自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問有冇聽過人話,炖時魚頭唔好斬開,功效會比較好?謝謝

侯爵府

sandwich 發表於 19-11-26 18:57

係呀,成個魚頭炖!

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我阿娘有斬開,我飲左又幾好冇問題,頭痛真係有舒緩到

rainbowchuuu3    發表於 19-11-27 12:54

大宅

回覆樓主:

我有斬開,因為燉盅細,飲完超掂,所以我覺得斬唔斬無分別

公爵府

我媽有斬開,佢話斬開啲味會出啲

男爵府

斬開4 件先煎,因為次次1-2 人份量,個砂煲好細,成個放唔落

wcpcelia    發表於 19-11-27 09:05

男爵府

回覆樓主:

我以前都系成個吾切

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

乜唔係個魚开開二咩?

侯爵府

pomanlife 發表於 19-11-26 21:25
乜唔係個魚开開二咩?

我上youtube睇片好多都有切開,但我又聽人講話要原個炖先有效,我都未整過,好想學下整

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sandwich 發表於 19-11-26 21:29
我上youtube睇片好多都有切開,但我又聽人講話要原個炖先有效,我都未整過,好想學下整
...

我通常開二黎煲天麻,冇燉

象牙宮

回覆樓主:

我奶奶就咁切開2邊煲一陣,當湯飲咋

男爵府

回覆樓主:

我阿婆有斬開滾湯我飲,真係有效,頭痛小左好多

男爵府

有無話要用咩魚?

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

早幾日燉完,我有破開兩邊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好正,不過自己唔識煲

珍珠宮

沒有聽過這個說法。有條件你可以親自驗證一下,效果有沒有分別。

我是叫賣魚的分開,因為燉盅比較小。
效果就是,我的頭痛已經好了。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

冇聽開,一向都斬開邊。甚至斬開四塊,煲完食埋。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

losttoa 發表於 19-11-26 19:24
我阿娘有斬開,我飲左又幾好冇問題,頭痛真係有舒緩到
我老細飲完瞓唔到,其實依個湯係唔係比較燥,想煲俾老公飲,但佢已經瞓得唔好,驚佢飲完會瞓唔著

水晶宮

2018復活節勳章

三國1 發表於 19-11-27 00:08
我老細飲完瞓唔到,其實依個湯係唔係比較燥,想煲俾老公飲,但佢已經瞓得唔好,驚佢飲完會瞓唔著
...

我係因為生完仔長期頭痛而飲的,我通常都係晚上飲《因收工返去娘家飲》,我又冇瞓唔到既情況,但男人會唔會我就唔清楚

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我有聽過燉都有燉嘅斬法! 所以你買魚頭嗰陣時最好同賣魚佬講你係用嚟燉……

首頁

尾頁

跳至