自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

雖然五十幾歲人,但我竟然最近先知倚天屠龍記個故事係講乜,其實仲有好多套經典電視劇都冇睇過!回想過去幾十年,都唔係好清晰究竟自己係點樣渡過,年少時顧住讀書、考試;讀完書又顧住工作(要輪班,所以好少睇電視)、又要進修;跟住結婚後又要顧住小朋友嘅功課,每日都好似好忙、好趕,眨眼間咁就過咗幾十年,究竟有幾多人與事係我錯過咗嘅呢?

珍珠宮

ycmami 發表於 19-5-24 03:02
雖然五十幾歲人,但我竟然最近先知倚天屠龍記個故事係講乜,其實仲有好多套經典電視劇都冇睇過!回想過去幾 ...

但是你就是這樣踏實地做了這麼多事情啊!

人生中的人與事,複雜繁多,豈能是每一位丶每一椿每一件都是不容錯過的呢?
人生是有限,打一出生,就開始倒數,誰也不能例外。
就是因為人生有限,我們只能見我們該見的丶做我們該做的,踏踏實實,努力地把人生填得漂漂亮亮就夠了!

wcpcelia    發表於 19-5-24 14:36
nyfng    發表於 19-5-24 13:22
Kitty1230    發表於 19-5-24 10:45

珊瑚宮

回覆樓主:

有時無知係幸福,求真只帶來痛苦

可以每天好好生活便夠了

珍珠宮

雖然五十幾歲人,但我竟然最近先知倚天屠龍記個故事係講乜,其實仲有好多套經典電視劇都冇睇過!回想過去幾 ...

其實好架
我同我c6 都睇得太多電視,依家中年對電視都覺得悶
如果有劇煲會開心d
我媽依家退休,煲劇煲到津津有味,好羨慕

大宅

如果你錯過既只係電視劇就無咩所謂啦,五十歲後有大把時間睇

大宅

rosey2056 發表於 19-5-24 06:42
如果你錯過既只係電視劇就無咩所謂啦,五十歲後有大把時間睇

講得好啱

別墅

回覆樓主:

睇書都好好睇。而家有時間可以睇埋書添。

子爵府

没有错过,每人每日 24 小时,没有例外。人生有取舍,每一个人经历都不一样。你选了你所选的,人生一样丰盛和精彩。
心盲最可怕。

男爵府

你好過我,我係睇過都唔記得晒

珍珠宮

我都係,過去20幾年,每曰忙忙忙,根本冇時間追劇,錯過好多經典劇。

男爵府

錯過乜?fun 囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

生活忙碌, 做事 pirority 又咁排 (有d 係迫你咁排, 有d 都係你選擇咁排), 係會錯過左好多野, 你我他都係咁... 唯有趁仲有選擇餘地時重整你做事既pirority , 要抽時間去做你想做既野.

不過冇睇電視劇唔可惜. 我都冇睇, d 經典劇對我黎講好悶, 以前覺得唔悶果d 劇而家唔記得晒.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人生總不可能每件事都參與到,睇少次倚天好閒嘛

伯爵府

如果你沒有錯過電視劇或娛樂,但錯過了樓主你有做過的,包括讀書,工作,孩子,相信你現正的感觸還要深。
現在科技發達,要重溫以前的劇集不難,myTV super已經幫到你。
但如果是以上的任何一樣,相信有些人,有些事,是沒有second chance 的。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sasa@uk 發表於 19-5-24 04:31
其實好架
我同我c6 都睇得太多電視,依家中年對電視都覺得悶
如果有劇煲會開心d

我99 電視精,乜節目都錄,乜節目都睇一餐,佢人生咪一樣錯過其他嘢

男爵府

我見你係子爵府,應該無錯過上baby kingdom

珍珠宮

畀面勳章

無所謂啦。。。我都系差不多。細時顧著讀書考試,出嚟返工,都系間中睇電視,追唔到電視劇,而家又要返工,又要睇著小朋友,連去學野都唔得閒,晚晚最多睇下愛回家咁大把。
好多人行緊你當年條路

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你年輕時無錯過任何一套經典電視劇,又悠悠閒唔讀書丶唔OT,你而家應該唔得閒睇電視,因為仲捱緊,亦唔唸咁多,因為仲為生活而煩緊!

所以與其唸錯過,不如唸得著!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

細個電視劇撈飯大
到高中時,煲埋大時代之後,幾乎無認真睇過電視,亦無興趣
我又唔覺細個賺左咩,或而家蝕左咩,人生總有娛樂(玩手機睇書陪仔上bk 出街都係娛樂)

珍珠宮

人生必須有priority
每個選擇都有機會成本,所以回報亦有差異。你嘅努力不懈,得到了提供更好嘅生活環境俾家人、樹立了更正面嘅榜樣俾小朋友、獲取了職場上的朋友和歷練。有些事情必須在某些時段做完,機會一過,望塵莫及。
我們特別買了個TBB盒子給父母,現在每天追看粵語殘片,話自己後生時冇得去戲院睇,現在要留著青春

首頁

尾頁

跳至