自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

今日有位年過60既同事吾舒服,1d有經驗既同事認為似中風,跟住call左白車,由另一位同事送左入醫院。

送入醫院位同事返黎後話到左醫院後情況差左,已即入病房,醫生懷疑中風,但要8個月後才能安排照mri或提意自費8000去私家醫院照。好彩我公司有保險,否則。。。。。

以上全部係聽同事講,吾知當中有冇誤會。

禁止訪問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

jojo1234 發表於 19-5-29 18:27
今日有位年過60既同事吾舒服,1d有經驗既同事認為似中風,跟住call左白車,由另一位同事送左入醫院。

送入 ...

我啊媽上次懷疑中風,6點幾入急症室,當晚照MRI

侯爵府

我同事上次暈,嘔,去到醫院即做檢查,之後即開腦,前後3小時。

sonet    發表於 19-5-30 15:13

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

應該醫生分緩急輕重吧?

wing752    發表於 19-5-31 19:03
sonet    發表於 19-5-30 15:13
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

可能我同事檢查後吾似中風,所以無需照mri。

boccioni    發表於 19-5-30 12:46
meow_day    發表於 19-5-30 12:21
rainbowchuuu3    發表於 19-5-30 11:40
wcpcelia    發表於 19-5-30 10:55
capricornbb    發表於 19-5-30 07:35

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

政府醫院一向係咁,我細妹三十幾歲中風,入急症室之後只照CT,知道唔係出血性中風,就唔安排㗎啦,我細妹亦都自費出去照MRI。十幾日前我朋友又係小中風,送咗入瑪麗又係照CT,佢已經係公務員,但如果要照MRI 一樣要等幾個月,佢亦都係自費出去照,瑪麗轉介佢去港怡醫院照,盛惠九千大元。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只可以話佢最唔係最危急個隻!

象牙宮

同事個女腦出血第一次照左睇唔到,再做第二次要排期出去照完返醫院睇報告,係幾個月前既事,而家政府d期排得好密,要快就出去照更快。

象牙宮

同事個女腦出血第一次照左睇唔到,再做第二次要排期,之後出去照完返醫院睇報告,係幾個月前既事,而家政府d期排得好密,要快就出去照更快。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

少年你太年輕了
我媽十年前中埋風,住左一星期icu,差d 無命,出黎都係自費照MRI架咋!
真心唔係串(非常真心),唔好慳,自費照,我99信政府無照,咁就走左;前排識人個仔廿幾歲,入埋院,又係未照就走左

學會放下    發表於 19-5-30 14:46

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

同事上次懷疑中風,處理得好快喎

不過如果俾得起,真係出去做;唔好諗住政府排得咁耐就一定無事;好多人因為咁而延誤治療

琥珀宮

畀面勳章

Urgent 先會即時照,唔係既話照 CT 先
要做手術就會 urgent 照,

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

麟媽媽 發表於 19-5-29 18:40
政府醫院一向係咁,我細妹三十幾歲中風,入急症室之後只照CT,知道唔係出血性中風,就唔安排㗎啦,我細妹亦 ...

你妹咁後生就中風?我仲以為中風係年紀大先會

子爵府

回覆樓主:

都係幫襯私家照咗先啦,走唔甩,命仔緊要 !

大宅

佢應該未有即時危險

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jojo1234 發表於 19-5-29 18:27

送入 ...

所以點解政府自願醫保有part係門診照mri pet scan, 就係政府見條隊太太長喇!!
放下自在

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

stkyo 發表於 19-5-29 19:10
你妹咁後生就中風?我仲以為中風係年紀大先會

我細妹三十幾歲咋,仲要係鬼咁健康,食嘢就係多菜少肉, 一個星期三次運動,作息定時又冇三高!政府醫院就係話佢冇問題,但有乜理由咁後生咁健康中風?之後有個高級醫生懷疑佢心臟有問題,就寫轉介信俾佢,7月出事但就排到12月尾先見心臟科醫生,我哋當然唔會等政府,就出去睇私家9月份做心臟手術!手術做咗18萬,保險包晒,依家已經康復連薄血藥都唔使再食。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-29 18:49
少年你太年輕了
我媽十年前中埋風,住左一星期icu,差d 無命,出黎都係自費照MRI架咋!
真心唔係串(非常真 ...

入得ICU已係好嚴重,咁都無得照MRI ?!
身體差想轉去出邊照都好麻煩

大宅

首頁
12345...12

尾頁

跳至