0-6個月

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有無人可以分享下經驗 我睇資料厭奶係3-4個月發生多。 我隻仔先得2個月人仔。 琴日開始訓多過食,本來都唔係食得多,100ml 左右,琴日衰到50-60ml. 岩岩8點第一餐仲大獲20ml飲到打交咁 佢仲細唔可以食固體,有咩方法渡過呢段時間

複式洋房

口水包包 發表於 20-4-5 09:38
有無人可以分享下經驗 我睇資料厭奶係3-4個月發生多。 我隻仔先得2個月人仔。 琴日開始訓多過 ...

我女又係差唔多2個月時厭奶,勁扭,爆喊,要等佢差唔多訓著先肯食,但係食得唔多。最長試多8個鐘都唔肯食。有諗過係咪奶嘴口太細,點知換左2號嘴都係唔食,最後要埋身,埋身就好有意欲食,埋身都一段日子喇 ,最近比佢啜損左,諗住試吓用返樽啦,點知都係爆喊,又係要佢差唔多訓先餵到,已經轉左新款奶咀,叫做訓住食都冇咁抗拒。你試下轉下奶咀款,我而家用緊nuk 既仿母乳奶嘴。琴日又死都唔肯食喇,唯有忍住痛都比佢埋身

珍珠宮

kkkiiimmm 發表於 20-4-5 12:12
我女又係差唔多2個月時厭奶,勁扭,爆喊,要等佢差唔多訓著先肯食,但係食得唔多。最長試多8個鐘都唔肯食 ...

係一向埋身嗎?我係人奶媽,但佢一向唔識啜,所以我無再試比佢埋身丫。 佢都8個鐘無飲,頭先終於飲到60ml請問你女女係不嬲埋身定你都係泵媽?

大宅

有無人可以分享下經驗 我睇資料厭奶係3-4個月發生多。 我隻仔先得2個月人仔。 琴日開始訓多過 ...

我嗰個都係咁呀,哩兩個星期越飲越少,前日每餐飲得50至60ml渣,好多人叫我試吓幫佢按摩下個肚,我按左兩日,尋晚開始飲返120ml喇,你都試吓幫佢按下肚丫

珍珠宮

mojomojo88 發表於 20-4-5 12:54
我嗰個都係咁呀,哩兩個星期越飲越少,前日每餐飲得50至60ml渣,好多人叫我試吓幫佢按摩下個肚,我按左兩 ...

有無YouTube 片睇下可以點按

複式洋房

口水包包 發表於 20-4-5 12:35
係一向埋身嗎?我係人奶媽,但佢一向唔識啜,所以我無再試比佢埋身丫。 佢都8個鐘無飲,頭先終於飲到60ml: ...

我之前係泵,因為佢埋身好快又餓,同埋又啜到我好痛之前泵出黎佢都飲到130-140,然後到佢滿月時又試下,發現佢啜得好左,不過又係好快餓。到佢而家厭奶,都冇辦法照比佢埋身,係餵得密左,不過好過佢唔食,我又唔想餵迷糊奶,今日埋身,我夾住個乳頭先放入佢個口,佢含既範圍大左,就冇咁痛喇。如果你埋到身就埋身啦,係方便好多,咩都唔使洗。同埋我個女而家夜晚都訓到5-6個鐘,係日頭餵得密d

別墅

我仔4個月大,飲奶又係舞手舞腳,冇時停!
扭身扭勢,好難喂奶!
肚餓還好,一埋身即刻啜。
有時扭到用奶樽喂都一樣咁難!
全人奶B,返工時用奶樽喂奶,
放工/休息時就一時埋身一時泵奶。
最多都係飲到160ml,
最少就100ml
想知係咪個個BB飲奶都咁踢來踢去,
扭身扭勢?
我媽仲懷疑我仔係咪過度活躍症!

男爵府

我囡2個半月開始厭奶,到而家就黎10個月都未好返。係好難捱但到加固就好啲,捱住先啦,乜都試吓但唔好迫...

珍珠宮

lucia_nippon 發表於 20-4-5 13:30
我仔4個月大,飲奶又係舞手舞腳,冇時停!
扭身扭勢,好難喂奶!
肚餓還好,一埋身即刻啜。

我果個無啵。 飲奶好安靜,但係飲飲下就扭唔肯飲,隔一陣又飲過,所以一餐奶坐2次飲。

珍珠宮

honeybid2 發表於 20-4-5 13:34
我囡2個半月開始厭奶,到而家就黎10個月都未好返。係好難捱但到加固就好啲,捱住先啦,乜都試吓但唔好迫.. ...

咁佢咪唔肥啫啫囉。我會好擔心

男爵府

口水包包 發表於 20-4-5 14:06
咁佢咪唔肥啫啫囉。我會好擔心

我囡肯食迷糊奶,一直就咁餵,同瞓得唔差,所以都係中碼B,唔係米芝蓮但絕對唔瘦。但媽媽要捱係真既。

珍珠宮

honeybid2 發表於 20-4-5 14:22
我囡肯食迷糊奶,一直就咁餵,同瞓得唔差,所以都係中碼B,唔係米芝蓮但絕對唔瘦。但媽媽要捱係真既。
...

迷糊都好難餵 好彩我果個都好訓得

男爵府

口水包包 發表於 20-4-5 14:28
迷糊都好難餵 好彩我果個都好訓得

瞓得好長肉,如果全日飲到5,6百其實都唔使太擔心。

珍珠宮

honeybid2 發表於 20-4-5 14:45
瞓得好長肉,如果全日飲到5,6百其實都唔使太擔心。

應該飲唔到 60ml 奶 餵左一個鐘
我會努力。

大宅

口水包包 發表於 20-4-5 15:02
應該飲唔到 60ml 奶 餵左一個鐘
我會努力。

同路人呀。我阿女都係2個半月!呢幾日突然唔肯飲奶。最長試過隔13個鐘先飲,仲要唔多。明明肚餓,但係塞奶樽俾佢就喊到拆天,好似我虐兒。希望佢快D回覆以前咁啦

珍珠宮

doriseattle 發表於 20-4-5 17:12
同路人呀。我阿女都係2個半月!呢幾日突然唔肯飲奶。最長試過隔13個鐘先飲,仲要唔多。明明肚餓,但係塞奶 ...

身同感受 佢唔食我又炆, 情緒考驗

別墅

回覆樓主:

完全感受到個種無奈,就黎俾佢d飲奶喊聲搞到精神分裂(emoji)(emoji)。我仔未夠2個月,7週5日已經開始斷斷續續係咁。而家捱過左一星期,唔知佢會幾時先恢復正常呢

珍珠宮

Cakelee 發表於 20-4-6 09:24
完全感受到個種無奈,就黎俾佢d飲奶喊聲搞到精神分裂(emoji)(emoji)。我仔未夠2個月,7週5日已經開始斷斷續 ...

我岩岩去完健康院,問過姑娘,佢話唔食就休息陣再餵,因為bb 好易一邊飲奶一邊肚痛。佢怕左飲奶,寧願密密餵, 或者好似樓上jm 講多d 按肚係有幫助。

別墅

口水包包 發表於 20-4-6 10:10

我岩岩去完健康院,問過姑娘,佢話唔食就休息陣再餵,因為b ...

咁如果佢好似唔識肚餓夠鐘都唔起身或只係掛住玩,咁都由佢等佢真係想食先餵嗎?

珍珠宮

Cakelee 發表於 20-4-6 11:35
咁如果佢好似唔識肚餓夠鐘都唔起身或只係掛住玩,咁都由佢等佢真係想食先餵嗎?
...

都要比個飲食時間 佢唔肯飲就4個鐘。一次分開幾次飲。要佢習慣定時食。

首頁

尾頁

跳至