自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

岩先翻學個幾月,日日溫默書,已經識,派翻黎,既然唔合格,錯大細階,溜寫標點符號,一係老師讀得快,寫唔切

第二樣,解題,一碌木咁,每題解,幾時識自己解

以上係米必須階段?我今日睇到默書簿,真係好想罵佢

子爵府

李露眉 發表於 19-10-8 22:19
岩先翻學個幾月,日日溫默書,已經識,派翻黎,既然唔合格,錯大細階,溜寫標點符號,一係老師讀得快,寫唔 ...

一樣。但我見佢真係有用心溫習,屋企默啱晒,唔知咩事令佢臨場默得咁差......雖然我內心幾咁想鬧佢,但我都忍忍忍,因為佢真係有努力過。

男爵府

岩先翻學個幾月,日日溫默書,已經識,派翻黎,既然唔合格,錯大細階,溜寫標點符號,一係老師讀得快,寫唔 ...

小一和中一都係令人挫敗的階段,經過一段時間的訓練,適應了,掌握了技巧就會有進步。當然,家長要了解小朋友的困難之處,盡量幫他適應。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

正常不過,6歲人仔要做到準確係好難,大人都會唔覺意錯。
小朋友係要比耐性去等待佢哋成長,初小成績完全唔影響任何野,除非想轉校啦!

伯爵府

回覆 李露眉 的帖子

如果在幼稚園時期開始做預備, 上到小一就唔會咁辛苦咁挫敗.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

Sumjac 發表於 19-10-8 22:40
小一和中一都係令人挫敗的階段,經過一段時間的訓練,適應了,掌握了技巧就會有進步。當然,家長要了解小 ...

小一挫敗就正常,請分享下中一有什麼挫敗?我學下野先,謝謝你!

大宅

虎到金來勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

解題一定要,剛剛先小一識幾多字呀!過程是辛苦,煩,但你如果你唔同小朋友讀題,解題,小朋友日後都是不懂自己看題目。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

Same唯有降低自己要求,希望下次有更好成績

水晶宮

畀面勳章

如果快,應該1年班下學期已經可以
慢的話,要2年班先可以自動波

伯爵府

剛開始,習慣中。有D幼兒園(K3)打定底,咪好D。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

亞仔剛上小一時,我雄心壯志要自己教功課,結果教左三個月後,C6叫我外判,因為驚我頂唔順要睇情緒科

禁止訪問

伯爵府

未習慣啫

伯爵府

開學只一個月,呀媽媽忍耐啲,必經階段,放寬心,you are not alone

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

今時今日個個都要陪太子讀書,大人唔好唸住hea,冇得hea, 亦都唔好覺得麻煩,而發洩係小朋友,好似果d乜你甘都唔識?幼稚園唔係教過?呢類字眼,好似,幼稚園教過a-z甘唔代表佢永遠都識,正正你教佢一次亦都唔代表佢已經識咗,我自己覺得,如果教過佢,又會問返佢係佢識答,我就算,默書,會同佢溫書利用whatapp, 錄音比佢自已默,當然佢默完返黎分數未必會合格,但係我眼見佢為默書努力過,我都唔會鬧佢,同佢講,媽咪見到你努力過,唔合格失手,唔緊要,我地下次再努力啦!佢地而家係金魚記憶,好短暫,但我又覺得佢有留心聽過了解過,就會入咗大腦海綿體
日本の平安を祈ります

珍珠宮

係呀!係咁架。

男爵府

第一次唔肯溫,我唔理,唔合格我唔簽名,知衰,今個星期開始再溫,起碼態度好好多
我諗開始適應

珍珠宮

慢慢來,不要鬧,只會令她更加怕學習

伯爵府

BK Milk勳章

開始都是這樣,點知過了3個月就習慣了。

首頁

尾頁

跳至