自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

有無jm 讀過HKU 同CU?情況係咪咁?

https://www.hk01.com/熱爆話題/328637/中大畢業生後悔當初無揀港大釣金龜-網民不屑-去讀書定配種

讀書的目的究竟是甚麼?在今時今日的社會,真心為追求知識而讀書的人或已「買少見少」,有中大畢業生早前在fb專頁投稿,明言後悔當初放棄入讀港大而選擇中大,原因是大學環境令她「好難識到啲筍盤」。帖文一出即引起網民討論,有人更諷刺樓主「請問你上大學是來讀書還是來配種的?」,獲得的讚好比原帖更多。

該名自稱中大畢業生的樓主,早前於fb專頁「CUHK Secrets」投稿,直指「真心後悔」當初放棄港大而入讀中大,稱當年選擇中大的原因是「我覺得港大啲人太有錢高攀唔起佢哋」,但畢業後卻感後悔,因現時認識到的有錢男人多數都有女朋友、或是已結婚及離婚但有子女,認為自己應一早入讀港大以便「試下釣金龜」。

樓主說,於中大「好難識到啲筍盤」,因有錢的學生不多,大部分都聚集於某幾個科目,其他學生難以親近,即使能夠結識,對方亦已「畀人mark晒」,發展機會較低。相反,她認為港大「通街都係有錢仔」,自然能更易結識到「筍盤」,故對當初的選擇感到後悔。

帖文令網民相當驚訝,質疑樓主並非「真心」發文,有人更諷刺她「請問你上大學是來讀書還是來配種的?」,引來逾430個讚好,甚至比樓主的原文還要多。有網民則笑指樓主的確選錯學校,因中大不是「搵人包養」的地方,建議她「去做模特兒啦,要超級嗰隻」,又提醒她「揀人時人亦揀你」,「人哋都係會覺得你呢啲冇錢女好難頂」。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

俗到一個點

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

vista 發表於 19-5-15 14:37
有無jm 讀過HKU 同CU?情況係咪咁?

https://www.hk01.com/熱爆話題/328637/中大畢業生後悔當初無揀港大釣 ...

中大都有有錢仔架。

不過港大普遍較醒目,男仔執正d,女仔會化妝上堂,普遍較多靚仔靚女。
中大就純樸d,有d系既男生會幾不修邊幅,會著拖鞋上堂。

不過中大好多國內黎香港讀書既學生,唔知港大多唔多?認識幾個中大學生,和女同學拍拖,都係內地女仔(高質既)

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

如果佢係高質素嘅,唔洗入大學都可以釣到, 去選美仲容易識到有錢佬

珍珠宮

你揀人,人揀你
讀乜大學都好
執正啲、扮靚啲,都一樣有人來抄牌
我有大學同學就係咁結婚
幾浪漫㗎

伯爵府

好低質的女仔。入到港大又嫌港大生冇哈佛 Stanford 嗰D高富帥+有學識。其實... 香港D有錢人除非要入神科會留港讀大學之外,其他全部去外國讀。

珍珠宮

我係中大(娘家係馬鞍山,所以無住宿舍),妹係港大(有住宿舍),我老公不是大學同學,係大學畢業後去上興趣班識

妹就......從未拍過拖

珍珠宮

咁都要睇佢本人讀咩學糸,本人有咩條件,先可以下定論!

男爵府

真人真事, 有同事去左讀HKU MBA 識左個男朋友

我同事係 真-港女仲離過婚. 識左個細過自己既男仔拍拖

大宅

-

侯爵府

回覆樓主:

兩大我都讀過 (CU undergrad, HKU Mphil), 可能地區關係,當年HKU 冇地鐵到, HKU 啲學生比較多中產,中大同學比較草根。如果佢認為中產已係荀盤,咁係囉。

p.s. 我當年入中大係一心求學,從來冇諗過喺度揾對象 (雖則我一畢業就嫁,但老公係喺教會識嘅)。

男爵府

識到包畢業後唔散?入社會先係大考驗

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆好好笑: 配種

自己憑專業知識揾到錢才是正路
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

先不說本身家境,識好多係HKU出身既人不論男女畢業後都發展得唔錯,年薪過7位對佢地黎講不是難事,有d甚至未到30歲都已經揾到

子爵府

兩間都讀過,港大的確係多有家底有背景嘅學生(當然都要睇咩學科嘅),中大就真係比較草根同撲素

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

水晶宮

回覆樓主:

但係真
hku多d中產 多傳統名校
cu大部分比較貼地 多地區名校

男爵府

當年係特登揀cu,無後悔而且讀得好開心,識既朋友都keep得好耐,亦不乏有家底同學,但係我反而欣賞個種大家不看家底地鬼混既感覺,感覺友誼好真摯
老公都係收到Kong u offer 但揀cu, 剛入大學就一齊,畢業就結婚,比上不足比下有餘,唔夠發達唔會餓死,但係so far感覺好幸福

P.s: 識好多起大學讀書拍拖拍到結婚既朋友,proud of CUHK

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至