自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

一直對大陸的認識都好片面,睇到的都係一d新聞,好同壞的都感覺離自己好遠

身邊的人都來咗香港好多年(over 10年),講唔到近來大陸生活係點

去過一d短線遊,但只是景點遊覽,但我發現大陸人好省電。

有無jm可以講下大陸生活同香港有咩唔同?例如同人溝通,衣食住行有咩潛規則。去搞政府嘢,例如民政嘢(買樓、結婚、讀書etc),係咪真樣樣俾錢疏通。

伯爵府

jacobkit 發表於 19-10-15 17:52
一直對大陸的認識都好片面,睇到的都係一d新聞,好同壞的都感覺離自己好遠

身邊的人都來咗香港好多年(ove ...

好難喎
唔同地區生活質素可以差好遠
正如你問一個住中半山獨立屋的同深水埗劏房的已截然不同啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

曾經因工作係深圳住過,每星期上去二、三日。

因為住果到係私人屋宛,治安幾好,離關口都近、交通幾方便。

食好平、幾多選擇,附近有大超市,放工無聊會走去行下。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

歌莉亞 發表於 19-10-15 18:19
好難喎
唔同地區生活質素可以差好遠
正如你問一個住中半山獨立屋的同深水埗劏房的已截然不同啦

如一般一線城市小康家庭?(即有閒錢一年去一次外國旅行果種)

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如果同現時嘅香港比, 住大陸一定開心過在香港.

1. 食, 多選擇, 平, 靚, 正
2. 住, 閒閒地都過千尺
2. 行, 交通方便, 到處都有高鐵, 城軌, 滴滴
4. 老人家包醫療, 如果係長期病患者每月仲有額外津貼費買藥食, 每個月有退休(而且按通脹提升).
5. 出入自由, 可隨處去旅行.
6. 電視台節目多到睇唔完, 到處都有wifi
7. 安全, 大部份都用手機俾錢, 所以唔怕收到假銀紙.
以上是我親戚, 住在大灣區.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係大陸有物業,近年一年先返去住一排,始終文化唔同,同香港一定有分別,眼見過公安辦事,完全唔覺得佢哋係為人民服務。治安嚟講,我覺得安全感係低過係香港。潛規則好似如果係內地跌低,未必有人敢埋嚟扶你,驚屈錢黨

wcpcelia    發表於 19-10-16 09:04

男爵府

睇妳住邊區啦,住一、二線城市交通和城市設施都好,另大陸樓空間大冇咁壓迫會舒服些,而大陸人愛早睡,晚上會較靜,如住落後些的市,就難適應

大宅

stkyo 發表於 19-10-15 18:33
係大陸有物業,近年一年先返去住一排,始終文化唔同,同香港一定有分別,眼見過公安辦事,完全唔覺得佢哋係 ...
老人家跌低真係未必有人扶,驚屈錢黨。其他OK啦,親眼見到係深圳地鐵,一個咸濕佬俾人發覺之後打到變豬頭跟住送公安

ginevra    發表於 20-4-18 13:51

珍珠宮

好處係食住都比較平,出入都比較平,如果搭公共交通工具的話。潛規則就係識得打尖,搭地鐵搭巴士搭大巴搭lift搭電梯都要識得打尖。出街跌低,暈低,問路,或者尋求幫助,未必有人幫你。要特別特別留意小心人哋以任何方式打荷包或者介背囊偷嘢

我所知就係如果有關係,有錢疏通,犯法要坐監重叛變輕判,輕判當無罪囉。

公爵府

羅湖近關口。生活各項同香港差無幾,睇病會返港
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

大宅

虎到金來勳章

其實大陸正常生活係唔使咩潛規則,除非你做生意或有野搞有求於人,識人的可能可以多條路幫你快d做到件事,咁可能需要俾d回報幫你果個人。但正常生活係唔需要的。感覺大陸的人會較隨和,唔會事事計較,正常相處就可以,只要你唔介意佢地有時大大咧咧就得。我覺得食野都多選擇,不過可能就要行遠少少。因為大多屋苑唔似香港的屋苑咁成熟方便有便利店、超市、藥房食肆等等。
利申,細個喺大陸長大,而家仲有親人喺大陸生活,每年都會返幾次住數日。

大宅

回覆樓主:

我d親戚中老年個班,係一線城市
機本上叫上左岸

又社保、又退休金咁
而且好多早2、30年已經識買樓
個班最嘆
打下風流工,湊孫,去旅行

但佢哋d仔女
如果冇大學畢業、平庸d
其實都係要靠父幹,好難自己生活

男爵府

一線城市生活指數高過香港,無家人幫唔可能買到樓,屋企有d錢既打份閒工,好多工作有午睡時間,閒時飲飲食食,女仔好少做野,買下名牌8掛下,同朋友炫下富咁,不過最緊要係識人,有咩事都方便好多。

水晶宮

親戚絕對可以黎香港、但做小生意生活安定真係冇必要黎迫、小朋友讀書壓力大、好谷但普遍生性過香港
政府工福利假期好、但唔係人人入到、紅包文化係有既、佢地慣左、以前香港咁囉
仲有真係乞衣都有得WeChat 收錢囉無WeChat 支付生活唔到

子爵府

十幾年前老公因工作關係我跟佢一齊搬左去上海, 住左九年。
上海生活幾寫意架, 同佢一香港同事住同一屋苑,另外幾個香港人住附近。大家經常聚會, 有時一齊出街食飯,有時響其中一個屋企聚餐或bbq。
長假期就會約埋揸車去附近省市旅遊。
可惜而家各散東西了。有啲退休回港或搬去珠海, 我地又因工作關係搬到廣州。

男爵府

powerlady 發表於 19-10-15 18:45
羅湖近關口。生活各項同香港差無幾,睇病會返港

睇病返香港, 小病還可以戶口係到, 總有告老還香既一日

羅湖深圳今時今日, 貴過香港,除非早年買落樓啫

唔係可能有間公屋懶死實際d

子爵府

通常大陸找工做係點的?係咪好靠人事安排?如果我考政府工唔識人係咪可以話無機會?

珍珠宮

AmyLee11 發表於 19-10-15 18:41
老人家跌低真係未必有人扶,驚屈錢黨。其他OK啦,親眼見到係深圳地鐵,一個咸濕佬俾人發覺之後打到變豬頭跟 ...

估唔到會打,係香港有人幫手捉已經好好

伯爵府

回覆樓主:

dl小紅書app睇,好多野睇,名牌,豪買豪食,我覺得大陸人生活好好

子爵府

回覆 guigui82 的帖子

廣州好住嗎?現居台灣半退休,考慮回流香港附近城市,機票都慳返。

首頁
12345...16

尾頁

跳至