自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日帶了女女去貼指甲貼紙,其實小朋友係咪真係唔應該比佢地試玩呢啲?

如果佢地想跟大人一樣咁扮靚,應該點教導佢唔好有咁既心態?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無話應唔應該,重點只有一個:阿媽想點
有人將仔女扮到hip hop板仔咁,有人十幾歲仲買粉紅色裙俾個女

珍珠宮

我會同佢-齊扮靚,樓主,你吾貪靚咩?

珍珠宮

大宅

回覆樓主:

我會又得佢。只要她不會貪到麻麻煩煩和沈溺成為唯一興趣。我到希望我囡貪靚。

子爵府

無問題,女仔貪靚好正常,仲會增加自信心添。

別墅

無論係大人細路仔都係貪靚,呢啲係人之常情

子爵府

joyce209 發表於 19-5-12 18:13
今日帶了女女去貼指甲貼紙,其實小朋友係咪真係唔應該比佢地試玩呢啲?

如果佢地想跟大人一樣咁扮靚,應該 ...

大家心態唔同。
我女細個時,大家協議只有長期期先可以油甲,仲要指定顏色,貼紙就佢有選擇自由。會用標榜安全無害甲油,而且亦當一種親子活動
女仔應該要貪靚的,只要正確引導
但佢地成日變,而家teenage成條仔咁

男爵府

anna59 發表於 19-5-12 18:16

我好貪靚,但婆婆同呀e話唔可以比咁細個成日掛住貪靚。
我就反思,係咪真係唔應該咁做?因為去過生日party人地有請化妝師黎幫小朋友在塊面畫畫,我個女超中意。

我係到諗到底係咪我太過唔正常,太細比個女接觸扮靚

因為個女出街會要求著咩衫,咩鞋....總之就係對美好執著。

男爵府

basilmama 發表於 19-5-12 18:20
大家心態唔同。
我女細個時,大家協議只有長期期先可以油甲,仲要指定顏色,貼紙就佢有選擇自由。會用標榜 ...

點為之正常引導? 我怕我教錯佢個價值觀

珍珠宮

回覆 joyce209 的帖子

個女系你嘅,使乜理人喎,比我就買野比佢扮靚,出來做野,外表好重要假,吾扮靚,好趕客假

侯爵府

joyce209 發表於 19-5-12 18:13

如果佢地想跟大人一樣咁扮靚,應該 ...

我女2歲已經搽bb甲油,指甲貼

男爵府

開心吸收勳章

女仔可以貪靚但唔可以過份,唔好俾佢變成只注重外表全無內涵咪得囉~

子爵府

joyce209 發表於 19-5-12 18:49
點為之正常引導? 我怕我教錯佢個價值觀

應該我typo, 想講正確引導
即返學要做好學生要求,唔可以帶飾物、油甲...etc
又要話佢知甲油其實唔可以成日用之類
都係同小朋友協議下要求,例如,我女果時只可以用淺粉色或透明,貼紙佢自由,幾時就要remove,亦唔可以自己用,除非我望住。
每一個家長要求不同,好難答你標準
等於我女已經中學,佢有話我知佢學校D嘢,就算係粗口、識男仔。我唔會話佢,反而會話佢知應該點去理解件事。
小朋友唔可以成日reject 佢地或咩都no no no

伯爵府

有乜所謂,都係親子活動既一種,扮靚無分年齡。

珍珠宮

王國教室勳章

女仔貪靚好過唔貪靚呀

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

2024勳章

扮下靚都好正常既,唔好花費太多時間金錢喺扮靚上面,又對身體無害就可以啦,個人靚D行出街自信D

水晶宮

我不知幾想我烏where女貪靚啲
而家大個咗都叫好咗,以前求其到
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

chuck_bass 發表於 19-5-12 19:37
我覺得小朋友太注重外表唔好

細個呀媽唔比留長頭髮,衫都係無得自己揀, 著得好肉酸haha
我都係呀,媽剪到我男仔頭咁,同時又執堂哥啲2手衫比我著,搞到我成個男仔咁,係後來媽吳知聽邊個3姑6婆講話學芭蕾舞會入硬名校,就迫我去學,跳左一排之後跳舞老師投訴話跳舞一定要留長頭髮,吳留長嘅話就退學啦,媽先比我留長,因此我為左留長,不喜歡跳都有繼續跳xd

首頁

尾頁

跳至