單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友二年班,學野好慢,做功課又慢,我又無錢請補習,依家日日係屋企做一頁功課做一個鐘,教極都重覆做錯,唔睇題目。我真係癡線,日日係到咆哮,係到發癲,我教到日日都想打佢(已經打左),佢好驚,我罵到佢無自信,我知我係唔岩,但我真係控制唔到,點解教左幾個月都唔識,我都好辛苦!日日對住佢啲學習,已經唔係比得多野佢做,但都可以做錯哂,我唔想對住我自己個小朋友,我覺得我比呢個疫症搞到自己有燥狂有抑鬱,點解自己咁命苦,又無錢又有個蠢嘅小孩,好難教,我可以點做,真係人都唔想做

伯爵府

DHA勳章

happyikk 發表於 20-4-7 17:11
小朋友二年班,學野好慢,做功課又慢,我又無錢請補習,依家日日係屋企做一頁功課做一個鐘,教極都重覆做錯 ...

睇開啲.可能未開竅.

有朋友講過.佢家中的細佬自細都唔鐘意讀書.
有一次老師要見家長. 佢見到亞媽哭晒對住老師.
從此好努力讀書.考頭幾名以內.

有時可能時機未到.

伯爵府

DHA勳章

小朋友二年班,學野好慢,做功課又慢,我又無錢請補習,依家日日係屋企做一頁功課做一個鐘,教極都重覆做錯 ...

大部份細佬都係要家長督促.
只有少部分自動波.
加油

男爵府

回覆樓主:

每個小朋友都有優點,只喺未成熟階段發掘唔到。每個資質唔同,如果有適當教育,點都會叻過你 !
媽媽情緒唔穩定,點教好小朋友呀 ?
唔該你先攪好自己,否則小朋友無辜受罪 ! 二年級人仔仲喺細,須要耐心慢慢培養佢讀書興趣,有興趣自然提升佢積極學習。 明白家長煩惱心情又吃力,無分誰錯與對,凡事盡力而為,唔好樣樣嘢歸咎小朋友。蠢唔喺罪 !
加油 !

男爵府

回覆樓主:

補充,或者嘗試搵免費補習,上網搵下。
另外等疫情降溫後,多啲參與社區機構親子活動,對家長和小朋友都有好處。

大宅

我兩個仔都係咁,睇咗醫生食咗藥好啲,但點都係跟唔上架啦,要調節自己心態
如果你真係覺得有問題,可叫學校寫信去醫院做評估
如果你想知流程可問我,可大約告知你

大宅

me too lar
我有時都好激氣架,
特別宜家唔洗返學,日日都想打機,我覺得就嚟頂唔順啦🤯🤮

大宅

我自己係單親家庭長大,細個爸媽離婚。無人理我功課,完全無心機讀書,聽唔入耳,所以成績好差,考第尾幾果d....但係,慢慢大大下,知道媽咪好辛苦照顧我,突然有一刻開竅,想做一個有成就嘅人。小五小六開始勤力讀書,就考到頭10名。
其實你個小朋友唔係蠢嫁,只係對於家庭既變化,有啲心理壓力。就好似我哋咁樣呀,返工做嘢嗰時,諗緊其他嘢,做嘢質素都會有少少落差。小二咋麻,又唔會影響人生既,由佢放肆下、降低少少對佢嘅要求、帶佢出去行行走走,等佢輕鬆啲。
有一刻,佢會自己開竅,做個好孩子嫁啦。
媽咪同仔仔加油呀!加油呀!

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

放鬆D, 家長唔係教學專家。 問題唔一定在小朋友身上。 在家中, 根本無學習氣氛, 唔好迫死大家。 人總有其他天份。

大宅

我自己都教唔掂個細路, 我過目不忘, 佢閉目不望..... 俾佢吹脹。

我明白,單媽會有好大壓力, 好想小朋友成材。 但欲速則不達, 急唔來的。 小朋友天真可愛, 指導佢地做功課係家長責任, 教導是老師的專長, 我地學唔到的。 等開學, 放番手俾專家幫你手。

大宅

另外, 怨諗比體罰更加傷害小朋友, 當然兩樣都同樣傷害小朋友。

有唔開心, 試下搵社工傾。 盡力保持正能量, 小朋友才會快樂成長。 快樂的心, 到處都見到出路。

例如, 半杯水理論一樣, 正面看到‘仍有水’,負面看到‘快無水’。

困境不轉, 要轉心境。 有好心境, 好環境就會來臨。

我都捱咗五年, 現在才順境些少。

我祝你地母子平安快樂。

大宅

樓主, 希望以下個post可以令你對兒女管教有新觀點。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22985421

複式洋房

小朋友唔蠢,係唔夠專心

複式洋房

我都係咁,我女今年8歲半,日日都要話,一叫佢做功課,佢個樣係好似想佢死咁樣(唔知點形容啦),講極都唔聽,話完又係咁,鬧完佢我自己又好內疚!

男爵府

回覆樓主:

蠢同單親無關。 慢慢教,只是小二,反而建立信心最重要。

洋房

有無搵人去評估下小朋友係咪學習遲緩?係唔係都好廣大家長連我地單親哩個都係一個好扯火既問題,我因為離婚搞到自己好爆燥,教佢地做功課好似想殺人咁,但最終都係要調整自己心情,盡力控制同唔好做傷害佢地既動作;評估到佢學習遲緩就搵學校排下隊等支援訓練,但老實講二年級已經過左黃金訓練時期,不過小學重有咁長時間,慢慢教下佢

洋房

你好,我是離過婚的爸爸,很明白你的感受。
數年前,當我剛剛可以見回女兒的時後,她在讀一年級下學期,一年級上學期她是考全級包尾,那時候我很心急要令她提升成績,她一周有兩天時間在我這邊,我用好大壓力咁去PUSH佢,成績是好了一些,但成日温書温到喊,失去咗讀書意義。

過了一段時間,我覺得自己給自己太大教育小朋友的壓力,我想很多單親父母都有這個問題,從而影響到小朋友成長。

後來,我不多看小朋友的分數,只着重她有没有認真和努力,大家都求每周進步一點。現在女兒讀書讀得開心,自動波讀書做功課,成績也不太差。

我的建議是放鬆一些,慢慢地和無前設下和小朋友溝通,對相處和學習都有很大幫助。

大宅

我女真係太蠢,個天點解要咁對我?我做錯乜嘢?點解佢講極唔明?點解佢會有個乜都唔理嘅爸爸!

大宅

happyikk 發表於 20-6-9 22:19
我女真係太蠢,個天點解要咁對我?我做錯乜嘢?點解佢講極唔明?點解佢會有個乜都唔理嘅爸爸!
...

我真係唔想再對住我個女!我可以點算!

伯爵府

happyikk 發表於 20-6-9 22:19
...

首先唔好諗自己個女蠢,其實佢未開竅或未搵到一個合適自己嘅方法讀,俾啲時間佢,相信佢努力中。如果你再打佢鬧佢,佢真係會蠢同埋唔會進步,而且會驚咗你。到青春期嘅時候,佢更反叛,我建議你想佢好嘅,就唔好再打鬧佢,將來你會後悔點解要咁樣打鬧佢。我而家都後悔點解當時要打鬧佢!

首頁

尾頁

跳至