自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢度有冇媽媽係小孩升小開始或繼續做ftm? 升左小學會唔會冇咁多野跟到?定大家覺得小孩有咩得著或好處可分享下

大宅

sumyuetbaby 發表於 19-7-12 10:16
呢度有冇媽媽係小孩升小開始或繼續做ftm? 升左小學會唔會冇咁多野跟到?定大家覺得小孩有咩得著或好處可分 ...

升小學先係勁多野跟, 初小適應, 跟功課小測, 仲有今日講明天要的物資.....
仲有課外活動....

但過左初小情況係好好多, 不需要太大參與

珍珠宮

初小係打基礎,好重要,影响日後學習態度同自信。雖小朋友可以自行適應,但下下唔跟,係走冤枉路

wcpcelia    發表於 19-7-12 11:38

別墅

呢度有冇媽媽係小孩升小開始或繼續做ftm? 升左小學會唔會冇咁多野跟到?定大家覺得小孩有咩得著或好處可分 ...

初小更加要跟緊d,而家功課又多,每星期又默書,跟住又測考,自己同佢溫書會安心d

水晶宮

小學初期跟下功課,打好基礎,之後呈分........更緊要,除非小朋友好叻好自覺。

我一個小朋友自己攪掂呈分試,另一個要夾實佢,因為佢好懶。

珍珠宮

王國教室勳章

我有朋友仔女小學做ftm,佢話好多嘢跟,大大小小,但放心好多,因為跟足功課

伯爵府

學好習慣、態度好重要!

唔跟緊d野上到高小想聽你講都難
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

回覆樓主:

初小忙過幼稚園好多,每晚對功課、check書包(佢自己執)、簽手冊⋯⋯仲要默書測驗考試⋯⋯以家放暑假,前排送大少俾6299玩左幾日,我終於可以休息下,去下夜街

珍珠宮

我是升小繼續就FTM

佢間私小好多都是FTM, 小學真是好多野要幫手跟。

學科没有補習,都是自己跟,初小是好勞氣,因佢性格問題,不過培養佢讀書態度,温習方法,高小就好好多。

還有學校每年差不多只是一半時間才上課,放假時我可以親子,陪玩。儲起大家感情,大家知道對方脾性,青春期希望可以相處好些。

別墅

bbc2018 發表於 19-7-12 10:54
我是升小繼續就FTM

佢間私小好多都是FTM, 小學真是好多野要幫手跟。

咁請問大家的經驗
係咪真的感到自己跟小孩聽話些?
因我身體唔好 好可能要停自己事業
佢小時候一直以來都想做ftm但當然要睇成個家庭情況,如今真的身體問題,但自己又擔心佢返左學全日 我會唔會冇咩做

侯爵府

私小程度高,好多父母自己跟返(出去補習未必得)

另外,淨係暑假已經放多人地一個月,自己陪出去吃喝玩樂.

男爵府

sumyuetbaby 發表於 19-7-12 11:43
咁請問大家的經驗

你有工人嗎?
如果沒有,你真係唔使擔心“會唔會冇嘢做”。
佢返咗學,你就要買餸、攪清潔,仲有好多屋企的事務,如果對自己對家庭有要求,我保證你唔會得閒得去邊

子爵府

回覆樓主:

初小開始轉做ftm, 經濟許可的話係值得嘅。自己跟功課唔洗去補習。
同埋佢返左學後就要做家務買餸,如果怕悶咪搵pt做囉

男爵府

saula 發表於 19-7-12 10:22
升小學先係勁多野跟, 初小適應, 跟功課小測, 仲有今日講明天要的物資.....
仲有課外活動....

對呀,我都是初小做 FTM , 三年班下學期做番 working mom .

別墅

ttking 發表於 19-7-12 11:59
對呀,我都是初小做 FTM , 三年班下學期做番 working mom .

咁你係咪都覺得初小個幾年全力自己湊,好值得?幫到佢建立態度

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

初小可以的話自己跟,咁就更加了解學校,到3年班可以出黎返工啦!

男爵府

回覆樓主:

我係,不過我係細仔升小一,而大女升小四才轉做ftm。

因為細仔性格比較活潑啲,覺得需要親自教佢會好啲,而大女本身就比較文靜,所以初小由工人姐姐照顧都尚可。不過當其時除咗想照顧細仔之外,同樣考慮到大女仲有一年就升小五,到時就要考呈分試,見大女初小時可能因為我返工成日開OT,所以無嘜點同佢溫習,所以學業成績都係一般般,於是就想擺小四一年時間去跟下佢啲功課,等佢可以進步多少少又打好根基,到上小五考呈分試可以有理想成績入心儀中學。係呢兩個原因之下,我就決定放棄自己份工做全職媽媽照顧佢兩個。

別墅

CreamBaby 發表於 19-7-12 12:31
我係,不過我係細仔升小一,而大女升小四才轉做ftm。

因為細仔性格比較活潑啲,覺得需要親自教佢會好啲, ...

做媽媽真的要取捨 我唔做呢份第日再搵工 一定搵唔返個數
但自己身體真的差得緊要,小孩都話好驚媽媽死,又想試下親自帶大佢

珍珠宮

sumyuetbaby 發表於 19-7-12 11:43
咁請問大家的經驗

睇小朋友性格,有些就算工人湊都無乜問題。

佢返學,我就可以安排自己生活,可以去減下壓。有工人幫,我都覺得好充實。做FTM EQ 要高和自己要投入.

首頁

尾頁

跳至