自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

見隔離post有jm到今時今日仲未識淘寶,其實真係好事嚟

又想問吓,淘開嘅jm, 大家淘寶年資又幾耐?

我講先,我淘齡啱啱過咗10年,正踏入第11年,用嘅錢已經以數十萬計 喇~

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

10年。頭2年用左唔少錢買教訓。再2年發現出淘左好多雜物,d野可能一年先用一次。來後買左可能一年先跟住都係keep 住1年只淘幾次,發現屋企少好多垃圾同雜物。反而到我老公而家中淘寶毒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

應該有12年,踏入13年

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

回覆樓主:

應該差不多10年了

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

十幾年

伯爵府

happymama11 發表於 19-4-7 11:47

又想問吓,淘開嘅jm, 大家淘寶年資又幾耐? ...

我叫我女教我淘, 女早2年勸我: 媽咪, 唔好學淘寶, 會累你駛好多無謂錢! 害死你
利申: 早年半, 我自己盲摸摸學識咗, 係用好多無謂錢, 但係好減壓, 唱K, 睇戲夠要錢啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

歌莉亞 發表於 19-4-7 12:10
我叫我女教我淘, 女早2年勸我: 媽咪, 唔好學淘寶, 會累你駛好多無謂錢! 害死你
利申: 早年半, ...

男爵府

好既方面睇, 你慳左唔少錢。
就我自己嚟講, 買好多慳左唔少(扣埋淘衰左既都有賺)

wcpcelia    發表於 19-4-8 12:20

伯爵府

我都未淘過,最近有野想買,唔識點整.

男爵府

我系0。
我慶幸自己吾識淘,減少好多使$及制造垃圾機會。
但我無話淘寶吾好(其實好吸引所以我時時齋睇無幫襯)只是個人到左一個年紀,經歷過親人生離死別,E家無欲無求,好少購物。食物及必需品除外。

利申:我托人淘過一個手機套(2014年淘¥1有2個,用到今年1月換電話至丟)二張吹氣床(諗住陪家姐休養果時訓覺用,家姐去左天家,未用過)奶泡機(已轉讓)及一對耳塞(代亞仔買)。

因為我之前系托朋友淘,吾好意思麻煩人,就好克制。系麻煩左人嘅。

E家反而好努力咁將屋企d物資轉讓(或送)比人。希望盡量減少屋企雜物。

我仍然覺得淘寶萬能,只要有控制地淘。

男爵府

4年左右,我都係個仔岀世先接觸淘寶,因為無時間岀去買,依家習慣左都係會淘寶先,唔岩再岀去買

子爵府

幾年,只淘仔女卡通造型衫for幼稚園party

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

十幾年

珍珠宮

fakyman 發表於 19-4-7 12:41
4年左右,我都係個仔岀世先接觸淘寶,因為無時間岀去買,依家習慣左都係會淘寶先,唔岩再岀去買
...

其實我都係一樣,仔仔出世嗰年先開始學淘寶, 主要都係一樣因為唔方便出街,所以上網淘, 點知淘吓淘吓,就乜鬼嘢都買,上至小朋友衫仔,下至電器、傢俬、通通都會買!

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

10年,導我上瘾係見到一件日牌子漁夫褸,¥500多,返來覺得執到宝,至此沈迷淘海。
淘宝樂趣係除咗平,仲揾到好多創意產品

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

8-9年,有的東西真是淘落來抵好多仲要係什麼都有,好似叮噹百寶袋咁。但不會上癮,為有需要而買。

珍珠宮

回覆樓主:

8年,5萬走唔甩

水晶宮

確實唔記得, 但一定超過10年
天空之城, 快樂之地

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都淘咗大約10年,覺得只是有節制地淘寶係可以慳到$,因街外貨大部分都係淘寶貨,分別係自己淘定係店家淘,價錢當然有分別啦,唔識淘就俾多d錢囉。

首頁

尾頁

跳至