自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自細已經有鼻敏感,差唔多每朝都會勁多噴嚏同鼻水。轉天氣嘅時候,情況更嚴重,有時會敏感到眼同皮膚都好痕,流晒眼水,真係好煩。

我仔10歲,近幾年都開始出現鼻敏感,又係每朝用好多紙巾,好似同我鬥多咁,我一朝早可以坐響度不停打噴嚏,啲紙巾堆積如山....

近排好想解決呢個問題,以前試過食巢蜜,食咗半年好似好咗,但一轉天氣又開始嚟料。上網睇過其他方法,我又學人試下食蟲草,食咗半個月都未見功效,鼻敏感情況仍然持續,不過聽人講要keep住食3個月或以上先見效。咁好啦!我就繼續食。

(待續)

子爵府

回覆樓主:

其實我仔早幾個月前試過洗鼻方法根治咗鼻敏感,我老公都成日叫我試下用呢個方法,但我就嫌麻煩同好似好核凸咁,冇去試。但由於實在太困擾,勁多噴嚏搞到個人好攰,又做唔到嘢!所以我決定試下...

只需要一樽生理鹽水,再加一個洗鼻樽,就可以去洗鼻喇!鹽水可以去藥房買,而洗鼻樽我響HKTx Mxxx買,蠢咗!原來淘寶買平好多,大家可以去淘寶買。300ml都已經夠用,唔駛買500ml既。

我早晚各洗一次,每次用150ml鹽水,每邊鼻擠3次,輪流擠,直至用晒啲鹽水。擠一邊鼻孔既時候,啲鹽水應該會響另一邊鼻孔出番嚟,或者落咗喉嚨位置,咁你就吐番啲鹽水出嚟,咁先叫做正確方法。

(待續)

子爵府

回覆樓主:

頭兩三日洗完之後,可能仍然都會打噴嚏、流鼻水、鼻塞,但慢慢會好轉,我而家洗咗鼻兩星期,好似已經好番九成喇!間中會打一兩個噴嚏,但我覺得真係好咗好多!而家個鼻冇事,我就用少啲鹽水份量,大概80~100ml都ok喇!

希望受鼻敏感困擾既朋友可以試試,睇下有冇幫助。網上有段片個小妹妹洗鼻洗得好可愛,大家可以參考下呀!

https://youtu.be/TmYY8pB6lAc

珍珠宮

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thanks for sharing

珍珠宮

回覆樓主:

我有個中醫師教每早用手指公頭上下按摩2邊鼻翼,會好返好多。

男爵府

耳鼻喉同呼吸系統科醫生分別俾過呢兩支,喺萬寧屈臣氏都有得賣
兩次都應該冇藥性
返屋企之後就洗手洗鼻
鼻敏感情況真係好咗

侯爵府

回覆樓主:

多謝分享
你有冇試過噴鼻有冇效?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我仔氣管麻麻,一咳就好麻煩。
早2年前開始每晚佢都會洗鼻,洗完之後好似好左好多。

佢無咁煩,就咁買生理鹽水、佢直接噴鼻,再呻返出黎。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

goosy83 發表於 20-5-3 01:11
耳鼻喉同呼吸系統科醫生分別俾過呢兩支,喺萬寧屈臣氏都有得賣
兩次都應該冇藥性
返屋企之後就洗手洗鼻

我仔用緊下面果枝

男爵府

我冇買生理鹽水。我只用普通的食用海鹽。效果一樣好。

伯爵府

回覆樓主:

我iherbs 買, 有 salt 加壺set
用*暖水*开salt 來洗應該感覺舒服過室溫樽裝生理x水

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我洗鼻洗左1x年,的確對鼻敏感/感冒係有幫助。
洗鼻好簡單,去藥房買枝20ml餵食筒(無針的$6蚊),食鹽, 暖食水就可以了。
耳鼻喉科醫生教,用到宜家,完全無問題。平靚正!

男爵府

回覆樓主:

我用這款

男爵府

clarawuwu 發表於 20-5-3 11:38
我洗鼻洗左1x年,的確對鼻敏感/感冒係有幫助。
洗鼻好簡單,去藥房買枝20ml餵食筒(無針的$6蚊),食鹽, 暖 ...

我朋友都係用這方法,但我自己心理上好怕支餵食筒放入鼻,用唔到

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

元朗73 發表於 20-5-3 12:09
我朋友都係用這方法,但我自己心理上好怕支餵食筒放入鼻,用唔到
餵食筒無針,唔驚喎!

唔駛隊晒入去,你可以先係鼻哥窿度試下先,感受下,慢慢你就覺得ok,就再入少少,記得張開口,頭dup低少少,完全無問題。

你洗時見到d 污糟濃鼻涕沖晒出嚟之後,個鼻通晒舒服晒,你就會接受到,無乜野。

男爵府

clarawuwu 發表於 20-5-3 12:24
餵食筒無針,唔驚喎!

唔駛隊晒入去,你可以先係鼻哥窿度試下先,感受下,慢慢你就覺得ok,就再入少少,記 ...

我知無針,但我過唔到心理個關

男爵府

charmingsam 發表於 20-5-2 23:59
我自細已經有鼻敏感,差唔多每朝都會勁多噴嚏同鼻水。轉天氣嘅時候,情況更嚴重,有時會敏感到眼同皮膚都好 ...

多謝分享

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我試過,發作緊時即刻洗鼻係有用,但長遠洗得多鼻敏感發起上黎更加勁放棄左洗鼻

子爵府

洗鼻堅work
我用電動洗鼻機,連感冒塞住嘅分泌都清到(唔清就會鼻水倒流咳㗎喇)

依家越出越多,我就用呢隻好多年了

http://shop.neilmed.com/Products ... sating-Nasal-Wash_7

首頁

尾頁

跳至