懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日先8week, 食咩嘔咩,除咗瞓著覺時舒服d,其餘時間都反胃,食道已經灼傷,喉嚨好痛,請問有咩方法可以幫到我?(emoji)

大宅

Mercy_wong1234 發表於 20-2-3 16:42
今日先8week, 食咩嘔咩,除咗瞓著覺時舒服d,其餘時間都反胃,食道已經灼傷,喉嚨好痛,請問有咩方法可以幫 ...

熱檸檬水,熱桑寄生茶,話妹,梳打餅,提子...junk food例如辣公仔麵,酸辣米缐,麥當勞...等等幫我渡過早期的階段!

大宅

Mercy_wong1234 發表於 20-2-3 16:42
今日先8week, 食咩嘔咩,除咗瞓著覺時舒服d,其餘時間都反胃,食道已經灼傷,喉嚨好痛,請問有咩方法可以幫 ...

麥當勞 超級掂

別墅

1882 發表於 20-2-3 17:45
熱檸檬水,熱桑寄生茶,話妹,梳打餅,提子...junk food例如辣公仔麵,酸辣米缐,麥當勞...等等幫我渡過早 ...

我6week開始作嘔作悶,從未嘔過,但頂住頂住,試下jM推介飲梳打水,咁岩屋企有,點知一飲完都唔夠5分鐘,有氣就即刻嘔了!

嘔過第一次,之後日日都嘔,(而家8wk)好在係朝早情況嚴重d

琴日叫老公買條止嘔帶比我,暫時用左一日,感覺又真係好左d,無咁大作嘔作悶既反應,但朝早都仲有嘔

複式洋房

我宜家先7週 直頭辛苦到床到唔想落(emoji)食咩嘔咩 由朝到晚都頂住(emoji)(emoji)

複式洋房

Wincarsss 發表於 20-2-3 19:35
我6week開始作嘔作悶,從未嘔過,但頂住頂住,試下jM推介飲梳打水,咁岩屋企有,點知一飲完都唔夠5分鐘, ...

請問止嘔帶是不是藥房就買到?我已經連續一個星期每日嘔超過5次,真係頂唔順,打算聽日去醫生度打針

複式洋房

黃小媽 發表於 20-2-3 20:53
我宜家先7週 直頭辛苦到床到唔想落(emoji)食咩嘔咩 由朝到晚都頂住(emoji)(emoji)
...

注意盡量唔好傷到喉嚨,否則仲辛苦,我嘔埋血添呀,慘~

複式洋房

Mercy_wong1234 發表於 20-2-3 21:00
注意盡量唔好傷到喉嚨,否則仲辛苦,我嘔埋血添呀,慘~

我經而好放鬆 好希望快啲過12週 就無會咁辛苦 大家加油!

複式洋房

食梳打餅,含住啲酸彊係口會舒服啲!

複式洋房

我6week開始作嘔作悶,從未嘔過,但頂住頂住,試下jM推介飲梳打水,咁岩屋企有,點知一飲完都唔夠5分鐘, ...

如果你唔洗番工住,得閒多d躺平個人,可以短暫頂住先,無咁易嘔。

複式洋房

請問止嘔帶係咪可以去藥房買到?大約幾錢左右?

複式洋房

我都係8 week, 6 week 開始作嘔,反胃同肚痛,每日都長時間唔舒服(emoji),希望呢d作嘔作悶日子快d 完

別墅

Mercy_wong1234 發表於 20-2-3 20:58
請問止嘔帶是不是藥房就買到?我已經連續一個星期每日嘔超過5次,真係頂唔順,打算聽日去醫生度打針
...

係屈臣氏買架,要有藥劑師註場個d先有,$98。可以一試

別墅

littlehealthybb 發表於 20-2-3 21:15
如果你唔洗番工住,得閒多d躺平個人,可以短暫頂住先,無咁易嘔。

好多時都係一平訓完起身個人就好想嘔

禁止訪問

男爵府

止嘔帶有藥性,唔好亂用啊

想當年我都係日日嘔,直頭要放個嘔吐袋在床,冇乜食物可以止嘔!但好神奇,一到左第12週,就自動唔嘔,個人精神返,食野又正常返!

複式洋房

goodpoooh 發表於 20-2-4 01:30

想當年我都係日日嘔,直頭要放個嘔吐袋在床,冇乜食物可以止嘔!但好神奇,一到 ...

距離十二週仲有一個月,我想像唔到呢段日子點過喔~ ~

複式洋房

goodpoooh 發表於 20-2-4 01:30

想當年我都係日日嘔,直頭要放個嘔吐袋在床,冇乜食物可以止嘔!但好神奇,一到 ...

我去到12週,突然間有一日正如你所講,好神奇,全日無嘔意,好開心以為已經捱過咗,無諗過只係維持咗兩日,之後又開始番作嘔作悶,唉。

複式洋房

Wincarsss 發表於 20-2-3 23:20
好多時都係一平訓完起身個人就好想嘔

通常一食完野,我就會sip個枕頭係背脊,半攤半躺咁,等無咁易嘔,話哂都辛辛苦苦先食咗落個胃到,唔想嘔番哂出黎無食過,等消化咗我先起番身,心態係點都吸收咗比阿b先

大宅

早上,先飲一杯水,然後嘔清晒,再食止嘔,食早餐,再食嘉胃c康我胃藥,然後補充營養,身體營養足夠就嘔少點,少食多餐,再去輕鬆下,打機又好,織野又好,分心就可以了。

首頁

尾頁

跳至