自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

一路認為6299對我吾錯,點知前幾日我病左幾日暈得好西利頂唔順想叫白車,最後得到6299以下既說話:以下是連珠爆發:
1)如果幫我叫白車,咁所有人就會認為佢地屋企有武漢肺炎病人,佢地一家人就會被奇視,就會有消息傳出去認為呢座大廈有人被感染。
2)吾好攪到佢地一家人要成家俾人隔離,又攪到佢連工都無得撈。
3)要我扮無野出門口落樓下搭的士。
我c6話政府醫院高危,話要同我去私家醫院睇
,又得到62送來幾句說話。
62:你邊度負擔得起私院費用?又要留院又要檢查,閒閒地十萬八萬,你咩的起條數咩,我吾會幫你找數。
講真我從來無諗過要佢找數,我亦知自己咩斤兩,亦吾想要c6要無啦啦洗咁多錢,因為我c6趕反工,過左陣
最後我自己死落樓下搭的士去政府醫院急症室,我99表面扮幫我拎袋落樓下的士站,點知我搭
電梯,佢自己行樓梯,落到樓仲要同我分到無雷公咁遠行,好似驚死人地覺得佢同我係識咁,因為個陣我好病樣。

待續。。。。。
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

侯爵府

畀面勳章

最後,我媽黎左醫院接我,我呢幾日反左娘家度訓,我爸媽呢幾日同我講既說話分別如下:
媽:問我想食咩煮俾我食,不停叫我食多點野先有力氣,雖然我食吾落,話同我去睇中醫,又幫我煲藥,我食吾落野,佢就認為我吾想食粥,又煮麵俾我食,又切生果麵包等,又教我做一d按摩點樣可舒緩頭暈等等
爸:又係不停叫我食野,因為我病到2天無食野和飲水,之前有食小小都嘔反出黎,但反到娘家無再嘔。話如果仲有吾舒服幫我落樓下家庭醫生門診度排隊先等等。
佢地一個字都無提過肺炎,由頭到尾只係我6299自己斷定。純呻
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

象牙宮

回覆樓主:

始終都是自己爸媽最好㗎喇 新抱點都係外人

alyssasasasa    發表於 20-4-14 11:20

大宅

你6299好過份,就算比鄰居歧視又點,清者自清,緊係身體最緊要啦,仲要係自己人

希望你快d好返

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

換轉你係6299個女,就會同你爸媽對你一樣
所以,真係唔好咁天真以為6299當你係女,係自己人…你始終唔係佢生出黎

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

明白你唔開心,但要慶幸有這樣疼愛你的父母已經很幸福了。唔係個個人有人錫㗎。以後要多多孝順父母。

APIGMA    發表於 20-4-14 19:52

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好唔開心

父母嘅愛係最無私嘅,祝你早日康復

男爵府

唔好話6299,就算夫婦都大把係大難臨頭各自飛。6樓講得啱,樓主應該慶幸自己有咁既父母而感到幸福,無必要為外人感到不幸

水晶宮

rainlamrainlam 發表於 20-4-14 09:36
一路認為6299對我吾錯,點知前幾日我病左幾日暈得好西利頂唔順想叫白車,最後得到6299以下既說話:以下是連 ...

早點睇清楚就好了。

祝早日康復

男爵府

rainlamrainlam 發表於 20-4-14 09:36
一路認為6299對我吾錯,點知前幾日我病左幾日暈得好西利頂唔順想叫白車,最後得到6299以下既說話:以下是連 ...

一開頭你定錯咗expectation lA

伯爵府

回覆樓主:

對於6299來講你係外人
唔係自己人
不過佢哋講嘢又真係好涼薄

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rainlamrainlam 發表於 20-4-14 09:52
最後,我媽黎左醫院接我,我呢幾日反左娘家度訓,我爸媽呢幾日同我講既說話分別如下:
媽:問我想食咩煮俾 ...

你老爺又幾過份喎......
其實就算你真係唔好彩係感染左肺炎又點呢? 一家人喎, 唔通真係可以完全唔理? 就算係陌生人係街暈左, 都會安慰照顧吧?

公爵府

佢哋對你好過份

公爵府

你老公點睇

男爵府

fatmommy 發表於 20-4-14 10:01
你6299好過份,就算比鄰居歧視又點,清者自清,緊係身體最緊要啦,仲要係自己人

希望你 ...

唔知樓主定佢6299仲用武漢肺炎呢個字眼..

顯示出偏見和傲慢.唔去了解當初大概2005年後,不再以地區命名傳染病的原因....

加埋對近期科研已顯示出,武漢是否病毒來源其實並不準確,所以在危急之秋,

人既內在文化,智慧就難以掩飾,表現在行為上..

聽其言,觀其行..在特別事件上更加有清晰結果...

小詠    發表於 20-4-14 10:36

水晶宮

其實你6299都有d過分左,就算唔係自己生既,都唔應該要有咁既反應囉

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

同意,有時小小事好快見真章!
明白你
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

人情冷暖...娘家warm好多...
呢件事之後,心入面都會有條刺

水晶宮

selinako^^ 發表於 20-4-14 10:05
換轉你係6299個女,就會同你爸媽對你一樣
所以,真係唔好咁天真以為6299當你係女,係自己人…你始終唔係佢 ...

X2

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

唔好唔開心,6299都係想太多,或者講者無心,無人想比白車車入院。現階段要好好休息,因為暈係好辛苦。西醫醫唔到呢個病,無暈後一定要睇中醫調理。

首頁

尾頁

跳至