婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

回覆 yysyy 的帖子

相見好同住難。
我同99未生前都好, 多左小朋友就唔同左,好彩唔同住, 但佢有幫手湊。

以往見面飲下茶吹下水, 而家有個小朋友, 你自己對住佢都發下皮氣啦,但99既皮氣梗係發落你度, 仲要日對夜對。

公爵府

牛年勳章

相見好同住難

大宅

邊有咁理想,得閒見下就無所謂,日對夜對唔使旨意!

大宅

yysyy 發表於 19-9-20 00:07
本身有做嘢, 同99關係唔錯, 曾經覺得得自己非常執到, 有個咁好的99 當我女一樣非常痛錫, 但自從生了小朋友 ...

同我果個一模一樣。唔同住,而且隔非常遠,但每次見面,佢都指指點點,最攞命係態度唔好,當正自己係專家咁,不停依依哦哦,煩到呢,好快又要見到佢,真係諗起都煩。

大宅

eggplantbitter 發表於 19-9-20 20:58
同我果個一模一樣。唔同住,而且隔非常遠,但每次見面,佢都指指點點,最攞命係態度唔好,當正自己係專家 ...

X3

每個禮拜見一次已經好煩, 家陣佢平日會有一日過嚟話同阿仔玩, OK fine, 但佢又係成日要指指點點煩到嘔, 又話姐姐煮嘢好落雞粉(但佢自己煮嘢就咸10倍), 成晚食飯EE哦哦, 大佬呀番工俾老細哦已經好炆, 放工想靜下你又响度阿支阿JOR, 我就嚟發癲, 老公仲話想我同佢住, no way!

大宅

miumiu1013 發表於 19-9-23 16:32
X3

每個禮拜見一次已經好煩, 家陣佢平日會有一日過嚟話同阿仔玩, OK fine, 但佢又係成日要指指點點煩到嘔 ...

對住佢,我常常提醒自己日後唔好似佢咁做奶奶,重覆又重覆,仲要態度囂張(當正自己啱曬),真係好令人反感。

同住千祈唔好,你老公再講,你就問佢可唔可以同外母住。

大宅

你有返工有搵錢就係同屋主
你做ftm就係同佢地打工
緊係變樣變快過變臉啦

大宅

yysyy 發表於 19-9-20 00:07
本身有做嘢, 同99關係唔錯, 曾經覺得得自己非常執到, 有個咁好的99 當我女一樣非常痛錫, 但自從生了小朋友 ...

之前都覺得99無咩
佢間中上黎幫我湊小朋友開始 就覺得相處唔到
明明我同佢同老公同BB係屋企 佢永遠只係會同老公講野 叫老公問我 明明我都係廳 係隔離
佢有咩唔滿意就係老公耳邊Um um 尋尋 老公隔一陣就話同我講返唔好咁唔好咁 鬼唔知係佢講

大宅

回覆樓主:

X4
生左1個都無乜野!因為返工,同住第2條村! 生第2個,無做野,搬近左!佢係一個有佢講無人講既人,佢講就係真理,我講好似厄佢咁!每次令到我d仔女受傷,我一句都無爆佢!但每次唔係出左事都唔會停!唔係話佢唔好,係每次係唔岩時間做唔岩既野!真的夠了!真係好想數數數數數!

複式洋房

回覆樓主:

有同感,我一齊住tim呀 ,就痴線。
講野有骨,今日講咩唔認得媽咪咩。

大宅

回覆樓主:

同路人呀。 成日指指點點 扮育兒專家, 講就天下無敵。 就比佢地攪到抑鬱。 點解唔可以開開心心 同孫玩。係要扮專家指指點點。

大宅

同感,有了小朋友,是相處不到

禁止訪問

伯爵府

同感!同我好似
未婚前我奶奶對我都超好!我亦對佢如我爸媽一様
婚後2家的長輩們都成日約一齊食飯,關係好好,我覺得我地好幸福
但有次在凑孫的習慣上,奶奶不滿,兇狠地罵我父母,而我父母都冇還佢口,但受辱好嬲講明不想再見到面,不想令我們難做
已經數年了,4大長佬都冇見過面,連任何節日孫子生日都刻意分開2次慶祝
其實奶奶一直係脾氣都不算好,不過會好識做人的,不過,果次實在太過份,深深傷害左我的父母,而我自果次之後,仍對奶奶很客氣的,不會表現不滿,亦不會令老公難做的,但已經不能回到以前了
我們三家人一直是分開住的,
希望樓主可以好快有自己的家!

複式洋房

grace8122 發表於 19-10-18 18:16

直頭後悔結婚生仔嘅感覺

大宅

grace8122 發表於 19-10-18 18:16

同感。而家寧願同老公分開住翻娘家。個女出世除左頭一個月同百日宴。之後都冇同6299見。

大宅

回覆 Kathy022 的帖子

唉,我是搬了出來住,但奶奶過來照顧B,好後悔叫了她幫忙,還沒有bb 之前一起住完全無問題

複式洋房

grace8122 發表於 19-10-20 00:07
回覆 Kathy022 的帖子

唉,我是搬了出來住,但奶奶過來照顧B,好後悔叫了她幫忙,還沒有bb 之前一起住完全 ...

一齊住問題天天都多

別墅

miumiu1013 發表於 19-9-23 16:32
X3

每個禮拜見一次已經好煩, 家陣佢平日會有一日過嚟話同阿仔玩, OK fine, 但佢又係成日要指指點點煩到嘔 ...

起碼你有得選擇唔同住(emoji)

首頁

尾頁

跳至