社保存起.

子爵府

Ronnym 發表於 19-3-25 14:05
如果你公司用返國內勞動法黎請你.
一定要買五險一金
五險一金存到既錢係響社保基金入面, 可以用黎買樓, 醫 ...

多謝你回覆我。
咁我想問下,稅前1萬,實際到袋8500 .呢條數係點計?
我印象中好多公司都會出現金(好似係因為唔洗比咁兔稅),咁我呢個情況又可唔可以出現金呢?
如果唔可以,咁我又返到去五險一金啦。公司按國內法幫員工買,但我又真係冇呢個需要wo.
最怕係我交左國內稅,我離職後我個d 完全用唔到,個度唔少錢呢

大宅

回覆 大富翁 的帖子

如果國內公司請你, 是行勞動法的話,你要留意所有假期,福利都是跟內地,
舉例最大分別: 無復活節假期, 無聖誕節假期.

如果你長期要留守內地而又超過180天, 你需要比稅的, 呢方面你可以跟公司傾...

另外, 五險一金方面, 你吾諗住係大陸養老, 真係無咩用... 五險一金包括:

生育險: 你放產假時, 由社保出津貼(糧), 如果你是女的比較著數, 內地產假由180天起, 各地區另加額外天數;
失業險: 失業時, 由社保出津貼(糧), 如你失業應反回香港吧;
養老: 你會在內地退休嗎?
醫療: 比較會用得上, 但最好公司可以幫你upgrade 用好一點的醫療卡看私家.
工傷: 希望你用不上...
住房公積金: 買房子才享用到.

內地勞動法是全國性, 同時需要看當地法規, 因各地區的五險一金繳交%不一, 你需要了解清楚你工作上報所屬的社保地區才知道實際成本是多少.

水晶宮

佢地叫4金,目前對你黎講作用不大,有事你都只會返香港睇醫生。間公司係香港有冇分公司?有的話用返香港employment letter好過,照計係當出差,一年最多stay 180日係大陸。如果冇或某原因,就唯有簽大陸employment letter, 其中一好處係,大6 保障打工仔制度係好過香港,香港只比1 month notice 就可炒你,大6係計年資,n+1 ( n 係年資, 1係第13個月)年資愈耐佢想炒你都唔易。4金中其中有一樣好似幫你儲錢上車,run 夠某年期係可以拎錢出黎上車買樓。如果你要details 我可以幫你問問。

PS: 我有一team 人係華南。

大宅

大富翁 發表於 19-3-25 14:34
多謝你回覆我。
咁我想問下,稅前1萬,實際到袋8500 .呢條數係點計?
我印象中好多公司都會出現金(好似係 ...

呢度有計算方法

子爵府

kittytempo 發表於 19-3-25 15:50
回覆 大富翁 的帖子

如果國內公司請你, 是行勞動法的話,你要留意所有假期,福利都是跟內地,

我唔太明,over 180日要比稅係指香港稅?定中國稅?
我冇諗住係國內養老,睇醫生,生仔我應該都係香港生。咁產假都可以跟國內?聽講國內產假比香港好(但我暫時冇生仔打算)
住房公積金,香港人都可以享有國內低息買樓咩?唔係話香港人係大陸買樓要比5成以上?

謝謝你細心回 覆

首頁

尾頁

跳至