懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

22週照結構手腳短3-4週,做了晶片檢查是正常,侏儒基因檢查FGFR3 也是正常,但醫生建議考慮引產⋯⋯ (因為基因檢查check唔晒所有侏儒基因,而手腳短三四周就係證明有問題...?)

私家再照結論都係差唔多,不排除出世後先知,以及有併發症...

有冇人試過而最後BB可以追番,健康出世?

大宅

你搵邊位醫生照?建議搵多個醫生問意見。我之前有類似case,搵劉子健。佢幾準的。

男爵府

20mo20 發表於 20-2-1 23:36
22週照結構手腳短3-4週,做了晶片檢查是正常,侏儒基因檢查FGFR3 也是正常,但醫生建議考慮引產⋯⋯ (因為 ...

我知道劉子健放緊大假 ,無可能book到,政府醫生有無再比期你照?
有d侏儒症係唔關染色體基因事,所以真係要出世成長時先知...
bb頭仔同肚仔幾多w?
我明白呢個決定好難諗,因為我21w時都結構唔合格,差d要引產,最後無事順產,bb好健康

大宅

短3週咋wo, 我仔個陣頭大4週,腳短2-3週,出生後無事wo . 你地本身高大長腿型嗎?其實有時係遺傳體型,又或者佢大大下會好d

大宅

睇多1-2 個醫生, 比多次機會自己同BB

大宅

試吓約劉子健,一定要問清楚!唔好咁快放棄

大宅

22週照結構手腳短3-4週,做了晶片檢查是正常,侏儒基因檢查FGFR3 也是正常,但醫生建議考慮引產⋯⋯ (因為 ...

劉子健醫生係權威黎 你問下姑娘佢幾時放完大假可唔可以比個快期你 當比多個機會比bb 不過要快 因為你都已經22wk希望趕得切 媽媽加油!

複式洋房

樓主,結構醫生有冇寫信俾你返政府醫院再檢查?我嗰時照結構有啲問題,醫生有寫信俾我,我返政府排咗兩日已有期照結構,之後亦一路有期俾我再跟進。所以你真係要問清楚吖

大宅

我都係20週照結構嗰時發現手腳差一至兩週同有腎漲問題,醫生寫咗轉介信返醫院跟,醫院之後安排咗我抽羊水同驗晶片,報告出咗一切正常之後醫院有繼續幫我照超聲波,醫生話需然係細咗一週至二週但都合格
依家已經31週,bb手仔腳仔都有繼續生長

別墅

我b仔照結構嘅時候都係照到腎大,其他正常。
生之前一個月再照都仲係大。
醫生話現時做唔到啲咩,等生左出嚟再搵兒科醫生跟進。
依家兩個月大,轉左去兒童醫院跟進。
有個地方塞左,keep住觀察,或者要做手術。

複式洋房

細3週係咪仲可以追..... 不如睇多一個醫生?
你睇左邊位醫生?我本身book左私家2月頭呢個星期,但應該唔去照,可以試下讓個期比你。
祝福你同baby! 加油!

別墅

多謝大家回覆。

我已經照了兩次政府+兩次私家..
最大問題係而家嘅週數叫做相對少就已經差三四週,(頭、身正常)醫生話係好難可以追番.. 但又冇時間比我繼續監察...

24週前要做決定...

劉子健放半年大假趕不及了,或許等到最後一刻看看還真有沒有增長⋯⋯

大宅

20mo20 發表於 20-2-2 16:17
多謝大家回覆。

4個醫生的意見都一樣嗎?

複式洋房

回覆 20mo20 的帖子

試吓揾林勇行,王紹宏。照結構都係幾出名的。

別墅

Step0123 發表於 20-2-3 01:25
回覆 20mo20 的帖子

試吓揾林勇行,王紹宏。照結構都係幾出名的。

其中一個係... 說什麼都有可能... 出世才知.. 咁先難決定

大宅

20mo20 發表於 20-2-3 08:44
其中一個係... 說什麼都有可能... 出世才知.. 咁先難決定

好困難既決定,我上一胎結構有問題引產,當時我醫生俾到信心我,我知道我做既決定係正確,你反正都要再照,即管問多一個醫生

別墅

20mo20 發表於 20-2-2 16:17
多謝大家回覆。

我個case同樓主好接近,16week 私家發現手、腳骨偏短2、3week, 寫紙返政府check排到20week先有得照,政府再照,頭圍正常,手、腳、肚都偏細3、4week, 再睇多兩個私家結果都係一樣,原因係胎盤結構問題血流量唔足夠比bb, 隔幾日抽羊水上星期出報告正常,但bb手、腳骨進度生長緩慢,個心藏因為bb努力去吸收營養有小小發大同腎排尿唔太好,過多兩日去照埋胎兒腦科睇睇有無跟住生長!今日23week1 , 中醫開左安胎藥希望幫到bb吸到多d營養,每日都努力食多啲營養供比bb無時無刻都摸住個肚同佢加油、話比佢知你唔放棄我地都唔會放棄、可以做既已經盡做,樓主我地大家一齊同bb加油💪🏻💪🏻💪🏻

大宅

我同樓主情況一樣呀,BB都係手腳短三週,我係搵劉子健照的,仲抽埋胎水BB都係無問題架,初初政府醫院係24周前問左我好多次仲要唔要個BB,話可能係侏儒症,但我同老公都堅持,點解BB正常都唔比機會佢,之後我再搵劉子健做產檢,再問多次,劉醫生話唔會係侏儒症,但可能係一啲基因問題,BB似我都唔出奇, 我比較矮小,跟住劉醫生話既然我地選擇左比機會BB就要相信佢,依家我已經30W了,每日BB係我個肚到郁來郁去,真係好期待同佢見面

男爵府

林勇行都係權威,記得到時候帶埋所有資料

男爵府

其實真係搵多個權威的醫生睇啦!始終係生命,比機會佢出世,或者同bb傾計,叫佢努力成長,佢識聽架!

首頁

尾頁

跳至