論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

agent 名:樂x居 (姓陳女士)
地區:九龍城

尋日此agent約我去佢公司,就話有個賓妹,咁o岩係尋日完約,叫我去見。由於我家工人已走,所以都好希望盡快搵到現成完約工人,當然應承見。前一天黃昏,個agent仲要打黎double confirm話無問題。

咁o岩尋日我老公出trip,我叫我爸我媽同我一齊,帶埋我23個月既女去。尋日橫風橫雨,
4個人坐taxi去都非常狼狽。到去喇,agent一臉笑容話真係唔好意思,我俾個賓妹放左飛機呀!全日都搵唔到佢。不過,我幫你安排左個賓妹做video interview呀,不如你都見左先啦!

我當時已經好嬲,我話唔係咁講架wo,我覺得 係呃我上黎。agent仲話wo, 上次都有話有2個海外既賓都可以睇下嘛。我係有咁講過,不過我今日黎唔係呢個目的,同埋我都唔知你有約video interview俾我,你都無講,同埋知唔知今日咩天氣呀,你唔知我帶老人家黎,你都知我女幾大架啦,點解你唔出聲,佢話佢好忙,唔記得講。

跟住都係不停sell我要見果個overseas賓賓,話人地坐幾個鐘車係為左interview,我唔請都見下,咁我梗係唔肯就走左。

落到樓,繼續係好大風大雨,我地又好狼狽咁上taxi走,點知度taxi 門撞到我爸副眼鏡,爆左塊鏡,整傷左我爸隻眼。我爸係做過心臟手術,要食薄血丸,即刻流左好多好多血,嚇死我同我阿媽,連我個女都好驚。好彩,我爸而家無事,但我由尋日一直驚,驚到尋晚都訓唔著,好似為左我請個工人攪到阿爸都傷埋。

希望大家有所警惕此agent的所為,雖然佢都唔知會間接整傷我爸,但佢居心不良,大家小心!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bobobooo 於 09-5-25 17:09 發表

尋日此agent約我去佢公司,就話有個賓妹,咁o岩係尋日完約,叫我去見。由於我家工人已走,所以都好希望盡快搵到現成完約工人,當然應承見。前一天黃昏,個agent仲要打黎double confirm話無 ...

好多agent都可安排啲工人上門見工作的,啲完約工人好興放飛機咖,叫佢地自己死上嚟見啦!:;pppp:

大宅

唔好再用這間agent啦, 好多bun都好喜歡放飛機, 我咪生時約左bun (朋友介紹)interview, 成功左要去攪簽contract, 點知無來, 攪到我到生都咪找到bun, 坐月時有係要出去同bun bun interview, 果日天氣好冷, 都無計, 因為已約好個bun係 immg, 即簽contract, 都真"節代",

原帖由 bobobooo 於 09-5-25 17:09 發表

尋日此agent約我去佢公司,就話有個賓妹,咁o岩係尋日完約,叫我去見。由於我家工人已走,所以都好希望盡快搵到現成完約工人,當然應承見。前一天黃昏,個agent仲要打黎double confirm話無 ...

侯爵府

D LOCAL 完約bun, 好叻放飛機, 完約的, 佢地好多窿路搵僱主, 吾駛靠agent, 而agent 亦吾多願意幫完約bun 搵僱主, 因為知道佢地麻煩, 所以會sell overseas 的多

而係agent 手上的bun, 多數係吾完約的

男爵府

仲有Bun Bun面試,agent有$ 袋,所以咪係咪都叫僱主見囉...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

boboboo,

見到你咁真係唔開心, d agent真係衰. 我尋日終於揀左喇,呢排真係做到隻狗咁,依家overseas要等成兩個幾3個月,我唔知捱唔捱到咁耐,真想死.

祝你快d搵到好既新姐姐.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 LongRyan 於 09-5-26 11:54 發表

boboboo,

見到你咁真係唔開心, d agent真係衰. 我尋日終於揀左喇,呢排真係做到隻狗咁,依家overseas要等成兩個幾3個月,我唔知捱唔捱到咁耐,真想死.

祝你快d搵到好既新姐姐. ...

可能你之前D工人只是激到你唔開心,未激到你驚,你先會感覺冇工人好辛苦。 我個yun激到我差不多想死,我fire左佢都唔知幾開心,差不多3個月啦! 而家等緊個舊BUN回來,如果唔係呢個BUN,我諗住唔請喇。

我有2個小孩朋友,1個16個月,1個6years old. 如果冇工人係冇咩時間陪佢地,我先會請工人,唔係都廢事煩。

大家比D心機,等D小朋友大D唔駛工人啦!

別墅

LongRyan,我地真係同病相憐,其實我尋晚都簽左個本地印印喇,agent係熟朋友由細玩到大既朋友,我希望佢唔會"線"我啦。日頭一份工,夜晚一份工,日頭都好d仲可以指下人做野,好decent咁坐係位,返到屋企紮起個頭,根本就係一個清潔阿嬸。自問做家務又唔叻,成日呢頭洗完,再望下先發現未洗乾淨,又再洗過。我覺得最廢既媽咪,真係做起家務,都一定好過果d上左幾百個鐘頭堂既姐姐。

祝大家好運!

原帖由 LongRyan 於 09-5-26 11:54 發表

boboboo,

祝你快d搵到好既新姐姐. ...

別墅

因為佢只係黎左6日,我對佢都真係唔痕唔痛,真係破財檔災。唸返第一個姐姐真係好好,完約既賓賓,竟然肯黎湊一個new born girl,我女22個月黎,真係無咩病痛,1隻手數得哂,又教佢好多野,好錫佢。

所以講真,佢幾年後肯返黎幫手就梗係好啦,佢唔返黎,即係佢係老家搵到自己既幸福,我更加開心,睇到星期日tvb既program都知有d姐姐真係好慘。呢個月無姐姐既日子真係惡夢中既惡夢,但其實都有得著,就係我同個女重新建立返感情,佢而家會搵媽媽,會痴媽媽。之前......唉,我只不過係一個叫"媽咪"既人,佢其實唔太理我。

原帖由 jerma 於 09-5-26 12:50 發表

可能你之前D工人只是激到你唔開心,未激到你驚,你先會感覺冇工人好辛苦。 我個yun激到我差不多想死,我fire左佢都唔知幾開心,差不多3個月啦! 而家等緊個舊BUN回來,如果唔係呢個BUN,我諗住唔請喇。

我有2個小孩朋友,1個16 ...

珍珠宮

原帖由 bobobooo 於 09-5-26 13:58 發表
LongRyan,我地真係同病相憐,其實我尋晚都簽左個本地印印喇,agent係熟朋友由細玩到大既朋友,我希望佢唔會"線"我啦。日頭一份工,夜晚一份工,日頭都好d仲可以指下人做野,好decent咁坐係位,返到屋企紮起個頭,根本就係一個清潔阿嬸 ...

bobobooo, 呢句真係講出我心聲.

我個agent都係我由細玩到大既朋友, 佢比幾個佢係印尼見過覺得幾好, 我就係入面揀左一個, 我請overseas, 所以要等成兩個幾月, 好灰, 唔知有無精力捱落去.

我第二個姐姐都好好, 佢做左一張約就返去結婚, 我上個星期都有寫信比佢探下路睇下佢會唔會返黎hk做, 不過都係試下, 我知好'秒忙'.

你請local應該好快可以上工喇, Good Luck to you!

男爵府

好媽媽勳章

boboboo, 你好叻啊! 日頭反工,反到家重做家務同照顧女女,比D心機,加油啊!longRyan你都係!

做做吓習慣咖喇!

我已經做左3個月喇,重有2個月工人先嚟倒!

珍珠宮

原帖由 jerma 於 09-5-26 16:35 發表
boboboo, 你好叻啊! 日頭反工,反到家重做家務同照顧女女,比D心機,加油啊!longRyan你都係!

做做吓習慣咖喇!

我已經做左3個月喇,重有2個月工人先嚟倒! ...

jerma, 多謝你.

你要唔要返工架? 我真係身心疲累, 唔知捱得幾耐, 依家先至個幾星期, 下月頭阿仔重要考試tim, 好驚.

嘩, 你要等個賓姐5個月呀.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 LongRyan 於 09-5-26 16:51 發表

jerma, 多謝你.

你要唔要返工架? 我真係身心疲累, 唔知捱得幾耐, 依家先至個幾星期, 下月頭阿仔重要考試tim, 好驚.

嘩, 你要等個賓姐5個月呀.

我唔駛反工,但係我個女現在16個月,好似看牛禁看,睇小一眼都唔可以,污穢D又唔得,都幾煩! 但係每次我覺得辛苦,只要諗吓上一個YUN,佢係到我重辛苦,敢我又冇咩咖喇。

你呢? 你要唔要反工咖? 你有幾個小孩? 我兒子6月頭考試喇, 為有波仔飯,有時蒸碟肉餅碌菜敢啦! 再唔係出去食蘿!

我3月fire左個yun,同呢個bun contact,佢問我請唔請反佢,我都好彩咖啦! 唔係我諗住真係唔用工人咖喇!

珊瑚宮

環保接龍勳章

bobobooo,

妳可以叫Agent send 個File去妳屋企睇,
祝妳爸爸早日康復,老人家,真係要小心D 照顧.

別墅

多謝你呀,已經睇過資料,當日係想去見真人,ok就confirm。

原帖由 cherryblossoms 於 09-5-26 20:46 發表
bobobooo,

妳可以叫Agent send 個File去妳屋企睇,
祝妳爸爸早日康復,老人家,真係要小心D 照顧.

侯爵府

唉............小小心得

上年 即係08年, 阿女測驗時(其實成年都無好日子過)甘岩就係無姐姐的日子
我們日頭返工, 放工返屋企還要煮飯, 做家務, 緊本無時間理個女

而個女不嬲都係自動波, 吾駛點跟功課考試
但果次...............真係佢讀書甘耐成績最差的一次

佢吾係無溫書架wor, 但就係考得吾好
有時, 大人的心情, 情緒都會影響到個小朋友
佢地會feel 到屋企有d 變化
又或者, 個家長有d 怨氣

所以, 無論點幸苦都好, 返到屋企, 盡量做到無野
好好理下小朋友d 情緒問題

所以, 我抄上一個垃圾bun 時, c 忍難忍, 都要忍到阿女考完大考先黎抄佢

珍珠宮

原帖由 hinhinmummy 於 09-5-27 10:19 發表
唉............小小心得

上年 即係08年, 阿女測驗時(其實成年都無好日子過)甘岩就係無姐姐的日子
我們日頭返工, 放工返屋企還要煮飯, 做家務, 緊本無時間理個女

而個女不嬲都係自動波, 吾駛點跟功課考試
但果次.. ...

我未試過炒工人, 果日就係無planning, 佢激得我好嬲, 一怒之下炒左佢, 跟住就慘喇.

我都係放工返屋企不停做家務, 無時間理個仔之外, 呢幾日重話多左佢, 因為心情唔好, 連生果, 湯水都唔記得比佢.

我個仔都自動波, 不過得小一點都要跟下, 做晒野又要同佢沖涼又要趕住9點前叫佢瞓. 依家係驚佢考試, 同佢溫書之外我又唔抵得唔做家務, 都時真係唔知會點......

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 LongRyan 於 09-5-27 12:44 發表

我未試過炒工人, 果日就係無planning, 佢激得我好嬲, 一怒之下炒左佢, 跟住就慘喇.

我都係放工返屋企不停做家務, 無時間理個仔之外, 呢幾日重話多左佢, 因為心情唔好, 連生果, 湯水都唔記得比佢.

我個仔都自動 ...

有冇諗過用鐘點,星期六日先大清潔呢? 食又可以食簡單D,有時叫吓外賣敢啦! 唔好比自己發小朋友皮氣啊! 諗吓只是2,3個月,骯髒小小,食差小小冇咩問題咖。

我明白有時我都會諗好似食出面野冇咩螢養,但係有時自己真係唔想做,甲硬要自己做,唔開心,小小野又罵個仔為咩呢?

珍珠宮

原帖由 jerma 於 09-5-27 15:55 發表

有冇諗過用鐘點,星期六日先大清潔呢? 食又可以食簡單D,有時叫吓外賣敢啦! 唔好比自己發小朋友皮氣啊! 諗吓只是2,3個月,骯髒小小,食差小小冇咩問題咖。

我明白有時我都會諗好似食出面野冇咩螢養,但係有時自己真係唔 ...

jerma,

真係好多謝你.

local鐘點我唔搵喇, 朋友話佢地好麻煩, 但賓,印part time又暫時無人黎做, 依家叫agent(又係我個fd)幫我留意下有無local工人(比人請左未上得工果d)黎做住一頭半個月都好, 不過都係未有.

哎,上個星期有四日出街食,阿仔就即刻有小小咳,嚇到得我同佢都即刻煮番飯,好彩睇左e生好番.今日c6出完trip成10日終於都返左黎,希望可以幫輕下,不過佢頂晒都只係識幫阿仔沖涼咋.我個fd話等我個application send左去immigration,佢會教我用'煩功'去煩d阿sir,希望佢地會快d批我個工人黎.  

侯爵府

原帖由 LongRyan 於 09-5-27 12:44 發表

我個仔都自動 ...

唉.............我果時未又係甘, 我好記得係easter 黎, 果次我老公放左兩星期假看仔+煮飯

有一日我放工返屋企, 見佢開住個爐, 雙手撐住個couter top 係樹發呆, 但個火還著住, 個wok 無野架wor

嚇到我cc 下呀!

我都知佢幸苦, 但佢就開tv/開電腦黎湊仔law, 我女4年級, 個仔k3, k3 果個都好d 呀, 但4年級果個easter 之後要test 架麻, 就係甘就衰左law

所以之後, 我再請左件垃圾bun 之後, 個零月我已經想抄佢架啦, 但我真係c 忍難忍, 忍到搵到岩先抄佢...............

首頁

尾頁

跳至