自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

民房

我記得於2018年1月尾一行5人(4個大人及8個月大女兒) 坐飛機去台北旅行,回程返到香港國際機場後,在指定等候BB車位置 (閘口)等了超過15分鐘才取回我的BB車,呢件事情已經事後立即向香港航空作出投訴,最終就是服務人員的不專業及內部人手不協調,但香港航空表示必定改善。

今次於2019年12月中由大阪回程返香港 (婆婆,我與太太及2歲7個月大女兒),上機前已經將BB車交到閘口的當地香港航空員工處理,當時香港航空HX619的客機,原本於1705時起飛,但由於由香港飛往大阪前的延誤,導致客機延遲到達大阪,最終延遲到差不多1930時才起飛返香港。在飛行途中我女兒已經瞓了,最後約2240時返到香港,由於女兒未醒,唯有要抱住個女落機,我們都等到所有乘客落晒飛機後先落機,去到指定等候BB車位置 (閘口) 等待,當時已經有2個家庭在等待BB車,等待的位置只有3張櫈,等了15分鐘左右,所有空中服務員落晒機後,但我的BB車還未運到閘口,再等多不足5分鐘,BB車終於運到,估計頭頭尾尾由等落機至有BB車需時約30分鐘,事後當然致電去投訴。

BB車去旅行,我試過多間航空公司,包括國泰,港龍,長榮,泰航,加航,新航等等,大部份只要等待約0-5分鐘左右就可以在指定等候BB車位置 (閘口) 取回BB車。

2019年12月16日致電投訴香港航空,經過多重波折後,最後於2020年1月16日(足足等了一個月) 由顧客體驗部 (CRD) 的職員馬先生回覆我,經他報稱調查後回覆,由於公司剛有人注資及公司被受監測,當值員工較少及沒有更多有禁區證的員工到飛機下面取BB車,所以導致用較長時間先可以取回BB車,並建議我坐香港航空回港前將BB車在寄行李時寄埋,係行李帶取回BB車的時間會快很多。呢個答案未全不負責任,忽略了BB車的用途及父母對BB車的需要。

,經這次經,通各位父,如要帶BB車,回港時除BB車在寄行李時寄埋BB車,否不要選空,避免各位勞氣及浪費時間。

伯爵府

leochungkh 發表於 20-1-19 15:19
我記得於2018年1月尾一行5人(4個大人及8個月大女兒) 坐飛機去台北旅行,回程返到香港國際機場後,在指定等 ...

咁都要投訴

我試過搭國泰,係日本沖繩,等左20分鐘架BB 車都未見,最尾等到其它BB 車都到晒,先有個職員話可能去左行李帶,結果抱住個女行出去啦。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

又係leo chung
一個x登廢青,
一個投訴老豆,
乜得咁多人叫leo chung

瑪瑙宮

大廚勳章

我記得於2018年1月尾一行5人(4個大人及8個月大女兒) 坐飛機去台北旅行,回程返到香港國際機場後,在指定等 ...

唔等得不如考慮坐商務。。。人手吾夠。。。都無辦法。。。下次試下biz class或者好服務d。。我就試過啲行李都係出得好快。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

投訴之都

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

子爵府

牛年勳章

唔停航已經系優質,仲想提升服務質素

伯爵府

畀面勳章

以後唔好坐香港航空

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁衰,唔好坐佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你好少搭飛機?行程延誤、行李延誤呢D成日都有架啦,去邊度都一大堆不滿一大堆投訴既香港人,活得真累。

瑪瑙宮

大廚勳章

yuyueng 發表於 20-1-19 16:21
你好少搭飛機?行程延誤、行李延誤呢D成日都有架啦,去邊度都一大堆不滿一大堆投訴既香港人,活得真累。 ...

我有小朋友。。又有長老。。。點解要等?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

咁你買可手提上機既嬰兒車,我坐國泰,中華都試過等半個鐘,唔係淨係拎你呢一班機,男人老狗咁都投訴一餐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babyhoi 發表於 20-1-19 15:56
又係leo chung
一個x登廢青,
一個投訴老豆,

都想講
又叫leo Chung
咁啱嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

回覆樓主:

咁都要投訴。。。直係冇言。。唔想等點解唔買部可以handcarry既bb車呢?!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上次坐express去大阪,bb車要寄,行李帶出,爛鬼埋tim呀 (包左大膠袋,膠袋擦爛晒,個車篷擦到爛左,成架車hi晒黑色機油)
攪報告盛盛都等左一大餐,miss埋班火車又等一粒鐘,仲要無車用
樓主呢d小事啦

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔係好大件事。

複式洋房

希望你地全家以後都唔好去旅行

than1223    發表於 20-1-20 08:49

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

差煩,咩都投訴,有B車必定優先?買商務位,皆大歡喜。

男爵府

唉,咁少事都投訴,
我試過唔見行李,整爛行李,delay miss 左班轉機都未投訴!

男爵府

回覆樓主:

打咁大段野

首頁
12345...7

尾頁

跳至