自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

[size=21.600000381469727px]是咁的呢件事發生友人身上,代她出Post

[size=21.600000381469727px]友人因經驗不足去見工時公司話可以由counter assistant 為期三個月contract之後就會轉做full time contract 同埋公司好多無經驗同事都係咁轉為正式BA

[size=21.600000381469727px]朋友問主管難唔難過到,使唔使考試,主管都話好易過,唔使考試,呢三個月當試用期,咁contract就斷時薪計,好似fUll time咁番 一星期得一日假

[size=21.600000381469727px]之後我朋友7月尾通知主管懷孕問會否影響續約,主管就話要問hr,直至8月中距離完約得一星期,朋友再問主管先話唔同她續約,又話經濟差,公司人手夠hr既決定,打去hr問就話主管話我朋友表現差,總之就互相射膊,我朋友無收過投訴,公司好明顯隱瞞唔想同她續約因為有左,想完左約就算不了了之

[size=21.600000381469727px]估唔到日本公司仲要係花王都係咁垃圾,有左就炒人,仲衰過d細品牌既公司,有意入呢間公司既人請認真考慮

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:08
是咁的呢件事發生友人身上,代她出Post

友人因經驗不足去見工時公司話可以由counter assistant 為期三個月 ...

有證據因為有bb唔續約?合約員工唔一定要續約架wo

大宅

回覆 good_pig 的帖子

問題係好多同事轉到正式BA, 唔係因為她有左咁因為咩

伯爵府

DHA勳章

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:08

友人因經驗不足去見工時公司話可以由counter assistant 為期三個月 ...

當個教訓.下次簽左約先講.

大宅

回覆 artai430 的帖子

就算簽full time 約 未過試用期,有左都會炒人,完全保障唔到大肚婆,有左就無左份工,好陰公

wcpcelia    發表於 19-8-26 12:09

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:14
回覆 good_pig 的帖子

問題係好多同事轉到正式BA, 唔係因為她有左咁因為咩

經濟差囉

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

合約員工期懷孕,HR可隨時唔續。

禁止訪問

象牙宮

即係6月入職7月尾話有左,
8月尾才夠3個月試用期?

大宅

回覆 mercurycc 的帖子

她做左兩個零月先有左,成個合約係三個月

侯爵府

1) 經濟唔好,度度都cut人
2) 合約工
3) 懷孕

好難要公司renew contract,如果想做,不如好來好去,同hr講生完想返去做,大家留個好印象
8-)

大宅

回覆 stagea 的帖子

所以未就係擺明要員工隱暪,合約根本保障唔到大肚婆,有左就無左份工好陰工

男爵府

得罪講句名義上佢係唔被續約唔算炒喎。合約工唔係必然轉長工。

大宅

回覆 二小姐 的帖子

你講得幾好,但我朋友話公司似刻意隱暪,7月尾通知有左個時已經做左兩個月,話會問hr,結果拖到臨完約前一星期朋友問主管她先講唔續,即係諗住拖到完約先通知我朋友,咁點解知道有左唔同她解約

子爵府

Contract 有咗好多公司都唔會轉長工(尤其是經濟而家咁差)

公爵府

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:59
回覆 二小姐 的帖子

你講得幾好,但我朋友話公司似刻意隱暪,7月尾通知有左個時已經做左兩個月,話會問hr, ...

一通知就話解約,咁你咪仲覺得係佢地歧視大肚囉。

同埋份合約既本意唔係要保障大肚婆卦?

人地跟合約同符合勞工法例黎解僱,咁仲邊有得嘈。

除非個員工好有價值 否則做2個月就話有左,唔續約可以理解。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

衰d嚟講,轉你朋友做長工BA係人情,但唔續約佢又真係大條道理喎

侯爵府

公司無錯。
唔一定要續約的,怪只怪自己蠢係續約前講。

侯爵府

二小姐 發表於 19-8-24 23:56
1) 經濟唔好,度度都cut人
2) 合約工
3) 懷孕

同意呀!環境轉差,一返工就大肚,BA 又唔難請,公司唔續約,佢唔犯法,有乜好講。

首頁

尾頁

跳至