自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

最嚴重果陣系坐左系天台邊 經過6年 今年醫生終於話停藥喇~我由冇動力,女都試過湊唔到,日訓夜訓呀 番學放學都要我媽接,我留系屋企訓,唔肯沖涼,唔肯見朋友變番宜家~好健談好多朋友好多野講好多節目既開心快樂人~
經過呢個病唔容易 可以將我既知識分享比大家知

Chunma8083    發表於 22-4-21 13:29
jcstai    發表於 20-4-24 12:49
小詠    發表於 20-4-24 09:51
hksarhksar    發表於 20-4-23 22:41

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

我覺我情緒病一來係性格問題,二來係冇人傾訴,當然仲有先天性問題啦,如果意志力強而又有人支持,加埋藥物幫助,搵番啲生活寄託,一定可以走出陰霾嘅

祝福樓主

男爵府

睇完政府醫院真心覺得私家真系收好貴 但私家真系有私家既好 會同你傾成個鐘 但我覺得不如同心理學家傾成個鐘重好 我睇果間系$500一個鐘
私家醫生我睇最貴(2星期見一次)$3-4千左右 後期我冇咁嚴重 我心理學家話不如去政府啦 又幫我搵精神科社工比個特快期我 一個禮拜有得見醫生 一次藥錢只系$30!系$30!
我真系覺得開心到暈 同埋佢熱態度系唔差 但當然都要睇邊區 我第一次去容鳳書(觀塘) 令我唔想覆診就系醫生態度差 我宜家系九龍醫院 好小人 醫生好細心 都會花時間同你傾 有機會觀塘區多人有病醫生燥d 九龍醫生我見唔多病人 醫生自然有耐性d

男爵府

牛牛牛牛 發表於 20-4-23 20:06
我覺我情緒病一來係性格問題,二來係冇人傾訴,當然仲有先天性問題啦,如果意志力強而又有人支持,加埋藥物 ...

我天生性格系好樂天好開心好多野講既人 只系遇到覺得自己過唔到既低潮 醫生俗稱抗壓力低 所以咁樂觀既人都會有 宜家既我又變番好開心又鐘意四圍去玩好多朋友既人之前有段時間系朋友約我我都唔去 淨系系屋企閉關

男爵府

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可否分享下心理學家? 係咪試過一個就夾? 還是都試過好多個?

男爵府

cy101 發表於 20-4-23 22:35
可否分享下心理學家? 係咪試過一個就夾? 還是都試過好多個? ...

試左兩個 第一個我只系見左一次 但$1500一個鐘 傾完第一次我覺得實在太貴 同埋傾d好虛無既野 而且心理學家呢條路系頭起碼兩個月以上先見效 所以冇再去 第2個$500一個鐘 同佢好夾 可以引導我去講好多真正感受出黎從而認識自己 所以一睇睇到宜家兩年幾

男爵府

luvubabemiu 發表於 20-4-23 23:05
試左兩個 第一個我只系見左一次 但$1500一個鐘 傾完第一次我覺得實在太貴 同埋傾d好虛無既野 而且心理學家 ...

心理學家要醫生轉介嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luvubabemiu 發表於 20-4-23 23:05
試左兩個 第一個我只系見左一次 但$1500一個鐘 傾完第一次我覺得實在太貴 同埋傾d好虛無既野 而且心理學家 ...
明白!性格偏執嘅人係咪難接受心理醫生advice?比較抗拒?

男爵府

little_kid 發表於 20-4-23 23:31
心理學家要醫生轉介嗎?

唔洗 walk in 都得 唔一定要有病先睇得心理學家

男爵府

cy101 發表於 20-4-23 23:35
明白!性格偏執嘅人係咪難接受心理醫生advice?比較抗拒?

唔會嫁 只要你肯講你心裡面真正感受就得 有人成日話心理學家會教你點做教你點點點 我個心理學家我見咁多次佢都冇試過教我要點處理件事呀,咩方法呀,應該點判斷點面對過去 從來冇
佢地用既方法反而系引導你諗下自己點諗 點解有呢d想法 再幫你 好似有一件童年陰影 其實唔系我錯 但我自責左十幾年 佢同我傾左兩次 我就釋懷左 我覺得好堅
我都有次問我cp,究竟你呢兩年對我做左d咩 點解我既思想變左咁多 佢話其實佢冇咩點幫我 最主要系你幫你自己 我只系令你大腦諗多d深層d
佢話唯一叫過你做既野咪做運動囉 但叫左你兩年一次都冇聽過佢講

琥珀宮

luvubabemiu 發表於 20-4-23 23:56

唔會嫁 只要你肯講你心裡面真正感受就得 有人成日話心 ...

公爵府

2024勳章

luvubabemiu 發表於 20-4-23 20:00
最嚴重果陣系坐左系天台邊 經過6年 今年醫生終於話停藥喇~我由冇動力,女都試過湊唔到,日訓夜訓呀 番學放 ...

你有無結婚同小朋友?
如有, 小朋友都有同樣問題嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

只想講句樓主叻叻,加油

男爵府

tszchungmama 發表於 20-4-24 00:06
你有無結婚同小朋友?
如有, 小朋友都有同樣問題嗎?

有結,一個女,呀女遺傳我性格好開朗好多野講吱吱咁咁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主,6年時間,咁短已經康復唔洗食葯,真係好叻,我深信你樂觀性格,肯面對,積極對証下藥,努力呀。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

男爵府

leecnine 發表於 20-4-24 00:14
樓主,6年時間,咁短已經康復唔洗食葯,真係好叻,我深信你樂觀性格,肯面對,積極對証下藥,努力呀。
...

系呀 無論醫生定系心理學家 就連住院d姑娘都話其實睇唔出我系有病 因為我都幾多野講
但佢地話最大最大既優點系肯面對 我就算同朋友我都唔會避呢個話題 我有兩次好想死我會打電話搵朋友求救 上網搵自殺熱線傾 自救意識好強 因為我知道一路拖 拖到去真系又上番天台或者系嚴重到想搵人求救既動力都冇果陣已太遲

伯爵府

BK Milk勳章

或許我是天生性格問題,覺得人生就是痛苦大於快樂,青春期開始就這樣。醫生,食藥,心理學家都試過,對我幾乎都沒什麼作用。但是我不是想死的那種,只是不快樂。可能是天生憂鬱無藥醫

子爵府

luvubabemiu 發表於 20-4-23 20:08

我天生性格系好樂天好開心好多野講既人 只系遇到覺得自 ...

.

大宅

樓主,你好叻~由抑鬱再行出一步,之後成為樂觀人,全部都係自已嘅力量!(emoji)(emoji)(emoji)

其實抑鬱症除左遺傳,仲有咩特性會抑鬱?

首頁
12345...6

尾頁

跳至