自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要睇好多次先記得,或者啱啱睇完,下一刻又唔記得左,早6,7年明明記性仲係好好,朋友或者客既電話起碼記左50個係腦,咩單number, lot number 都記得好多,依家個腦完全記唔掂

水晶宮

回覆樓主:

買條原蜜蠟手鏈,得閒就look手掌刺激腦部,手掌有好多穴位,我試左2星期覺得ok

總知1條不規則的手鏈,多角位同石春路原理1樣

選擇蜜蠟的原因之一係佢有保健作用,養胃,安神 本身佢係樹液有藥用功效

你都可以選擇其他材質,隋你個人喜愛

侯爵府

回覆樓主:

我記其他嘢仲未有好大問題,
但唔知點解,硬係記唔到近年新開啲apps或其他同電腦/手機有關嘅密碼!

男爵府

spikenard 發表於 19-3-26 22:29
買條原蜜蠟手鏈,得閒就look手掌刺激腦部,手掌有好多穴位,我試左2星期覺得ok

總知1條不規則的手鏈,多角 ...

請問邊到可能買到,想買好耐,又怕買到假野

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

我都係!呢幾年差左好多,但係屋企又好多嘢要記,D仔同老公又吾生秀,乜都指意我,好多時我吾記得就冇人記得,搞到我壓力倍增

wcpcelia    發表於 19-3-27 10:48

男爵府

spikenard 發表於 19-3-26 22:29

總知1條不規則的手鏈,多角 ...
你試左兩星期有無咩改善左呀?

男爵府

月靈 發表於 19-3-26 22:36
唉,都無計,我都係咁,有時會食下啲補腦野,或者試下學下啲記憶法,希望有幫助
...
我睇過,出面教記憶法果D 好貴

男爵府

gilgil39 發表於 19-3-26 22:38
我都係!呢幾年差左好多,但係屋企又好多嘢要記,D仔同老公又吾生秀,乜都指意我,好多時我吾記得就冇人記 ...
你唔記得,有無人會怪你?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我記憶力有時好似啲金魚咁,得兩秒,係個廳行入廚房拎嘢,行到去廚房就唔記得咗要拎啲乜,諗住企係廚房諗下要拎啲乜,諗唔起,一定要行番出廳先可以諗番起我仲係要經常性發生

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

屋企嘢善用手機diary, 唔會用腦記,mark低。

公司更多更煩,用excel/outlook mark 低。

電話衹記父、母、C6、仔&屋企,其他唔會記,跟本唔需要記。

男爵府

stkyo 發表於 19-3-26 22:56
我記憶力有時好似啲金魚咁,得兩秒,係個廳行入廚房拎嘢,行到去廚房就唔記得咗要拎啲乜,諗住企係廚房諗下 ...
以前會唔會咁架?

男爵府

月靈 發表於 19-3-26 22:56
一啲啲啦,有啲都平,不過要搵下囉,都有人教傳奇記憶學,但係幾十蚊架咋
...
幾十蚊邊度?咁食呢?你食咩補腦?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fishball_ball 發表於 19-3-26 22:58
以前會唔會咁架?

梗係唔會,近年越嚟越嚴重,有時候出街前個女叫我幫佢買野,臨出門口又唔記得要買乜,再問多次,跟住出到街,結果都係唔記得

我去超巿買野,寫埋張shopping list都可以買漏野

水晶宮

LLMan 發表於 19-3-26 22:32
請問邊到可能買到,想買好耐,又怕買到假野

去專門店買專注只賣呢類產品,有太多唔la間的產品賣的就別幫襯,好多地方都有

蜜蠟琥珀是同一類,蜜蠟是樹液1滴滴慢慢凝聚而琥珀是樹液流在中心外面凝聚顏色比蜜蠟淺,濃度比蜜蠟低

所以蜜蠟時間久了會越實色,而琥珀係只會透明而唔會實色

如果用作保健用途,選原蜜蠟,冇乜打磨,如有雜質會更平

去買時通常計克或兩,圖嗰條當時係600蚊買入,初買時係啞色,會越初越靚
真蜜蠟初到熱時會有1種好獨特的味,好難形式,你去初下時就知,如果係膠初熱時有膠味或者冇味

真蜜蠟佢的手感似打左臘的木地板

希望呢d資料幫到你

禁止訪問

男爵府

stkyo 發表於 19-3-26 23:00
梗係唔會,近年越嚟越嚴重,有時候出街前個女叫我幫佢買野,臨出門口又唔記得要買乜,再問多次,跟住出到 ...
介唔介意講下JM 你幾歲呀?

水晶宮

fishball_ball 發表於 19-3-26 22:47
你試左兩星期有無咩改善左呀?

有,玩記憶game1排6張牌共4行24張記位置

之前記唔到,而家可以

你睇恐怖醫學都有講記憶改善的方法,佢介紹用毛巾,我改用手鏈

currypru    發表於 19-3-27 09:57

男爵府

月靈 發表於 19-3-26 23:01
https://www.hksmpoa.com/傳奇記憶學-報名表/

食嘅話都係omega 3 同核桃,同埋訓多啲
可以免費帶個人去聽,捉埋C6去,佢仲豬過我訓練下佢D 記億力先

首頁

尾頁

跳至