自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝本身有少少氣管敏惑,一太大塵/空氣太混濁就會咳
但尼兩個月開始周不時都會系甘咳,有陣時冇咩野,有陣時系甘咳
特別系開冷氣會咳得特別西利,我洗左幾次冷氣機網都冇用
吾知系咪出面空氣吾乾淨,抽晒入尼

有陣時見佢系甘咳,都有啲心痛
同埋佢夜晚一咳,我同老公都訓唔著教
仲可以點做好

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 mamayau09 的帖子

試下煲鱷魚肉湯.
如果唔怕貴可以買幾兩冬蟲草(分幾次)燉瘦肉比佢飲.
我仔果時急性支氣管炎都飲好咗!

禁止訪問

大宅

睇醫生,洗鼻、噴鼻可能會好轉。

大宅

SHARONJULIO215 發表於 19-10-16 11:58

試下煲鱷魚肉湯.

邊度買到鱷魚肉

大宅

hippopopo 發表於 19-10-16 11:59
我個女都流左成個月鼻涕,日日打黑痴

阿囝九月頭開始咳,咳到衣家

伯爵府

mamayau09 發表於 19-10-16 11:54
但尼兩個月開始周不時都會系甘咳,有陣時冇咩野,有 ...

特別系開冷氣會咳得特別西利,我洗左幾次冷氣機網都冇用
吾知系咪出面空氣吾乾淨,抽晒入尼

係冷空氣影響氣管呀,最好唔開冷氣
如果要開,唔好咁凍,戴頸巾同口罩有少少幫助,但都會咳
我啱啱先好番,好清楚

我睇左兩次西醫都唔好
之後自己買幸福傷風咳素+化痰素食好番,仲快過醫生d 藥

男爵府

有冇戒甜同凍野先
飲温水就好D,我都系敏感咳

伯爵府

我都咳左個半月了

Hellomamayau09, 充足嘅水份能夠滋潤呼吸道, 減少咳嘅機會, 可以俾仔仔飲多d暖水/滋潤湯水, 佢會舒服d架, 最近天氣涼左, 要確保仔仔衣著夠暖 (尤其係頸部), 減低氣管受刺激呀
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

叫你個仔試下良茶X既雪梨膏,都少少貴,之前62都日日咳(佢以前做地盤,試過咳到肺癆),後尾食左三四次之後就好轉,可以一試

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我喺"合昌"買,佢好似有幾間分店,你自己上網睇下.

大宅

試下太子蔘,北芪燉瘦肉呀,好得

大宅

我明白有幾痛苦,因為我個仔係嚴重氣管敏感,都咳左接近一年,佢係會non-stop咁咳,咳到作嘔咁,唔知嘅人會以為佢唔知有咩病。我分享下我試過幫佢嘅方法:
1. 當然係睇西醫, 普通科同兒科睇過無限咁多次, 都係好反覆, 後期去到無乜用, 最後睇耳鼻喉專科, 照x ray話佢鼻竇炎同支氣管炎, 同時口吸同鼻噴類固醇,吸左個幾月。吸果排係好左咳少左,但停左藥之後又咳返,非常氣餒。
2. 食療: 煲乜龍利葉桔餅, 冬蟲草, 三棗茶, 鱷魚肉 (呢個越飲越咳, 唔知點解)。長期用保温水樽飲暖水。
3. 環境: 買左空氣清新機長開, 用防塵蟎枕頭套床套, 冷氣長開25度
4. 運動: 游水, 但無改善, 而且因為佢氣管成日收緊, 變左換氣好果難, 敎練都話佢好差
5. 衣著: 涼嘅時候連瞓都會同佢包住條頸

最後我八月開始同佢去睇中醫,每日飲中藥, 呢家開始叫有啲好轉, 叫會有停咳嘅時候唔會non-stop,游水敎練話佢近呢個月條氣好左好多,換氣都無問題氣管亦無收緊。當然,係呢兩個月都仲係有啲反覆,但算係好過之前。我呢個中醫就叫佢介甜,蛋糕,所有湯類,所有水果,涼嘅菜都唔可以食。希望幫到你。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

幾歲?

男爵府

什麼都不是 發表於 19-10-16 15:31

我明白有幾痛苦,因為我個仔係嚴重氣管敏感,都咳左接近一年,佢係會non-stop咁咳 ...

請問可介紹中醫嗎?

男爵府

回覆樓主:

1)買空氣清新機
2)加多塊3M隔塵係冷氣到
3)蒸洋蔥水飲
4)盡量飲暖/熱野,戎凍野

我做齊以上既野,轉天氣好少再氣管咳

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

你有興趣可pm我,我仔睇緊仁安一個專科氣管醫生,好好咖