家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛小生命出左世,我同先生穩定收入各3萬,儲蓄50萬,父母有物業俾我地住,但都想自己買返層樓,如果以我地現況,我需要如何計劃?同埋可以負擔到既供款係幾多?

月入:6萬
水電煤約3000
個人支出10000
家用:6000
Bb雜費:3000
保險:7000(有儲蓄成份)
現每月儲蓄25000
5000為備用現金

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

宜家水電煤要三千蚊一啲都唔出奇 反而有些奇怪的是小朋友開支係三千蚊真的太少了…… 其實小朋友是誰帶的? 如果請工人或者托兒應該唔止咁少

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我三大一中童,水電煤每月不過1000,唔明你為何咁大數

個人開支一萬可以減低

小孩長大係好多冼费,雖12年免費教育及幼園学券,但興趣班及補習班你未計。我冇洗一萬咁多,但學校要求一體一藝只少每月千幾,補習又千幾。

如你兩人工作,誰湊b,工人或四大長老湊都要加埋入budget.

你如借倒6成,target幾多錢屋?宜家樓價咁高,2.5萬一個月,幾多年儲夠首期,未計舊樓装修都可能几十萬。宜家單房都三百萬起跌。

家用,你未計租金

翡翠宮

回覆樓主:

保險只買纯保險(如壽險醫保),唔好併有储蓄成分。後者回報低又kwu很多年。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-29 18:22

個人開支一萬可以減低

儲四年都有120萬喎,再加下人工,四五年後應該可以?

子爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-29 18:22

個人開支一萬可以減低

佢有寫家人有物業俾佢地住,應該唔使租金

男爵府

EvaHui520 發表於 19-4-29 19:18

儲四年都有120萬喎,再加下人工,四五年後應該可以?

120萬現金,吾計其他開支,六成按揭,即樓價三百萬。呢個價,市場有?

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-4-29 18:47
保險只買纯保險(如壽險醫保),唔好併有储蓄成分。後者回報低又kwu很多年。
...

買壽險要死咗先有錢嗨? 医療係消費型,每年俾,但又儲唔到錢?請問一下專業意見,點解會咁買呢?

大宅

Cinder_ella 發表於 19-4-28 15:04
剛剛小生命出左世,我同先生穩定收入各3萬,儲蓄50萬,父母有物業俾我地住,但都想自己買返層樓,如果以我 ...

bb開支太少吧?我自己有個bb,開支都應該要4到5千嗨

不過我妹同你情況一樣。依家屋企人有屋俾佢哋住,佢哋手持80萬。都係唔夠買樓。我就話其實都唔急,等你哋儲多幾年,做少少投資,睇下幾年後樓市係點再諗啦。因為屋企人都唔會趕佢哋走啦。同埋bb細,屋企開支好大加。如果買咗層樓,萬一其中一個失業,樓都供唔到,bb又細,咁點算?
所以其實我覺得無得急,做少少投資。預計每年有6到8厘回報嘅。咁等小朋友要升小一揀校網再諗吧

翡翠宮

steven1110 發表於 19-5-3 08:00
買壽險要死咗先有錢嗨? 医療係消費型,每年俾,但又儲唔到錢?請問一下專業意見,點解會咁買呢?
...

我冇買壽險或醫保,亦非保險專業,係樓主買左,我俾d意見,係我同親友的經歷分享。

很多父母怕自己年輕身故,冇錢養大子女,所以買壽險,但非一定要買。

纯住院保係一種保障,並非一項投資,所以不涉及储錢。公立係平,但專科排期可能以年計,急症室又要等4小時以上....所以有些人買醫保,在危急時可去私院。

保險公司的储蓄產品回報低又kwu很多年,不如買收息藍鑄,而其投資性質產(如基金)係有風險,不是保本,甚至可能蝕至入肉。所以不併合其他保單,條數分得清清楚楚係賺定蝕就顯而易見。通常併合險種買回報會較低。

子爵府

Cinder_ella 發表於 19-4-28 15:04
剛剛小生命出左世,我同先生穩定收入各3萬,儲蓄50萬,父母有物業俾我地住,但都想自己買返層樓,如果以我 ...

最大問題係首期唔夠,二大一小,預算應該買5-600萬樓(4百萬選擇太少),首期、印花稅連雜費、小裝修你都預150萬,借8成兩個人上會,咁月供大概15000-17000,就咁睇供無問題,但你地諗辦法儲多d首期

個人開支應該係兩個人?咁一萬唔多都係每人五千,保險唔知你買咩要月供7千,太唔需要,儲蓄成份保險其實唔值得買,非常同意樓上講既,自己儲錢去買收息股回報仲好,有咩事都方便套現。水電煤都太貴,諗下點慳水慳電,唔單止當慳錢仲環保d,bb雜費只會有多無少,有定心理準備

珍珠宮

水電媒一個月計$3000有點貴
水電媒唔係逐個月交,係以季度計,如果每個月$3000真係有點誇張,除非你屋真係好大

儲蓄成份的保險唔係必需,如果想屋企人有保障,寧願買一份人壽保險
其餘攞出嚟做另一啲投資,可能更加適合

大宅

魚肉翅 發表於 19-4-29 15:06
宜家水電煤要三千蚊一啲都唔出奇 反而有些奇怪的是小朋友開支係三千蚊真的太少了…… 其實小朋友 ...

小朋友係爺爺睇住 所以暫時呢方面既支出會少啲,但係將來我打算俾佢讀國際幼稚園,做過資料搜集,學費一個月差唔多7000

大宅

個人開支一萬可以減低

因為bb好怕熱 我衣家基本上係24小時開冷氣,仲有蒸奶樽機呀、糊仔攪拌機、電熱水煲、洗衣家我一日都最少洗2次衫等等,電費係最多既

大宅

steven1110 發表於 19-5-3 08:05
bb開支太少吧?我自己有個bb,開支都應該要4到5千嗨

不過我妹同你情況一樣。依家屋企 ...

好多謝你既建議,咁我繼續儲大個本,同用我現有既本金做返投資

大宅

Pink_girl 發表於 19-5-3 13:14

最大問題係首期唔夠,二大一小,預算應該買5-600萬樓(4百 ...

保險俾咁多係因為我細個個陣唔識野 幫人買左份3千幾既儲蓄保,10年後就可以拎返50萬....
我衣家都有買藍籌股收息,水電煤有小朋友真係慳唔到,唯有自己慳啲洗

大宅

Froggy_joe 發表於 19-5-4 18:37
水電媒一個月計$3000有點貴
水電媒唔係逐個月交,係以季度計,如果每個月$3000真係有點誇張,除非你屋真係 ...

我同老公都有買life 但係我份儲蓄綁死左 中途走佬我連之前供既錢都會無哂

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Cinder_ella 發表於 19-5-4 21:21
小朋友係爺爺睇住 所以暫時呢方面既支出會少啲,但係將來我打算俾佢讀國際幼稚園,做過資料搜集,學費一個 ...

如果淨係學費都七千蚊, 咁你哋真係要好慳…… 其實如果你哋仲有屋住, 不如儲多一些首期先

首頁

尾頁

跳至