自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

以下情況,你哋覺得可唔可以稱為拍拖?

A :大家一直文字/電話交流,互稱老公/老婆,男友/女友,超過1年,但未曾見過面。(係對大家有好感嘅,之後無疾而終)

B :互相承認大家係男女朋友,一齊出街,但從未做過任何親密行為,包括從未拖過手。呢種「關係」維持3個月,然後「分手」。

C :有發生好親密行為,互相關心,但從來無確立雙方關係,之後又無疾而終。

大家會點定義上面嘅關係?即係如果有人問你拍過幾多次拖,你會唔會將呢啲納入去。

利申:唔係我。

珍珠宮

回覆樓主:

明顯三種都唔算係拍拖呀嘛!

bopomofo2405    發表於 19-7-27 12:49

珍珠宮

JoanC 發表於 19-7-25 01:40
明顯三種都唔算係拍拖呀嘛!

我就係想聽多啲意見

你會點定義佢哋嘅關係

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個人覺得B算係拍拖,最初拍拖,我個人接受唔一定要親蜜關係,到耐啲,雙方認為可以長久先發展落去

本人年紀較大,思想可能有少少out

珍珠宮

stkyo 發表於 19-7-25 01:48
我個人覺得B算係拍拖,最初拍拖,我個人接受唔一定要親蜜關係,到耐啲,雙方認為可以長久先發展落去

本人 ...

唔好咁講,每個人把呎唔同,呢啲唔係out

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

a. 即係以前叫既筆友,只係而家時代進步,由用筆轉為用電話溝通而已, 唔算拍拖
b. 算拍拖
c. sp, 即是炮友,你懂的....

迷人pinklady    發表於 19-7-28 12:12
迷人pinklady    發表於 19-7-28 12:11
wcpcelia    發表於 19-7-25 10:02
ying_mail    發表於 19-7-25 08:46
lojo11    發表於 19-7-25 07:50
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Moti 發表於 19-7-25 01:53
唔好咁講,每個人把呎唔同,呢啲唔係out

其實A呢個情況係內地非常普遍,有啲係本身各有家庭,純粹搵個「網戀」慰藉,有啲真係拉到去現實,100%真人真事,我一個內地女性朋友,係網上識咗個移民去澳洲嘅台灣人,前後達7年嘅網戀,終於結婚,而家個朋友已經係澳洲

珍珠宮

newcook 發表於 19-7-25 01:57
a. 即係以前叫既筆友,只係而家時代進步,由用筆轉為用電話溝通而已, 唔算拍拖
b. 算拍拖
c. sp, 即是炮友 ...

伯爵府

無尺度的, 當事人覺得係咪係!

珍珠宮

stkyo 發表於 19-7-25 01:58
其實A呢個情況係內地非常普遍,有啲係本身各有家庭,純粹搵個「網戀」慰藉,有啲真係拉到去現實,100%真人 ...

象牙宮

Moti 發表於 19-7-25 02:04
我其實都有啲混淆拍拖定義,拍拖係咪等於戀愛,係承認關係重要,定一定要有肉慾關係,定冇互相承認關係但 ...

兩個人互相愛戀對方就算係戀愛,如果唔係都唔會有單戀呢個字。但拍拖又唔一定等於戀愛,因為有啲係因為互相有「好感」,然後試下約會,睇下感情可唔可以升華。其實網戀都係戀,不過唔算拍拖,因為無「實際」嘅行動,純粹虛擬

每個人把呎都唔同,有啲拍拖無耐就想發生進一步關係,有啲想過一段時間,再了解清楚啲先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

A係娛樂性網戀
B係拍拖
C係所謂既炮友

珍珠宮

stkyo 發表於 19-7-25 02:19
兩個人互相愛戀對方就算係戀愛,如果唔係都唔會有單戀呢個字。但拍拖又唔一定等於戀愛,因為有啲係因為互 ...

珍珠宮

D..D 發表於 19-7-25 02:23
A係娛樂性網戀
B係拍拖
C係所謂既炮友

好清晰

D..D    發表於 19-7-25 02:48

象牙宮

Moti 發表於 19-7-25 02:38
唔係我我結咗婚好多年,只係偶然同個識咗好耐嘅未婚朋友講起,佢講啲嘢令我好疑惑。佢經常發生A情 ...

咁可能係新世代嘅呎度已經唔同哂,所以我之前都註明一下我年紀唔細,可能有少少out

珍珠宮

stkyo 發表於 19-7-25 02:43
咁可能係新世代嘅呎度已經唔同哂,所以我之前都註明一下我年紀唔細,可能有少少out
...

象牙宮

Moti 發表於 19-7-25 02:46
我結咗婚1X年,我都唔細呀我朋友同我同齡,都唔細喇
...

咁我唯有講我同你比較另類

珍珠宮

stkyo 發表於 19-7-25 02:49
咁我唯有講我同你比較另類

肯定唔係暫時嘅回覆大部分話A唔算拍拖。我哋嘅諗法應該比較接近大眾。

男爵府

得b 係
C 就sp

A係網戀黎(emoji)

琥珀宮

回覆樓主:

網友
朋友
砲友

首頁
12345...7

尾頁