1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

13M唔鐘意食固體 ,第二、三啖就開始含飯,要追住食 追足個幾鐘!奶奶成日都話要開奶比佢 ,早午晚每次8安或9安,飲晒!已同奶奶講奶唔係主食,又話奶係最好營養,唉!對牛彈琴一樣!
有冇人可以教下我我可以點!熄電視 ,開電視都一樣唔食(我知道係我奶奶習慣左追飯食,但到我湊我就崩潰)
試過飲完奶6小時後先再比固體 ,一樣唔食 ,最唔鐘意食飯同肉!只鐘意食糊狀

禁止訪問

子爵府

要戒嘅野唔少,首先戒追住餵,食飯係飯檯度食,飯檯上戒玩具、電子產品,大家一齊食,大家要食到好滋味咁,款式多D變化,唔食,時間(唔好超過一個鐘)一過就收起碗筷,唔好即刻俾奶,係要等到下一餐係餵奶嘅先俾,13個月,最多2餐奶就好啦,佢要過渡到食固體架啦,只食糊狀,影響佢口肌同語言架,如果唔食肉同飯,可以嘗試多D變化,例如煎米餅、整壽司波波、肉丸等等

男爵府

Sinmasinma 發表於 20-3-16 00:33
13M唔鐘意食固體 ,第二、三啖就開始含飯,要追住食 追足個幾鐘!奶奶成日都話要開奶比佢 ,早午晚每次8安 ...

有育兒書講過,食飯應該係BB 自己既責任,唔係大人既責任。好明顯,而家BB 覺得食飯唔係佢既責任,佢餓與唔餓都時不時有人送上食物,佢喜歡食又得,唔喜歡唔食又得。家長既責任其實只係提供有營養又好味既食物,食與唔食應該俾返幼兒自己選擇,同令到佢地知道佢地選擇既後果(食就飽,唔食就餓到下餐)。
其實呢個道理連初生BB 都識,只係小朋友愈大愈「精」,控制大人。

大宅

粥食唔食?

大宅

13M唔鐘意食固體 ,第二、三啖就開始含飯,要追住食 追足個幾鐘!奶奶成日都話要開奶比佢 ,早午晚每次8安 ...

我bb20個月都唔鍾意食固體,都系睇電視同追住食,都系食得少!

複式洋房

張惠恩 發表於 20-3-16 09:40
首先要飲少d奶,多做日間活動,肚餓一定食架

如果我湊一日兩奶 其他食固 面包 煎蛋 飯仔 香蕉 其他水果

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-3-16 09:59
要戒嘅野唔少,首先戒追住餵,食飯係飯檯度食,飯檯上戒玩具、電子產品,大家一齊食,大家要食到好滋味咁, ...

佢唔肯坐定定,所以我都好煩惱,我試過餓佢,唔食就算!但下一餐都唔食

複式洋房

WaiKwanWong 發表於 20-3-16 14:43
我bb20個月都唔鍾意食固體,都系睇電視同追住食,都系食得少!

唔食固 好快瘦,因埋夜晚會訓得差,因為日頭食得小

男爵府

用湯或煲粥煮麵比佢,魚湯/ 雞湯/牛骨湯等,13個月時我個仔仲食緊傑粥,會落d新鮮淮山牛肉碎,因為牛肉碎比豬肉滑d,淮山健脾益胃,蒸水蛋撈軟飯
有時煲蕃茄薯仔湯豬展雞腳湯,雞腳皮比bb食,佢就開始愛上食雞, 自己揸住食一隻雞翼雞髀,到佢食得ok先轉軟飯佢食
記得飯前3小時唔可以食零食水果同飲奶,只可以早/下午茶同宵夜比奶,其他時間唔好比
食飯時間放佢喺餐椅上,離開餐椅就唔好餵,你而家唔定下規矩日後辛苦嘅係你,小朋友到幾歲大仍然會邊食飯邊走去玩

幾時會再去健康院或者去私家兒科度睇,帶埋你奶奶去, 叫專業人士話畀佢聽,一歲後小朋友唔可以再淨係畀奶佢飲

子爵府

回覆 Sinmasinma 的帖子

係好難,因為習慣形成左,所以我個囡開始食固體開始,我地已經同長輩、工人姐姐講明,一定要係飯檯上食,落地就唔好俾佢食,食得少唔係問題,食下玩下就好大問題。
宜家16個月都唔遲,慢慢tune佢,大人都做好榜樣,食飯時唔好玩電話,專心享受一家人用餐嘅時光,遲D你帶埋佢出街用餐,就知坐定定加自己食係幾咁重要,我地同囡囡出街食飯,佢係自己食,並且多數咩都食,坐係飯檯可以坐足全程,期間無玩具、電子產品,我地又可以專心食飯,輕鬆好多

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

良好飲食習慣要自細就建立,奶定咗幾多餐就幾多餐,食飯時間大家坐定定食,落地就唔好餵,過咗食飯時間就收碗,唔好補奶

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-3-16 15:09
用湯或煲粥煮麵比佢,魚湯/ 雞湯/牛骨湯等,13個月時我個仔仲食緊傑粥,會落d新鮮淮山牛肉碎,因為牛肉碎 ...

雞腳比佢成隻揸住食?
奶奶從來都未去過健康院

男爵府

Sinmasinma 發表於 20-3-16 19:35
雞腳比佢成隻揸住食?
奶奶從來都未去過健康院

雞腳太多骨啦
我會起肉畀佢食
雞翼同雞髀就可以畀佢自己揸住食
你同奶奶講幾多句都冇用㗎
你帶佢去健康院見專業人士佢哋先會信

複式洋房

我要做媽媽 發表於 20-3-16 17:40
良好飲食習慣要自細就建立,奶定咗幾多餐就幾多餐,食飯時間大家坐定定食,落地就唔好餵,過咗食飯時間就收 ...

最慘奶奶唔跟

複式洋房

我要做媽媽 發表於 20-3-16 17:40
良好飲食習慣要自細就建立,奶定咗幾多餐就幾多餐,食飯時間大家坐定定食,落地就唔好餵,過咗食飯時間就收 ...

如果要坐先食 真係三幾啖就起身走人

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-3-16 19:37
雞腳太多骨啦
我會起肉畀佢食
雞翼同雞髀就可以畀佢自己揸住食

咁點都煮啲雞?平時我放埋啲飯仔到煮熟 起皮
比佢拎住,但佢唔食 只係玩雞脾

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-3-16 15:16
回覆 Sinmasinma 的帖子

係好難,因為習慣形成左,所以我個囡開始食固體開始,我地已經同長輩、工人姐姐講 ...

我好明,大家都電視撈飯!開電視 熄電視 都唔願食

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-3-16 15:09
用湯或煲粥煮麵比佢,魚湯/ 雞湯/牛骨湯等,13個月時我個仔仲食緊傑粥,會落d新鮮淮山牛肉碎,因為牛肉碎 ...

我買左大粒貝殼粉比佢試下食 ,我都唔知點先吸引到佢

男爵府

Sinmasinma 發表於 20-3-16 21:03
咁點都煮啲雞?平時我放埋啲飯仔到煮熟 起皮
比佢拎住,但佢唔食 只係玩雞脾
...

我會用紅蘿蔔洋蔥薯仔炆雞髀仔,之後熟咗就拎起一隻雞脾留比bb, 再落葡汁就變葡汁雞, 如果落咖哩就變咖哩雞, 如果落生抽老抽就變普通炆雞髀
雞中翼我通常會 放落電飯煲一齊煮或者煮麵畀bb食嘅時候烚熟佢

首頁

尾頁

跳至