自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

明人不做暗事,實事不怕公開!歡迎分享!
我們開業多年,服務客戶超過1000個單位以上,最近終於遇上第1位極品衰客!
地點:洪水橋麗虹花園2座某F單位-廚房+廳特細
事件簡單過程+Q&A:下面粗口字因有人提醒會刪除,故唯有用近音代替

我們上星期一派出2位安裝師父到上址安裝廚櫃,師父到場發現戶主無搬離洗衣機+插喉使用中,洗衣機上還有雜物+焗爐,安裝師父就向戶主提出幫他搬出客廳(師父無索取茶錢),以下是對話過程

師父說:我可以幫你搬出去,不過如果搬運過程之中,唔小心打爛野,我地唔負責喎!(師父$1800人工/日,師父點知客人是否屈錢黨,當然聲明保障自己)

客:唔搬洗衣機出去裝唔到,點解你地唔一早同我講?(我地可能無講要搬洗衣機,但必定有講要有合適環境安裝廚櫃/傢俬),你地應該一早同我講!

師父:唔好執著呢個問題好無?咁我而家咪幫你搬啦!

客:你裝套廚櫃就咁響洗衣機上面笠落去就裝到啦, 乜搬?我洗衣機新買傢喎!

師父:先生,裝廚櫃唔係你講咁易㗎,咁而家係唔搬出去裝唔到嘛!

以下呢句就係事件重點,此客人在網上+事後從來無坦白承認做過+隱瞞+避重就輕+扮可憐,敢做唔敢認!

客:裝唔銀到你咪咪銀裝囉,X你老X!

師父:你X咩老X呀,咁你而家裝定唔裝?你話咪銀裝咁我而家走喎!
(現在有小朋友的,師父也確實唔應該講粗口還擊。。。)
客:咁你走啦!我會同你公司講!

之後此客人,致電本公司職員王小姐,要求王小姐嘗試氹一下師父返上去單位,當然最後師父再無上去!
講真句:搵到我地公司做廚櫃,傢俬,裝修工程,係客人好彩!我地個個員工尤其安裝工程師父都真係用心工作,手工又好,做咁多年聲譽都非常好,價錢又平又合理,好多客人格十幾廿間價最後都係搵我地!

1.如果係我地公司做得任何不足,我地公司必定會負責到底,惠顧過的客人一定知道,這亦是我們公司的宗旨

2.身為一個成年男人,做事應該光明磊落,有錯就認,不要老是想爭取無謂的面子,給你以爲你自己在咀巴上贏了,又如何?
關鍵重點,連自己用粗言穢語辱罵師父母親都不敢說出來,你還有人性,還有人格嗎?

3.本公司之後也為了這客人家人著想,提出方案幫他解決,可惜原來這客人表面接受,實際在網上造謠作亂,佛都有火,本公司決定按照這位客人要求:裝唔到咪咪X裝囉,走囉!

4.客人已表明聯絡了消委會,海關,請這位客人講得出,做得到!我們靜待政府部門聯絡我們!(我們員工已將上述部門電話whatsapp了這客戶,怕他找不到!)

5.如有興趣了解,請點擊以下連結,有相有真相!我們光明磊落,毫無刪減,原汁原味奉上!https://www.dropbox.com/sh/j2mccs4reybvouo/AAC4aaz4yNIuaaS7dOvOJe9Na?dl=0

帖文中的圖片源自baby-kingdom
這位客人的帖文+其他網友爆趣回應!
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23183813&extra=page%3D1&page=6

我們廚櫃佬,從來沒有派出任何員工在網上還擊,貼文,在這網站所有網民我們全部也絕對不知道是誰人,公道自在人心!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

唔想比版主del
最好改返某d粗口字bk 唔比出粗口同音字

複式洋房

回覆 c.vieri 的帖子

謝指教,本人從未試過網上發文

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

廚櫃佬老闆 發表於 20-4-27 19:19
回覆 c.vieri 的帖子

謝指教,本人從未試過網上發文

你個同音字係「手+然」呀

子爵府

廚櫃佬老闆 發表於 20-4-27 19:08
我們開業多年,服務客戶超過1000個單位以上,最近終於遇上第1位極 ...

快改走粗口, 如果唔係會被人刪帖的.

子爵府

那客人傻啫 ! 唔關你地事

子爵府

廚櫃佬老闆 發表於 20-4-27 19:08
我們開業多年,服務客戶超過1000個單位以上,最近終於遇上第1位極 ...

佢再搵你裝, 你收足工錢及尾數算了.

侯爵府

子爵府

撐師傅!做嘢啫,做乜要畀人鬧阿媽

複式洋房

本人+本公司最後回應:
1.本身我們也為了客人以及他的家人著想,A.提出要客人負責2位師父的工資的50%即$1500+$1000餘款解決事件,師父另外50%由我們支付,本身客人在最後是同意的
B.由於我們實在太多安裝工作,最快也要排到4/5再交外援師父安裝,我們從來沒有玩弄客戶
2.這客人無論在事後聯絡我們,或在網上誹謗,對他罵過安裝師父的粗口,也只敢做,不敢認!
只敢輕描淡寫說什麼:只係鬧左兩句,呻左兩句,大哥,你罵人母親那麼大聲,為何不敢認?你怎樣教你下一代要有錯就認,頂天立地?
3.本身我們公司也已經安排幫他處理,但這客人竟然在這網站亂說一通,捩橫折曲,我們就真的忍不住了!
4.請大家真的互相尊重,無論什麼事什麼人也要尊重!這樣世界才會和平,社會才會和諧!
5.客人已表面已帶消委會+海關跟進,我們煩請客人務必找上述部門,我們靜侯佳音!
6.我們不會再回應,誰對誰錯,自有公論!

子爵府

你搵人裝櫃,正常思維都搬走晒d 野啦,個廚房咁細,等間唔小心"hi" 花個洗衣機都唔好啦!比我直情唔做佢生意 比番錢佢,等佢自己搵個間再度尺整櫃,又要等多一頭半個月

複式洋房

回覆 peru 的帖子

不會幫他裝,再幫他裝,我不是人,對不起之前的安裝師父!是他叫師父走的,就成全他!

珍珠宮

附圖的對話太長無心機睇,浄係睇現場相,廚房丁士咁大,唔清又唔執,點塞個廚櫃加兩個人入去裝。再加上師傅提出免費幫搬,唔多謝仲要比人用粗口鬧。初判,師傅走得有型又有理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得嗰位人兄用粗口先係好唔啱,佢仲講到做客人大曬,你做嘢俾人鬧下係人工包埋咁,真係大開眼界。

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

已閱,靜觀其變!

子爵府

廚櫃佬老闆 發表於 20-4-27 19:37
回覆 peru 的帖子

不會幫他裝,再幫他裝,我不是人,對不起之前的安裝師父!是他叫師父走的,就成全他! ...

男爵府

有很多人以為自己比咗錢大哂的,不懂得要互相尊重

水晶宮

回覆樓主:

唔緊要la, 你睇到好多jm的回覆好公道

wcpcelia    發表於 20-4-28 17:17

複式洋房

回覆 子若 的帖子

佢唔搬係小事,我地2位安裝師父次次做完工作俾客人讚,我地大量客人安裝後的讚揚whatsapp,近乎次次安裝完,客人都會封1.2百蚊利是俾佢地!幫客人搬,好小事!我地應該的,師父也沒有屈錢行為!只係師父怕萬一做好人,唔小心整爛野,又俾人屈錢,所以聲明一下,有錯嗎?
2位師父已經講:而家幫你解決問題就得啦,你唔洗咁執著有無同你講啦(即係事前有無叫佢搬走洗衣機呢個問題)

珍珠宮

廚櫃佬老闆 發表於 20-4-27 19:37
回覆 peru 的帖子

不會幫他裝,再幫他裝,我不是人,對不起之前的安裝師父!是他叫師父走的,就成全他! ...

請問廚櫃係咪裝在洗衣機上面幅牆?

首頁
12345...10

尾頁

跳至