自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

早兩日仔仔話牙痛,今日去睇兒科牙醫,檢查左有7隻蛀牙,有4隻可以即時補,有3隻蛀得深照左x光,其中一隻9個月之前補過,而家生左牙瘡,要杜牙根同做牙套,另外兩隻一隻蛀得深都要杜,另外一隻有機會唔洗杜。
醫生建議補左4隻蛀牙先,另外兩隻可以一起做一次,生左牙瘡果隻要分兩次。
有無jm有經驗可以分享一下,仔仔下個月5歲,好自責無照顧好佢,呢幾個月日日都係屋企,成日食零食,唉,好心痛佢咁細個要杜牙根,個牙套又好肉酸仲要好貴,幾萬蚊
係咪一定要杜牙根,或者可唔可以淨係杜牙根唔做牙套,牙醫話大牙至少要10歲先換,唔做牙套好大機會蛀返。
好唔開心

別墅

回覆樓主:

平時冇每年檢查?
有每日早晚刷牙嗎?7隻蛀真係好勁,唔怪之得痛

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

幾大呀?成7隻

水晶宮

畀面勳章

聽牙醫講啦
5歲蛀咁多牙仲要咁深,又牙痛添
蛀得深一定要杜牙根
唔好再俾咁多零食佢喇,就算食,都減少次數啦
你係咪返工睇唔到佢呀?

大宅

之前睇過一個好出名既兒童牙科,佢話杜牙根唔係100%冶療,建議成隻剝係最好。如果要剝嗰隻牙要到十歲左右先出返,佢會建議喺剝嗰位戴個固定器,等啲牙唔好走位

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

藴藴 發表於 20-5-4 19:26
早兩日仔仔話牙痛,今日去睇兒科牙醫,檢查左有7隻蛀牙,有4隻可以即時補,有3隻蛀得深照左x光,其中一隻9 ...

睇多個牙醫好d?

仲有個方法係剝牙, 我覺得多數香港牙醫多數唔主張咁做, 話因為但第日d牙可能會移位.

大宅

回覆樓主:

嚴重蛀牙不好好處理會影響恆齒生長的。
小朋友現在應該好痛,快去解決佢。睇多個醫生攞意見都好的。

至於現在後悔都自責都冇補於事,至少不是恆齒已經好了。展望將來吧!藉今次機會教導小朋友好好愛護牙齒,早晚認真刷牙,媽媽幫忙補刷牙!

子爵府

唔使自責,都發生左
之後勤力啲擦牙用牙線

補同杜牙根一定要做啦,不過牙套一定要做咩?識得小朋友有杜牙,但冇牙套

男爵府

Natalie625 發表於 20-5-4 21:31
唔使自責,都發生左
之後勤力啲擦牙用牙線

可能呢幾個月係屋企時間多左,食多左零食,早上自己刷,晚上沖涼時我幫佢刷,身邊好多小朋友食好勁,都無咁誇張,我諗緊係咪同牙質有關。
一聽到蛀7隻,3隻要杜牙根我都呆左,醫生都係咁安慰我,可能同含飯,早上有用奶樽飲奶有關要改用杯飲奶同唔可以含飯。
而家補左4隻,仲有3隻要杜牙根既未做,聽日約左第二個牙醫,聽多個意見先,睇下可唔可以只杜唔做牙套,牙套好肉酸呀,戴到成十歲
好沮喪

男爵府

renee0211 發表於 20-5-4 20:54
之前睇過一個好出名既兒童牙科,佢話杜牙根唔係100%冶療,建議成隻剝係最好。如果要剝嗰隻牙要到十歲左右先 ...

下個月先5歲,大牙剝左有排未生,希望保住隻牙,至少8歲先

大宅

charlieXD 發表於 20-5-4 20:37
幾大呀?成7隻

7隻好誇張

大宅

Natalie625 發表於 20-5-4 21:31
唔使自責,都發生左
之後勤力啲擦牙用牙線

埋單都幾貴添。。

男爵府

藴藴 發表於 20-5-4 19:26
早兩日仔仔話牙痛,今日去睇兒科牙醫,檢查左有7隻蛀牙,有4隻可以即時補,有3隻蛀得深照左x光,其中一隻9 ...

剛有朋友個小朋友都係咁上下情況,蛀左幾隻我唔記得,大概都係6-8隻左右,都係有蛀到生牙瘡。朋友選擇左剝左嚴重果兩隻,其他補到就補。

由於小朋友4歲幾坐唔定,要book 麻醉師做,一次過做哂幾隻補牙同剝牙,做左三位鐘左右。埋單五萬幾

禁止訪問

男爵府

長琦良美 發表於 20-5-4 22:12
剛有朋友個小朋友都係咁上下情況,蛀左幾隻我唔記得,大概都係6-8隻左右,都係有蛀到生牙瘡。朋友選擇左剝 ...

咁細個剝左大牙有排未生返呀,今日補左4隻$4000,仔仔好乖無麻醉無扭,另外3隻杜牙根連牙套成3萬。
好唔開心聽日再睇多個牙醫再決定

珍珠宮

平時刷牙可以既話,媽媽幫忙補刷一次,因為小朋友刷牙可能會求求其其,刷咗等於無刷,尤其小朋友常食零食。
或者你睇多一個醫生,睇下點講?
幾錢都要,盡快整返好啲牙,我諗小朋友都好難受。 今次既經歷希望佢學會珍惜牙齒。

子爵府

我個四歲已整牙套,好多牙爛咗因一出生缺鈣。6歲杜牙根因牙肉有瘡
每次洗牙補牙都睡著
很久前去過金鐘廊一間話要全身麻醉全部牙整5-6萬(3 年前)。然後睇第二個同區就話唔洗全整因大啲會換牙。
建議你去多間consult 一下

伯爵府

5歲仲用奶樽飲奶要戒啦,用返杯飲或者飲盒仔奶

伯爵府

回覆樓主:

用奶樽飲奶,係可以蛀牙。(咬住奶咀唔吞,奶長期浸住D牙。
飲一杯奶快,定用奶樽飲得快?就知奶長時間在口腔,損害牙齒。)

5歲,一定一定要介奶樽
否則補牙後,可以再蛀。

男爵府

我女都系,我由得距爛,換牙甩牙,甩吾乾淨带去拔了,冇事

首頁

尾頁

跳至