自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200207/mobile/bkn-20200207090706258-0207_00822_001.html

武漢肺炎疫情一發不可收拾,確診個案持續增加。香港大學醫學院院長梁卓偉今早(7日)在電台節目形容,新型冠狀病毒比2003年的沙士狡猾,傳播速度快,沙士病毒一般會在7至10日才開始提高傳播率,但新病毒在病發初期或病徵輕微時,病人的病毒數量已經非常多,可開始傳播,加上社區上可能有毫無病徵的隱形病人,反映更難阻擋傳播。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

梁又指,香港開始出現武漢肺炎家庭群組個案,本地人傳人是鐵一般的事實,但強調不等於疫情會持續或擴大,政府當前急務是要將所有傳播鏈及有可能被感染人士馬上隔離及檢疫,讓疫情擴散情況減至最低,但要在未來兩星期完全沒有新增確診個案,應該要更努力及非常僥倖。他認為「零入口」是最好的防疫方法,如未能做到零入境,都要有隔離措施,首選是設立隔離營,家居隔離的效果未必最好,酒店亦不適合作隔離,因為酒店的窗戶大多無法打開,中央冷氣亦欠空氣流動。

瑪瑙宮

回覆樓主:

他續指,目前多項措施的目的是要拖延到研究出疫苗或有新治療方法,讓第一波疫情受控,形容是「買時間找最好的治療方法」,但即使疫苗面世,預計都需時6至9個月。

對於有意見指武漢肺炎疫情未必在夏天受控。梁卓偉在節目後表示認同有關說法,因沒有科學數據顯示疫症可在濕度或溫度高的環境緩和。他指,新加坡及泰國現時天氣炎熱,但同樣出現本地傳播個案,強調如單靠天氣作防疫的主軸策略,只是望天打卦,不科學也不切實際

別墅

呢度無人理呢d post 架喇
淨係鬧人話封關又唔諗下香港醫療系統爆煲

大宅

未來2星期好重要

wcpcelia    發表於 20-2-9 09:42

伯爵府

畀面勳章

15055296g 發表於 20-2-7 14:17
呢度無人理呢d post 架喇
淨係鬧人話封關又唔諗下香港醫療系統爆煲

罷工會對疫情有幫助

公爵府

畀面勳章

所以無論邊度設立隔離營都俾人鬧就係對件事有幫助?連西貢都反對我就唔明了

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

風土病

珍珠宮

回覆樓主:

但新加坡泰國確診既人有無本地人?還是全部係來自武漢或中國人?

珍珠宮

.

男爵府

mickeyeva 發表於 20-2-7 11:27
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200207/mobile/bkn-20200207090706258-0207_00822 ...

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1507370-20200208.htm?spTabChangeable=0
中國内地以外患者,至今只有兩死,一是香港,另一在菲律賓,多國有人已康復,香港未有!

別墅

chow_mama 發表於 20-2-8 01:24
罷工會對疫情有幫助

罷工係要求封關
你有無睇清楚人地爭取緊啲乜架

大宅

小金龜 發表於 20-2-8 00:49
未來2星期好重要

只要有新確診個案,就要再加14日,就好似日本隻郵輪,不停14日14日咁,唔知幾時先可以落船。真係天佑香港!

珍珠宮

chow_mama 發表於 20-2-8 01:24
罷工會對疫情有幫助

首先知唔知點解要罷工先? 不如了解下點解要罷工先........唔好一聽到罷工就覺得係醫護唔岩

子爵府

隱形病人無病徵 真係好難防

大宅

virginbaby 發表於 20-2-9 00:23
只要有新確診個案,就要再加14日,就好似日本隻郵輪,不停14日14日咁,唔知幾時先可以落船。真係天佑香港 ...

原來係咁計㗎

子爵府

2024年龍年勳章

15055296g 發表於 20-2-9 00:17
罷工係要求封關
你有無睇清楚人地爭取緊啲乜架

香港人要發聲
醫護現在不是要加人工
只想政府封關救港,政府一再返對,行動先升級

但有一班人
把政治立場濛弊左
置香港人生死於事外
説外國勢力,陰謀等!又話流感都死好多人.....
非常不幸,非常無知!

Life must go on

子爵府

親子王國15週年勳章

醫護罷工系冇辦法之中嘅辦法。醫生畢業會講日内瓦宣言,“今我進入醫業,立誓獻身人道服務”、“病患的健康生命是我首要顧念“。佢地罷工系因為醫療體制頂唔順,本身冇疫情都好多病人要醫治,已經唔夠醫生同護士,唔少護士都追更,休息得幾個鐘頭又要再踩大半日。宜家更加雪上加霜。武漢等地醫院就話冇辦法,本地大量爆發,個個醫生做到死下死下,得返半條命都要繼續做。尋日夜晚,南京嘅醫院副院長徐醫生疲勞過度,誘發肺栓塞而死。再之前,江西醫生又系疲勞過度死。

香港如果唔封關唔強制隔離,只會更多隱形病人,越來越多本地爆發,醫院更加負荷唔到。政府一味靠醫院,之前只靠誠信填表,發病送去醫院先肯講自己去過武漢。雖然宜家開始強制隔離,但強制隔離之前,多左 46% 嘅人入境衝關。武漢肺炎初期冇乜徵狀,發病嗰陣都唔知已經傳染左幾多人。宜家都有唔少人一家大細照樣出街玩,照去旅行。難道佢地已經忘記 03 年?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tweety_joey 發表於 20-2-8 09:08
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1507370-20200208.htm?spTabChangeable=0
中國内地以外患者, ...

唔明點解香港咁耐都未有康復個案?

伯爵府

畀面勳章

麵包超人^o^ 發表於 20-2-9 01:36
首先知唔知點解要罷工先? 不如了解下點解要罷工先........唔好一聽到罷工就覺得係醫護唔岩
...

見你唔係新國民就覆你啦,如果你覺得醫護罷工係啱,祝係香港人的你...全家出入平安身體健康
有空的話睇吓醫學會副會長點睇罷工啦
由09:30開始睇
https://www.youtube.com/watch?v=eV8t7RAUI8Q&t=17s

首頁

尾頁

跳至