時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有一部分年輕人已經走火入魔,他們完全拒絕別人的意見,固執地認為,只有攬炒才能令香港像火鳳凰一樣,劫後重生

我身邊有一批年長的朋友,至今想方設法希望說服年輕人回頭是岸;但我對此卻並不熱衷。我也年輕過,我知道處於這種境況的年輕人是不會被言詞說服的,能改變他們想法的只能是客觀大環境。當一個人發覺,自己長期都事與願違,他才會意識到自己原來堅離地,非調整自己那些不切實際的方向不可。我認為,只有讓他們攬炒成功,他們才能切身體會到攬炒究竟對他們是好是壞。

https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E6%AC%B2%E6%94%AC%E7%82%92%E8%80%85-%E6%B1%82%E4%BB%81%E5%BE%97%E4%BB%81-211424

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-3-17 09:40

子爵府

我本以為香港的疫情最快可在4月左右消退,但近日疫情已在全球大流行,香港看來已沒法獨善其身,香港的經濟已難免進入寒冬。攬炒者今次可謂求仁得仁,不用犯法搞破壞,也可以一嘗如大規模攬炒一樣的滋味。

男爵府

做好自己就夠了,不要常抱怨, 適者生存

珍珠宮

回覆樓主:

跌過先知痛,希望佢地真係知痛,唔好再自我催眠

子爵府

時時 發表於 20-3-17 07:21
做好自己就夠了,不要常抱怨, 適者生存

我無抱怨.. 我backup plan 夠

只覺得啲後生好慘. 幻想太多 但事實佢未必接受到,呢次比佢feel下了

珊瑚宮

回覆樓主:

有朋友去年已經講, 要現在班年青人醒, 應該衰到貼地才有機會。
現在真正攪炒了, 希望佢地會醒, 唔係加重癲下去

侯爵府

cbeyond 發表於 20-3-17 07:36
有朋友去年已經講, 要現在班年青人醒, 應該衰到貼地才有機會。
現在真正攪炒了, 希望佢地會醒, 唔係加重癲 ...
未必,佢地只會話國內人食野味累全球

冇人向佢地問責

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

hs3290 發表於 20-3-17 07:43
唔會醒架啦。。要炒到命到無埋。一鑊熟

無用架 ,又多位聚集 記念

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cbeyond 發表於 20-3-17 07:36
現在真正攪炒了, 希望佢地會醒, 唔係加重癲 ...

好多人仲未醒,起碼我識嗰班YC一個都未識

男爵府

佢地唔會有感覺嫁,本身都係讀書嘅學生,或者後生嘅,冇乜野負擔,有咩事咪搵阿爸阿媽攪掂囉,炒成點佢地都冇所謂!
惟一希望(emoji)班支持攬炒嘅成年人,可以攬炒成功,第一個被炒,咁佢地就如願以償了

珊瑚宮

vivibabyvivi 發表於 20-3-17 08:07
好多人仲未醒,起碼我識嗰班YC一個都未識

我身邊都有
不過JM有無留意到, 唔敢咁大聲嘈/鬧了
我先幾日先有朋友講, 佢要求yc離群組, 最後無一件有吉士quit
我同朋友講, 以後暢所欲言, 直鬧yc無恥

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係時候反省下咩野叫攬炒

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cbeyond 發表於 20-3-17 08:14
我身邊都有
不過JM有無留意到, 唔敢咁大聲嘈/鬧了
我先幾日先有朋友講, 佢要求yc離群組, 最後無一件有吉士 ...

有,佢地已經唔敢提攬炒,不過仍然會講黃色經濟圈同死黑警

大宅

checkcheck 發表於 20-3-17 08:11
佢地唔會有感覺嫁,本身都係讀書嘅學生,或者後生嘅,冇乜野負擔,有咩事咪搵阿爸阿媽攪掂囉,炒成點佢地都 ...

我公司都準備炒人了,而家佢地開始擔心啦,當初出去破壞話要攬炒時個種氣燄唔知去左邊了,因為知道殺到理身呀, 知道咩係攬炒。 超黑我憎 !

珊瑚宮

vivibabyvivi 發表於 20-3-17 08:16
有,佢地已經唔敢提攬炒,不過仍然會講黃色經濟圈同死黑警

死雞撐飯蓋嘛, 無恥yc本色
殺到埋身, 仲敢講攪炒
黃色經濟圈就算吧, 除了識搵錢, 有幫過yc嗎
現在猛話黃色經濟圈的yc, 有幾多係日日, 每星期幫趁黃店呀
講就天下無敵, 做就唔好預我(無恥yc)
仲講黑警你咪當佢唱歌, 或者回幾句賤曱甴俾yc囉
yc係失敗者, 唔咁講, 應該搵唔到存在價值

男爵府

HKITMan 發表於 20-3-17 07:42
未必,佢地只會話國內人食野味累全球

冇人向佢地問責

我識的YC的確係咁講

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好話後生係咁, 中年都係咁, 我公司個同事 , 仲有fb又不停見人開始又玩洗版
只要背後仲有人backup點都唔會停, 反正而家新一代有家人經濟支持

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

https://lihkg.com/thread/1926127/page/1

一啲都冇醒,D毒已經入心入肺

小菜豆    發表於 20-3-17 09:29

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至