自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷屋企人有產後抑鬱,但拒本人拒絕去睇醫生,話自己無事,但經常情緒大起大落,發脾氣時會扔野,整爛屋企既野
可以點做?

子爵府

陪住佢,通常乜時候發脾氣?

男爵府

佢總要去母嬰院, 搵機會同姑娘講, 安排見醫生或社工, 不能忽視

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

beetle910 發表於 19-5-23 11:15
佢總要去母嬰院, 搵機會同姑娘講, 安排見醫生或社工, 不能忽視

贊成,交比專業人士處理

大宅

Yoyo_082712 發表於 19-5-23 11:04
懷屋企人有產後抑鬱,但拒本人拒絕去睇醫生,話自己無事,但經常情緒大起大落,發脾氣時會扔野,整爛屋企既 ...

佢話自己無事,咁叫佢問健康院姑娘, 佢地會分辨到係唔係, 我都俾親人話過我似係, 不過見完健康院醫生話我唔係

大宅

回覆樓主:

會唔會係佢太大壓力?bb係咪難湊type?屋企人會唔會好多意見俾佢?

新手媽媽難免會比較煩燥,俾多啲鼓勵佢,同時又俾啲空間佢,或者搵個有經驗的媽媽同佢傾下計,如果再唔得就返健康院問下姑娘

大宅

kksun 發表於 19-5-23 11:27
佢話自己無事,咁叫佢問健康院姑娘, 佢地會分辨到係唔係, 我都俾親人話過我似係, 不過見完健康院醫生話 ...

你個時點解會肯去問健康院姑娘
而家佢係唔肯同人傾,淨係會話老公有問題,有好多負面思想
但其實佢老公已經照顧哂bb,做哂屋企野

大宅

Yoyo_082712 發表於 19-5-23 11:37
但其實佢老公已 ...

我生完半年, 仲日日喊,咁啱亞b返健康院,所以就問下, 又唔駛錢

子爵府

Yoyo_082712 發表於 19-5-23 11:04
懷屋企人有產後抑鬱,但拒本人拒絕去睇醫生,話自己無事,但經常情緒大起大落,發脾氣時會扔野,整爛屋企既 ...
睇緊啲,跟實啲
唔好一下話佢有問題,慢慢傾下先,問下佢湊bb係咪攰啊?洗唔洗幫下手?講下笑話,揾機會讚下啊b好乖,叫啊b大個考順媽咪!多啲陪佢出下街,散下心!

子爵府

Yoyo_082712 發表於 19-5-23 11:37
但其實佢老公已 ...
不如叫佢地去2人世界一下?2個食下晚餐,睇戲又好,唔急返屋企!俾佢放鬆下,感覺下多左啊b都可以同以前一樣!

大宅

我當年都懷疑自己有小小(因為新手媽媽+餵母乳問題),成日都好焦慮,好想喊,又唔想同老公同家人講甘多(怕佢地覺得我煩,佢地又唔多明白),果陣我最期待就係返健康院,每次我都同姑娘講我有問題,佢地都好耐心同我傾計,教我點做,仲會間唔中打電話比我問近況

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

去完健康院如果佢哋覺得有需要會畀你見醫生之後會轉介你去精神科

大宅

Mrs.Jay 發表於 19-5-23 12:05
我當年都懷疑自己有小小(因為新手媽媽+餵母乳問題),成日都好焦慮,好想喊,又唔想同老公同家人講甘多( ...

你好正面,但而家係拒完全唔同人講,淨係不停發老公脾氣

大宅

有冇幫手湊b
可能太大壓力

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

BB幾大?係邊度生?政府亦或私家

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Yoyo_082712 發表於 19-5-23 17:30
你好正面,但而家係拒完全唔同人講,淨係不停發老公脾氣

如果bb仲係初生,應該隔個零兩個星期就要返健康院檢查,可唔可以試下叫老公/屋企人陪去健康院去,登記果陣靜靜雞同姑娘講情況,叫姑娘檢查完bb之後同太太傾下計。其實我唔知得唔得,但我有印象頭幾次返健康院果陣,好次有張問卷要填,應該係睇下個媽媽有無產後抑鬱,我當年次次去健康院都一定要老公/家人陪去,因為check完bb之後,我就會同姑娘講有母乳困難,跟座住家人就抱bb出去等,我就同姑娘去另外間房傾下,有幾次忍唔住喊埋,佢又教下妳點按摩/點抱bb,雖然時間唔係傾好耐,但每次傾完真係舒服好多

珍珠宮

Mrs.Jay 發表於 19-5-23 18:38
如果bb仲係初生,應該隔個零兩個星期就要返健康院檢查,可唔可以試下叫老公/屋企人陪去健康院去,登記果陣 ...

果張問卷要滿月才派。

請問樓主,太太發老公脾氣的內容是什麼? 婆媳相處? bb 難湊? 身體唔舒服?

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁

尾頁

跳至