時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

依家世界各地周圍都有確診,有d仲比香港多,但考慮到香港同大陸既人流量咁大

當遠到歐洲,美國,亞洲各國都幾宗確診,以結果論,香港其實差係邊?

事實上,蔡英文治下既台灣,都有好幾單了

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-1-25 19:01

男爵府

你不如講下佢哋到底做咗啲乜?

依家暫時冇事係因為香港市民一早自救大部分人都戴口罩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做得好好 以不變應萬變

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

唔比較到咁遠
就拎澳門台灣黎講
香港已經慢好多又差好多
澳門一有確診
發燒唔比入境
驚人炒口罩就準備口罩比市民
驚開學會爆感染就推遲開學
台灣一確診就停湖北旅遊
又唔比武漢團入境
好明白無論做咩
都唔會將個風險減到零
大家都係盡量減低個風險
但香港政府呢
我就唔知佢做緊咩囉

公爵府

huisandy 發表於 20-1-25 15:31
依家世界各地周圍都有確診,有d仲比香港多,但考慮到香港同大陸既人流量咁大

當遠到歐洲,美國,亞洲各國 ...

香港政府對發燒內地入境人士至少有人情味
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200125&s=6996647&a=60523216

【武漢肺炎】衛生署「人道理由」准往港就醫 發燒中國客沙頭角入境

武漢肺炎失控,接連有中國旅客轉往香港求醫。《蘋果》獲悉,周四有一名發燒的中國旅客循沙頭角管制站入境,雖獲檢查站截停,最終仍獲准入境香港,由救護車送院。有入境處人員向《蘋果》稱,處方本有權以「傳染病(Contagious disease)」為由拒絕該病者入境,但最終按衛生署要求以「人道理由」准其往港就醫;前線人員質疑口岸作為防疫第一線,但防護物品不足,「連口罩都就快用曬」。

公爵府

回覆樓主:

《蘋果》接獲消息,周四有一名發燒的中國旅客循沙頭角管制站入境。據了解,該名發燒旅客即場被衞生署人員截獲,經入境處人員辦理入境手續後,再由衞生署人員安排送院。
有知情入境處前線人員指,在出入境管制站的衞生署的人員若發現發燒旅客,會暫時將該旅客送往獨立房間,其間入境處人員會進行正常的「出入境查詢」,並翻查過往出入境紀錄,其後有可能以「傳染病(Contagious disease)」為由拒絕入境。惟該人員補充,部門亦有可能基於「人道立場」,容許有關旅客入境求醫,該旅客則會獲發「行街紙」。

睇嚟真係要禁止內地人士入境。

子爵府

系!
明知疫情嚴重,應該第一時間封關,確保港人安全,減低被感染風染

第二. 要將所有由大陸回港的香港居民,強制性集中隔離14日,確保沒有受感染

第三. 政府應該要穩定口罩供應同價格,保證香港市民可以有足夠數量的合適口罩使用

第四. 啲局長發聲明見記者吾該帶腦番工,市民有份納稅佢出糧嫁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

huisandy 發表於 20-1-25 15:31

當遠到歐洲,美國,亞洲各國 ...

疫症來勢洶洶,出街擔驚受怕

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cecelc 發表於 20-1-25 15:38
做得好好 以不變應萬變

佛系

呢舖真係阿爾陀佛

伯爵府

WWT1234 發表於 20-1-25 15:42
《蘋果》接獲消息,周四有一名發燒的中國旅客循沙頭角管制站入境。據了解,該名發燒旅客即場被衞生署人員截 ...
講而家幾多單無意思,跟住落黎會點先係重點。
當初好多人話大陸都係一百幾單根本無咩事TIM,而家呢?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

taiwoon 發表於 20-1-25 15:40
唔比較到咁遠
就拎澳門台灣黎講
香港已經慢好多又差好多

伯爵府

請問香港政府做過乜?唔做唔錯?

公爵府

flyinsky 發表於 20-1-25 16:00
請問香港政府做過乜?唔做唔錯?

記得有個女人响記者招待會到話唔使載口罩
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

2024勳章

香港政府真係佛系管理
暴徒肆虐時都一樣

子爵府

回覆 taiwoon 的帖子

非常認同!

男爵府

畀面勳章

其實唔係好知香港防疫方面做過乜

水晶宮

香港政府可能見香港人咁鬼麻煩想整死緊啲啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

但全世界包括武漢都未識驚,香港人已經武裝起來。 所以雖然政府後知後覺,但現在的低感染數字,我覺得係市民努力而導致的。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至