自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

禁止訪問

伯爵府

回覆 圓姑碌 的帖子

唔駛將血汗錢,倒貼咁多懶人,條氣順好多。生活無咁苦!

esmehouse    發表於 20-1-21 14:47
FJmom    發表於 20-1-21 11:55
C.yan110    發表於 20-1-21 11:28

珍珠宮

圓姑碌 發表於 20-1-21 10:23
唔同媒體都成日聽到中產喺香港既生活其實都好苦,但係我想知道其實係點苦法?我以前覺得中產應該家庭月入大 ...

稅相對已比外國低,但中產咩福利都冇份,樣樣都要自己出錢,最主要供樓屋租冇咗一大筆,計埋各樣開支,最終自己可能想買件衫都要諗過。

你不是身在其中,好難同你解釋咁多

rainbowchuuu3    發表於 20-1-22 13:49

公爵府

唔同媒體都成日聽到中產喺香港既生活其實都好苦,但係我想知道其實係點苦法?我以前覺得中產應該家庭月入大 ...

咁你點樣「基層」法?我哋都有興趣知。

leekung261105    發表於 20-1-21 12:19

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

寶石宮

2024年龍年勳章

Whitechocolate 發表於 20-1-21 10:27
回覆 圓姑碌 的帖子

唔駛將血汗錢,倒貼咁多懶人,條氣順好多。生活無咁苦! ...

幸福可以好簡單

水晶宮

主要係住屋同教育方面的支出不同。
住屋:(租或供樓)1.5-2萬 vs 公屋租金 3-4000元
工人:5-6000元一個月(因為要父母雙職賺錢,其中一個應付住屋支出);如果基層多數ftm自己照顧

教育:想好少少教育質素(直資私立)4-5000元學費加每月興趣班3-4000元;基層多數讀免費學校加不補習或有政府比錢學野。

單是上面條數都去左2-3萬,試問中產有幾好?負擔就大把⋯

除非住屋平左,否則呢個問題都係存在。

jajalam    發表於 20-1-22 15:15
榮盛    發表於 20-1-21 11:14

水晶宮

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

有好多偽基層好識取著數。佢哋隨時大把錢飲食同旅行。

水晶宮

回覆 redhot 的帖子

係!所以人地不明,你做咩咁慳啊,帶飯?穿來穿去幾件衫?但沒計啦,為了住屋、仔女教育,都只有咁。

焦糖媽    發表於 20-1-21 10:44

珍珠宮

redhot 發表於 20-1-21 10:28
稅相對已比外國低,但中產咩福利都冇份,樣樣都要自己出錢,最主要供樓屋租冇咗一大筆,計埋各樣開支,最 ...

仲有係生多個都要諗過度過先敢生

公爵府

Astra00 發表於 20-1-21 10:34
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

有好多偽基層好識取著數。佢哋隨時大把錢飲食同旅行。 ...

所以我極反對什麼綜援雙糧、三糧,面對呢啲魔鬼引誘,邊個仲會肯苦幹靠自己?

cckii    發表於 20-1-25 17:17
piklam1    發表於 20-1-22 13:30
kekka    發表於 20-1-22 11:21
minigaga    發表於 20-1-21 22:32
tom_s18    發表於 20-1-21 20:31
Terry280905    發表於 20-1-21 17:54
esmehouse    發表於 20-1-21 14:48
LEUNGP    發表於 20-1-21 11:37
C.yan110    發表於 20-1-21 11:29
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

Astra00 發表於 20-1-21 10:33
住屋:(租或供樓)1.5-2萬 vs 公屋租金 3-4000元
工人:5-6000元一個月 ...

中產真係要兩公婆返工,其中一份糧就貢獻咗住屋先得,如果有地方住就唔駛搞到咁慘啦。

最慘係自己去返工,仔女靠工人,工人好就話好啲,工人唔好,仔女就賤過泥!好多case顧得搵食又顧唔到仔女,到仔女長大成pat泥咁,但又欲救無從,好痛心架!外人點會明?!

子爵府

Astra00 發表於 20-1-21 10:33
工人:5-6000元一個月 ...

工人條數冇咁細,加埋 agent 機票,仲要求神拜佛佢地唔好咁快跳槽

另外醫療條數一大筆,買保險/ MPF 儲定退休,基層唔使諗退休,因為政府一直養佢地

仲要儲定一筆錢,層私樓之後大維修,夾個筆錢真係,如果你到時不幸已退休但要夾幾萬蚊,真係要賣樓瞓街,住公屋冇呢個煩惱,政府包維修

侯爵府

親子王國15週年勳章

都敏俊C 發表於 20-1-21 10:44
工人條數冇咁細,加埋 agent 機票,仲要求神拜佛佢地唔好咁快跳槽

另外醫療條數一大筆,買保險/ MPF 儲定 ...

真心好多基層唔明私樓一路住都係有開支, 好多認為供斷左就可以免費住過世, 實際上就算家人比層 full paid 你住, 差餉管理費+日常維修都有一定開支, 嗰度分分鐘已同公屋租金差不多..........

政府都知好多人退休無錢大維修, 所以批銀行推個逆按出黎, 有咩按返層樓比銀行, 等你慢慢 meet 完銀行又可收樓

子爵府

中產一般都分三級:
中低産
中中産
中高產

中産嘅範圍都好大,前財爺話自己係中産,個人月入兩萬又中産。

子爵府

回覆 圓姑碌 的帖子

首先要講吓好多中產都係在人生首階段經過努力讀書,畢業後還讀書時借的貸款,再努力工作...才做到中產,我同老公係其中兩個.依假勉強做到中產,同老爺同住,2019每個月家庭開支大約如下:
1.母及奶奶就已仙逝,父及老爺一個月每人10000,即20000,未計俾錢佢地旅行;
2.供樓10000;
3.子女20000;
4.家中水電雜費連買送10000;
5.工人大約6000(主要照顧老爺);
6.交稅一個月要儲9000-10000

以上仲未計我兩公婆番工的交通及支出.

我兩公婆好少用名牌,電話2-3年換一個,無買車,平時好少出外晚餐,有錢剩會留去旅行,中產都不是易做,是我個人感受

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

中產有分好多種,有人覺得搵3萬已經係中產,十幾萬又係中產,搵100萬一個月,未到富豪級,又係叫中產.......所以你呢個問題,問黎冇意思

水晶宮

redhot 發表於 20-1-21 10:43
中產真係要兩公婆返工,其中一份糧就貢獻咗住屋先得,如果有地方住就唔駛搞到咁慘啦。

最慘係自己去返工 ...
係,完全明白。

水晶宮

redhot 發表於 20-1-21 10:43

最慘係自己去返工 ...
完全明白!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 bopomofo2405 的帖子

個人月入2萬, 兩人4萬, 都好低收入, 入唔到中產條curve啦。無奈係香港, 冇公屋資格嘅都被迫叫中產。
實際上, 公屋戶反而慳到錢, 衣食都好過被迫用成份糧置業嘅中產。

C.yan110    發表於 20-1-21 11:32

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

焦糖媽 發表於 20-1-21 10:48
真心好多基層唔明私樓一路住都係有開支, 好多認為供斷左就可以免費住過世, 實際上就算家人比層 full paid ...
我淨係個管理費已經=公屋租金
住開公屋點會明
佢地可以係咁生, 生多D就拎大間D既屋
我地要有返咁上下錢 (可能講緊>100萬), 夠錢由2房換3房, 先敢生2個
而家政府咪鼓勵窮人生多D
有少少錢果D, 理得你

首頁
12345...23

尾頁

跳至