自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大家知道什麼是關愛座管理員嗎?昨天我十多歲的女兒就遇到三個自稱是關愛座管理員的人。

天下午十二時多,我女兒和同學在大圍上東鐵到紅磡。由於她膝蓋曾動手術,並不能長期站立,而前天又因為體育堂導致腿部肌肉勞累當列車到了九龍塘時便在關愛座坐下來休息,而同行的同學就坐在通道另一邊的普通座位。跟著有三位六十多歲的女仕來到,其中一位更拉買餸車。當中一位女仕就坐在我女兒旁邊,另一位就坐在較遠的位置,拉買餸車那位就站在通道。當她們見到我女兒坐在關愛座便開始單單打打,以言語不斷詆毀,大致說現在的年青人缺乏公民教育,不肯讓坐給老人,應要再教育。而我女兒因不想在車廂與她們,影響其他乘客,於是便不再理會她們,只是在默默忍耐,而站立的那位女仕還用手機拍了我女兒的片段。

最後大家都在紅磡站下車,但那三人仍然不肯放過我女兒和她的同學,在月台等候她們落車,然後更教訓她們一頓。三人表示自己是關愛座管理員,說是代表不知什麼機構(因為月台廣播聽不清楚)要監察現時關愛座的使用情況,但全程並無出示任何証件。她們又問我女兒是否來自內地,而自己是她們的老師和長輩,現在年青人缺乏公民教育,自己有責任要教好她們。當時我女兒已表示她的腳曾受傷,不可長時間站立,而且那是關愛座並不是老人座,只要有需要任何人也可使用。但那三位女仕說我女兒沒有紥住腳,跟本沒有需要坐。(但今天她穿上了牛仔長褲,無可能見到她有沒有紥住腳,而且有腳傷並不一定要紥住腳),還說若妳身體不適應該一早跟她們說,她們是講道理的人最後還恐嚇我女兒和同學會將拍了的片段放上網。我女兒和同學因為受驚,沒有理會她們三人便離去。

女兒回家後我們已聯絡了紅磡站的站務主任文先生,確認港鐵公司並沒有什麼關愛座管理員而由於港鐵的客務服務部在下午休息,所以只好下星期一再與他們聯絡。

香港實在有太多道德判官,關愛座並不等於老人座,有需要使用關愛座的人並不是一定在外觀上讓其他人用肉眼見到她們的需要。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

擺明班阿毛喺度恰學生, 佢哋都痴痴地。 而家太多人拍片,下次叫阿女速逃算了。

男爵府

回覆 kirstyau 的帖子

謝謝你

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

此情此景十足十當年大陸的⋯⋯街坊保長。

珍珠宮

如果有人同我講,佢地係關愛座管理員
我會答佢,咁我係關愛座董事長,有需要人士就可以坐關愛座,敢影相/拍片唔刪除,我炒咗你之後就報警

呢啲人欺善怕惡,一定要輸人唔輸陣

greenpea    發表於 19-5-26 13:25
bopomofo2405    發表於 19-5-26 10:17

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 Tokugawa 的帖子

其實可以學英國咁,推行 Priority seat card 嘅制度。

香港學一半,唔學一半,變成唔拖唔水。

向港啲高官,做嘢只係有頭無尾,人工就照收。

男爵府

恰妹妹

珍珠宮

仲要追到落車
有必要嗎?
下次再遇到,真係要立即向港鐵職員求助
點知會唔會癲到玩跟蹤

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實以前無關愛座,反而全民讓座,而家唔係坐關愛座的就攞正牌唔駛讓咁,根本就本末倒置
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

caryfox 發表於 19-5-26 01:28
此情此景十足十當年大陸的⋯⋯街坊保長。

珍珠宮

Tokugawa 發表於 19-5-26 01:01
大家知道什麼是關愛座管理員嗎?昨天我十多歲的女兒就遇到三個自稱是關愛座管理員的人。

昨天下午十二時多 ...

分明係三個無聊老婦欺負少女!
其實我唔怪佢哋因唔了解你女兒狀況而感到不滿,因為大家都控制不到她們的想法。
但以單單打打丶無理拍攝丶截人質問⋯這種行為,確實係冇文化,低劣。
其實應該走去搵真正職員幫忙。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

好多阿叔阿嬸,見係學生小朋友,就會罵佢哋,蝦細路

abirdma    發表於 19-5-26 08:40

大宅

回覆樓主:

lee個世界好多lee d大嬸,我之前唔係坐關愛座都俾人話,話咁後生坐係到唔讓俾老人家!最後我忍唔住開聲問佢:「你點知我冇病冇需要?」,佢即刻走,欺善怕惡。關心下囡囡有冇嚇親,同最緊要同囡囡講清楚佢冇做錯事。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我就唔會理佢哋,照坐
追住鬧就當睇唔到

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

因為我自己都試過,也是腳傷,而且當時是有包紮的!
都有兩個呀嬸批鬥我...話我包腳扮傷
當時巴士仲有其他位(後一行),都要如此做...

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-5-26 01:30
我會答佢,咁我係關愛座董事長,有需要人士就可以坐關愛座,敢影相/拍 ...

忍唔住笑咗

男爵府

叫你女兒下次遇到甘情况,不要回答他們問題!仲要陌生人,咩人都有,仲知覺得有需要就坐,我都甘教我小朋友!

大宅

2023年兔年勳章

管理員佢又坐埋一份,佢座位試坐員就真

伯爵府

回覆樓主:

樓主放上lihkg搞大佢

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-5-26 01:30
我會答佢,咁我係關愛座董事長,有需要人士就可以坐關愛座,敢影相/拍 ...

厲害啊

首頁
12345...6

尾頁

跳至