自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

覺得未同佢溫熟好似自己責任咁 個女小一 幫佢溫極都唔識 但老公又話 個女考姐麻又唔系你考緊張d咩 我都唔知自己緊張d咩 硬系覺得自己考試前幾日先同佢溫自己好失敗

水晶宮

好媽媽勳章

luvubabemiu 發表於 20-1-9 00:02
覺得未同佢溫熟好似自己責任咁 個女小一 幫佢溫極都唔識 但老公又話 個女考姐麻又唔系你考緊張d咩 我都唔知 ...

大仔初初頭一兩年好緊張架,但到p3開始放鬆左,反而成績仲好左。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我小朋友P.1時我都好緊張佢考試, 自律性低, 佢嘅成績係反映我有幾努力同佢温書, 而家P.5 我都係緊張, 但已經冇之前咁緊要, 可能交咗俾補習老師搞

珍珠宮

2024年龍年勳章

小一你就咁緊張,去到呈分咪好大鑊?

希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

有時我覺得好似自己讀緊小學咁

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有。。。好大壓力

男爵府

覺得未同佢溫熟好似自己責任咁 個女小一 幫佢溫極都唔識 但老公又話 個女考姐麻又唔系你考緊張d咩 我都唔知 ...

頭一年係咁架啦⋯⋯我女已經中三,我心照仲好鬼緊張。不過就唔會表現出來,亦只會話下佢、叫佢唔好hea

侯爵府

健康開心成長更重要

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我緊張過班媽媽同班阿妹,一個考左,另一個星期五考。

佢地嘅成績除左對佢地重要,仲代表我功力。好在佢地冇野唔識,只係 careless 太多,多到佢自己都覺得自己有問題。呢啲神仙都難救

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

1998Ruby1998 發表於 20-1-9 04:54

佢地嘅成績除左對佢地重要,仲代表我功力。好在佢地 ...

呢個都係補習老師的壓力

子爵府

親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 20-1-9 07:18
呢個都係補習老師的壓力

我當佢地半個女,見佢地考試咁辛苦,我都心痛。見到佢地攞滿分,登佢地開心多過自己。但如果因為我而令到佢地考唔得好,我自責。上次測驗佢漏左俾兩張 worksheet 我,我同佢溫嗰啲全部啱,但冇溫嗰啲錯曬,我都內疚冇睇清學校寫個範圍。

公爵府

小一係咁,小二你會習慣一些,無咁大壓力。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

回覆樓主:

妳老公講得啱。我唔會同呀女温書,呢個係佢責任,要緊張考試嘅係佢唔係我。佢唔識可以問,佢覺得自己識哂唔温亦係佢嘅事,要佢學識對自己學業負責。

珍珠宮

有你這個老師,學生真係幸福啊。

有冇咩計仔可以改善唔小心?到幾多歲會減少唔小心錯題目呢?

子爵府

親子王國15週年勳章

hippoo 發表於 20-1-9 07:52
有你這個老師,學生真係幸福啊。

有冇咩計仔可以改善唔小心?到幾多歲會減少唔小心錯題目呢?

有絕對辦法,我就唔洗呻,兩隻豬仔一份 mock 卷扣 20 分 careless,仲要兩個都高小,讀精英班!

正常到五六班會少啲眼殘。我幾忙都一定要出 mock 卷,一來熱身習慣,二來俾我知道佢斤兩,三來啲 careless 錯太多,mock 卷分數會非常低 (今次兩個 100 分,7 字頭都冇),呢個分數會嚇到下佢地,尤其考之前一兩日做,印象深刻。

然後就係視乎分數,大中細獎。佢地攞到 9 字的話,我絕對唔會吝惜買大禮鼓勵繼續進步。

hippoo    發表於 20-1-9 10:37
hippoo    發表於 20-1-9 10:36

大宅

有呀,阿仔小二,經常性甩漏,不由自主離魂,搞到我血壓急速上升又下降,今日開始考第一科,昨晚我已經瞓得唔好,發夢佢又漏做幾版,唉⋯⋯我自己讀書嗰陣都無咁大壓力呀

珍珠宮

你不在香港補習,為何還咁緊張?

子爵府

親子王國15週年勳章

bbc2018 發表於 20-1-9 08:09
你不在香港補習,為何還咁緊張?

遙距監督溫書吖。啲阿妹由細跟到大,再過多一兩年就升中,由唔識作文教到寫過百字,佢地細佬由 N 班望到大,今年都升小,咁多年交情,心裏惦記。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 20-1-9 08:16
遙距監督溫書吖。啲阿妹由細跟到大,再過多一兩年就升中,由唔識作文教到寫過百字,佢地細佬由 N 班望到大 ...

請到你真好,佢阿媽可以不用緊張。

我自己對個囡是初小比較緊張佢學習態度,高小學校,同學已给壓力,我反而會對佢放鬆些。

首頁

尾頁

跳至