自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

28吋可以嗎?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

舊年試過係入到

子爵府

catfy 發表於 19-12-24 06:59
舊年試過係入到

核查嚴嗎?我記得好似係24吋

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

漱口水 發表於 19-12-24 07:07
核查嚴嗎?我記得好似係24吋

舊年就唔嚴,今年有冇唔同就唔知。係24吋但舊年28吋冇人問。佢仲同你講大行李過另一條通道檢查

大宅

回覆樓主:

多謝回覆!已可以用28吋喼上高鐵,但可放大喼位很少!安檢都可以

wcpcelia    發表於 19-12-30 14:49

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

係香港之前限制、國內一直無限制的~

現在不知道、上次都係帶咗個細喼、怕入唔到 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

虎到金來勳章

岩岩搭完, 話就話規定最多24", 但都好多人拎28", 但要留意, 28"係放唔到上座位上面嘅行李架, 而出面可以放到嘅行李架位得好少

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

可以帶,但留意過安檢要排最入面條隊,同埋行李放唔到上架,可放車廂頭尾位,但位置有限,西九上車仲有位,深圳北上就未必有,見有人冇得放,只好放腳邊

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上星期先係西九坐高鐵,見人有帶,不過有冇位擺就係另外一回事。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

年頭見已可28吋喇,見過有人攞超過30吋都順利入到(目測有32吋),呢個我係特登跟佢尾,睇下入唔入到既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 19-12-30 08:58
係香港之前限制、國內一直無限制的~

現在不知道、上次都係帶咗個細喼、怕入唔到 ~

國內高鐵係有限制既,不過佢地唔嚴厲執法啫。

每人免费携带行李重量和体积是:

儿童(含免费儿童)10千克,外交人员35千克,其他旅客20千克。每件物品外部尺寸长、宽、高之和不超过160厘米,杆状物品不超过200厘米,但乘坐动车组列车不超过130厘米;重量不超过20千克。

残疾人旅行时代步的折叠式轮椅可免费携带并不计入上述范围。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

my005 發表於 19-12-30 13:02
國內高鐵係有限制既,不過佢地唔嚴厲執法啫。

每人免费携带行李重量和体积是:

我見內地人帶啲喼普遍都大。外面無位放就放在自己坐位前,first class可能空間闊d,普通位就會全程頂住自己。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小玲 發表於 20-1-1 18:27
我見內地人帶啲喼普遍都大。外面無位放就放在自己坐位前,first class可能空間闊d,普通位就會全程頂住自 ...

國內28寸就一定得~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 20-1-1 18:57
國內28寸就一定得~

即係內地上車吾一定要24吋?因為見高鐵網話要24吋!因為將會在內地搭高鐵玩,又吾想再買喼!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

taimic18 發表於 20-1-1 19:19
即係內地上車吾一定要24吋?因為見高鐵網話要24吋!因為將會在內地搭高鐵玩,又吾想再買喼!
...

搭了幾次 、好多大喼、完全不理 ~

買基金真係好傷

大宅

大力大力 發表於 20-1-1 20:23
搭了幾次 、好多大喼、完全不理 ~

咁我就放心了,謝謝!

子爵府

香港段帶28吋可以嗎?

子爵府

kinki_bb 發表於 19-12-30 08:53
多謝回覆!已可以用28吋喼上高鐵,但可放大喼位很少!安檢都可以

香港上車可以?
我遲點會搭

大宅

願我能 發表於 20-1-1 20:36
香港段帶28吋可以嗎?

可以呀!但得幾個位可放大喼

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

不可以超過24吋
新的一天...希望真的有新的希望吧...

首頁

尾頁

跳至